Напрежение в Слънчев бряг - бежанци плачат, хотелиери се чудят какво да ги правят

Все още не е ясно дали програмата за настаняване ще бъде удължена
30 окт 2022 16:25, Красимир Ангелов
565

Напрежение в Слънчев бряг заради липсата на яснота дали ще бъде удължена програмата за настаняването на украински бежанци. Хотелиери са готови на протести, ако до 1 ноември нямат отговор от служебния кабинет.

В един от хотелите в Слънчев бряг са настанени близо 800 украинци - предимно майки с малки деца. Лася е пристигнала в България с двете си деца само преди дни и неизвестността, какво ще се случи от утре, я плаши.

"В Киев не можем да се върнем. Там нямаме нито осветление, нито вода, а зимата идва! Продължава да се стреля, не е възможно да се върнем с децата", каза Лася пред камерата на телевизия Bulgaria ON AIR.

"Много украинци искат да дойдат тук в безопасност. Звънят, продължават да идват автобуси. Къде ще ги настаняваме - не знаем", притеснява се Наталия.

"Ще помоля държавата, ако няма програма, в лицето на МВР и други органи да дойдат да ми помогнат. Аз не мога да се справя да вадя тези хора - възрастни, инвалиди, майки с деца", призова хотелиерът Красимир Белорежки.

Още преди две седмици хотелиерите са изпратили писмо до служебното правителство с искане за категоричен отговор дали ще бъде продължена програмата, но такъв все още няма.

"Да ни кажат какво се случва, дали да говорим с хората и да ги изкарваме или да им кажем да се успокоят и да не плачат, защото всички са много разстроени", добави хотелиерът Емне Мехмед.

Ако програмата все пак бъде продължена, хотелиерите настояват сумата от 15 лв. за настаняване и изхранване да бъде повишена.

Между 10 500 и 11 000 са украинските бежанци в региона, предимно в хотели в Слънчев бряг и бази в Китен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


565
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
62
 
! Отговори
Много украинци преди 1 година
искали да дойдат тук в безопасност. Те нямат ли си роднини в украинските региони, където война няма? Техните съграждани не могат ли да се погрижат за настаняването на бежанците в родината им? А българските майки с деца как ще изкарат зимата някой замисля ли се?
14
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко да извади кюлчета и евра и да се погрижи.
13
45
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Писачите тук са платени от Кремъл. Не очаквайте от тях нормални човешки чувства. Рублите за тях са всичко.
12
34
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да се пънете да пишете гн.ус.ни коментари, отделето време да благодарите, че сте живи и здрави, че около вас бомби не падат, че не се събуждате по нощите от вой на сирени. След като украйнските бягащи от война бежанци са ви трън в очите, излезте и отиде да направите добро на някого, безкористно, без да очаквате нещо в замяна.
11
1
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте им фургони, на българите в нужда държавата дава фургони!
10
34
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виновни са политиците. Това решение за помощ трябва да е безсрочно и да отпада само след специално гласуване в народното събрание. Нашите депутати сега разревават хиляди жени и деца с безхаберието си.
9
5
 
39
 
! Отговори
тъй.....тъй преди 1 година
Ай, ай, аййййй.......айдИ стига курорт!Зеления да си ги прибира.......
8
10
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Коментираите, това са ХОРА, които бягат от ВОЙНА!!! Засрамете се! Да на дава Господ на никого да изпадне в подобна ситуаци!" ----- да бе видяхме ги от каква война бягаат... "айде на безплатния туризъм у бугаристан" и като започна морския сезон и им предложиха да ги настанят другаде и туристите си хванаха багажчето и обратно в свиннарника... е така се бяга от война - на ол инклузив, на брега на морето... аеее чиииба!
7
44
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой от писачите тук дори не може да си представи какво е да бягаш от война! Иначе устите ви са големи...
6
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "da zakarat horata s autobusi v bg prezidentstvo." --- защо там? По-добре на мястото от където се дърпат конците - козяк! И без това краварите са си построили бая голям обор там, няма да имат проблем да настанят 10 автобуса укро туристи!
5
49
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коментираите, това са ХОРА, които бягат от ВОЙНА!!! Засрамете се! Да на дава Господ на никого да изпадне в подобна ситуаци!
4
2
 
89
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закарайте четирите фургона от наводнението. Не че не ми е жал за хората, ама за бълкарите няколко фургона със месец закъснение, за украинците хотел и храна. НЕ Е ПРАВИЛНО!
3
4
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде отбово и пак същата работа като напролет.Дежа ву му се вика.А бедните българи кога на хотел?
2
20
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре всичките укропитеци веднага да си хващат туристическите автобуси и чиииба там от където са дошли!!!
1
34
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помогнете на хората,бе.Извадете малко пачки и кюлчета за да видим що за стока сте.Стига дъра бъра!