Проф. Кантарджиев: Пикът на грипа ще е през март

Той призова хората сега да се ваксинират
7 ное 2022 09:26, Петя Славова
41
Проф. Кантарджиев: Пикът на грипа ще е през март
Снимка: БГНЕС

С постепенното застудяване се увеличават и броя на хората с грипоподобни симптоми.

Според проф. Тодор Кантарджиев в страната ще има настъпление на грип A, като пикът ще бъде през март.

По думите му, новият подвариант на Омикрон не протича по-тежко, не причинява повече смъртност, но е различен генетично от останалите подварианти и избягва ваксините. Това обясни  вирусологът пред БНТ и добави, че преди дни у нас е засечен подварианта BQ.1 на Омикрон, който започва да доминира в някои държави в Европа.

"Очакванията му са след време този вариант да доминира и у нас, но не смята, че това ще доведе до сериозно увеличение на случаите на COVID-19.", каза той.

Проф. Кантарджиев коментира новата COVID ваксина Valneva. Тя съдържа инактивирани (убити) цели вирусни частици от оригиналния щам SARS-CoV-2. Тази ваксина обхваща всички геноми на вируса и не е от т.нар. живи ваксини, които могат да причинят заболяване. Вирусологът обясни, че този препарат не е за бустерни дози, а за хората, които до момента нямат нито една ваксина. Тази ваксина защитава малко повече от всички, които си поставяхме досега, допълни той.

Още по темата

Според него сериозната грипна вълна в България този сезон ще закъснее и ще е през месец март. Прогнозите на специалистите са, че ще доминира грип А. Това беше вариантът зимата в Австралия, първите данни от Скандинавия и Великобритания също са за този вид грип, каза специалистът. По думите му сега е моментът хората да се ваксинират срещу грип. Кантарджиев напомни, че ваксините са безплатни за всички над 65-годишна възраст.  

Идеята за комбинирана ваксина срещу COVID-19 и грип  е добра, но е в начална фаза, каза още проф. Кантарджиев. След като на бебетата правим комбинирана шествалентна ваксина, значи работи тази система. Но искам ясно да кажа – засега няма ваксина, която да е комбинирана за грип и коронавирус, подчерта вирусологът.

Топлото време и слънцето са забавили разпространението на респираторните заболявания тази есен, смята още специалистът. Не са ли хората събрани в тесни помещения на едно място – намаляват респираторните инфекции. Когато е студено и дишаме студен въздух, носните кръвоносни съдове се свиват и тогава е по-голяма вероятността да се заразим с респираторни вируси, обобщи вирусологът. Според него покрай пандемията хората са се научили да приемат повече витамини и здравословна храна, особено в сезона на вирусите.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 33 - да
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ти що" клечиш" в коментарите? Право на собственост ли имаш? Някакъв капацитет по медицински въпроси ли си? Форумът твой личен ли е? Само глупости ли трябва да се тиражират тук?
30
2
 
1
 
! Отговори
Др. Акула преди 1 година
До 31 Добре бе "докторе" клечи в коментарите, отричай реалността и рекламирай "вацините"
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм лекар и нямам нужда от конспирации за да си обяснявам " необяснимото" за теб.
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 29 - "2020- 2021 грип беше изолиран в единични случаи" - ИМЕННО! И когато загрееш защо беше така, ще разбереш колко глупав си бил. И как са те излъгали обилно и елементарно. И вероятно ще си доста ядосан. Но може и да не се случи. Някои явно ще си карат Дълъг Ковид. Дълга Ковид Измишльотина, по-точно.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато ковид пандемията заля света 2020- 2021 грип беше изолиран в единични случаи, както в Европа, така и в САЩ и Австралия. Помня, че в Австралия бяха описани/ изолирани само 6 случая на грип за целия сезон.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеизвестен факт на всички лекари е, че има вируси, които потенцират действието си или се потискат и единия измества другия. Хем си ***, хем надут. Скрий се някъде по-добре!
25
3
 
1
 
! Отговори
Уошингтън Ървинг преди 1 година
До 26 - "ковид потиска вируса на инфлуенца" - ваксизависимите изглеждат като че формират мисли и изказват мнения, но всъщност това са деволюирали създания. Човек с мозъчна дейност на бот. Наистина NPCта
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако има много ковид, грипът ще е малко. Обикновено ковид потиска вируса на инфлуенца. И тъй като сте неваксинирани, по-вероятно ще имаме вълна от ковид напролет. Ще видим.
23
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бай Шиле цяла България да ти пиика на пика
22
3
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Да не е спал...не,вероятно е запознат с трудовете на великия аритметик "Витанов",който чрез сложни уравнения,недоказани теореми и сугестични внушения е определил датата и времето на "следващата пандемия"....А целата "ИГРА" е в това:..-"ПРИЗОВАВА ХОРАТА ДА СЕ ВАКСИНИРАТ" !!!.../споделям мерака на "баронмюнхаузен"/..
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не си слижа ваксина срещу грипа, ще мога ли да ходя на кафе? А на кино? А на концерт? Сертификат ще ми трябва ли? Бъдете проклети, у р о д и ! Няма да ви простя никога тормоза!
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бай Миле защо не е в затвора?
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ако носим маски и спазваме дистанция и си мием ръцете? И пием витамин Де и Це?
18
6
 
17
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
Най-голямата измама в историята на човечеството! А бяхме, ненормални и луди конспиратори и антиваксъри... Този измамник трябва да бъде заловен и съден за лъжите си. Искам да го видя, изгорен на клада!
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваксини за грип не е бесплатна, защото личните лекари я нямат просто и искат да я купиш.100-200 $ заедно с инжекцията.
16
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затворете границата и маски. Няма друго спасение. Ваксините само ще се истровят хората, защото гадината се мени.
15
5
 
23
 
! Отговори
Кръстев преди 1 година
Този "господин" кога ще го съдят?
14
5
 
25
 
! Отговори
Народен Съд и преди 1 година
Трибунал за Народните Изедници!
13
5
 
14
 
! Отговори
Да не е спал преди 1 година
С врачка този оракул?