Без спад на сметките за парно въпреки по-ниската цена на газа в ЕС

Не се очаква и трайно повишаване на сметките, обясни Темелков
25 окт 2022 08:43, Петя Славова
19
Без спад на сметките за парно въпреки по-ниската цена на газа в ЕС
Снимка: БГНЕС

Спадът на цената на природния газ на пазарите в Европа няма да доведе до понижаване на сметките ни за парно. Добрата новина според зам.-председателя на Българската газова асоциация Кирил Темелков е, че не се очаква и увеличение.

По думите му браншовите организации не очакват трайно повишаване на сметките през следващия месец.

"Не очакваме трайно завишаване с пикови стойности. При екстремално ниски температури е възможно търсенето да нарасне и цените за краткосрочно да се повишат. Очакванията са през зимата те да бъдат на нива от лятото – между 120-140 евро средни стойности", каза той пред Нова тв.

Според него е добре, че България не следва толкова бързо флуктуациите на борсовите пазари, защото тогава наистина цената ту ще се качва, ту ще пада много.

Още по темата

"Подбрали сме добра стратегия, особено с последното включване на интерконектора с Гърция. Това даде възможност да се вземат всички количества азерски газ, които имаме по договор. Дългосрочните договори дават стабилност и предвидимост. Нямаме основания да мислим, че ще има недостиг на природен газ у нас. Съдейки по движението на пазарите, не очакваме някакви особени сътресения. Така че мисля, че може да влезем спокойно в зимата и да забравим за притесненията от лятото", поясни Темелков.

"Наистина новината е добра от гледна точка на това, че пазарите започват да се нормализират в ситуация, в която няма прекалено голямо търсене. Октомври и ноември са месеци, които са много зависими в потреблението на природен газ от гледна точка на метеорологичната прогноза. Това го нямаме през лятото. Пиковете тогава бяха вследствие на това, че имаше цел в ЕС за напълване на газовите хранилища. В същото време се получи спиране основна инфраструктура, какъвто беше "Северен поток", каза Темелков.

"Получи се ограничение на предлагането с голямо търсене. Очакваме ниската цена на природния газ да се задържи за октомври и ноември. Екстремално ниските стойности са излишъци в балансиране на системите. Това не са нормални цени", заяви той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има сех през гащите
15
0
 
3
 
! Отговори
Справедливост преди 1 година
Геноцид е най вече за потребителите на газ, а потребителите на парно са субсидирани. Ако не е вярно нека някой да ме опровергае.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярно ли мисли някой българин, че ще му намалят сметките за парно. Жестоко се лъжете ще се увеличават независимо от цената на газта. Просто защото сме в България и геноцида над нормалните хора е жесток.
13
1
 
15
 
! Отговори
щото не е преди 1 година
до цената на газа, а до ограбването на българите , отдавна тва е идеята, другото са приказки за подготовка на раята за грабежа който идва
12
0
 
30
 
! Отговори
Типично... преди 1 година
Типично по български "Цените няма да спаднат ама бъдете доволни, че не се качват още"... Е от кое да сме доволни бе?
11
1
 
21
 
! Отговори
? преди 1 година
Някой да има изненадан? Все пак това си териториите.
10
1
 
16
 
! Отговори
АЗ преди 1 година
трябва да се промени закона който си го гласувахте, не трябва да се задъжават хората да бъдат абонати на топлофикациите, а за цените всичко е ясно и казано отдавна
9
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същото като с горивата, на световните пазари цените падат, а у най-богатата държава България не падат. В същото време, ако започне покачване, то веднага от следващият ден се отразява и при нас. И после не било всичко политика.
8
8
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Най-малкото, някой трябва да плати взривените от евроатлантическите САЩ и Полша газопроводи. Партньори сме все пак - не ревете!
7
0
 
11
 
! Отговори
Момо преди 1 година
Нормално. Топлофикациите трябва да си върнат борчовете натрупани, когато цената на газта беше в пъти по-висока от нормираната по план.
6
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В БГ вдигне ли се цената на нещо, никога не спада независимо от световната обстановка. Но пък за сметка на това сме "богат народ", бълха ни ухапала...
5
1
 
16
 
! Отговори
Интересно? преди 1 година
Само ми е любопитно защо не се очаква спад, ако газта си пониважа цената? Да се радваме, че няма да поскъпне... изветрел чичак ни говори тука глупости!
4
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите проклети путлееристки лапачи пак пълнят гушите за сметка на Народа.
3
4
 
10
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Ефекта Корнелия Нинова! Тя прибра печалбите на държавните енергиини фирми, за да плати компенсации на частният бизнес. Но сега дружествата трябва да се стабилизират и няма да намалят цените. Корнелия нарече това нормална практика и тая се нарипа сициалист! Пак обраха народа и то два пъти.
2
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчо добре че се махна.Купуваше по-скъп,а на нас обяснявашр как бил евтин и в същия момент скачаха цените и сметките.Хич да не се връща тоя да ни лъже пак.
1
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Кире щеше да купува 6 танкера на десеторна демократична цена!!