Отстъпка за горивата или по-евтини горива?

Експерти коментират как евтиният руски петрол влиза у нас скъп
8 ное 2022 19:42, Петя Славова
15
Отстъпка за горивата или по-евтини горива?
Снимка: БГНЕС

75 стотинки да стане отстъпката за горивата и да включва и служебните автомобили - такава възможност прогнозираха от ГЕРБ, а по-късно и ПП дадоха свой вариант на подобна идея. 

Икономистът Георги Ангелов обясни, че сега страната ни получава евтин руски петрол, но през швейцарска фирма, която го предлага на по-висока цена.

"Въпросът е как, в момента в който танкерът с руски петрол дойде в България, върху този танкер да се обложи такса", посочи той пред Нова тв и поясни, че руският танкер идва евтин, но ни го продава швейцарска фирма, която прибира печалбата, но тя може да бъде обложена у нас, защото сме суверенна държава.

"Тази такса е свръхпечалба за страната, благодарение на която, мярката от 25 ст. на литър гориво може да бъде увеличена до 75 ст.", поясни още икономистът.

Според Калоян Стайков от Института на пазарна икономика обаче целта е не да се увеличи помощта, а да се намали самата цена, на която се продава. Според него е странно да се говори за свръхпечалба, тъй като става въпрос за компания у нас, която години наред не е имала такава.

Ангелов предложи да се напише решението да бъде вписано в закона - В срок от 30 дни цените да бъдат намалени. Ако това не се случи - дерогацията да бъде забранена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: горивацени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Справедливост преди 1 година
Лукойл работили без печалба!!! Ами като са на загуба защо не се отърват от нея?
10
2
 
13
 
! Отговори
МДАА . . . преди 1 година
А швейцарската фирма е на руснаци . . . . В крайна сметка парите отиват не в швейцарците а в руснаците , иначе няма яхти и самолети !
9
0
 
16
 
! Отговори
ВИЦ преди 1 година
По - *** икономист не бях виждала - направо Кърти Тоалетни Чинии - Закон който Гласи - *В Срок от 30 Дни да се намали Цената* . Направо Умрях от СМЯХ - бива ли България да е Наказана с такива Икономисти - та този граничи по капацитет на мозъка с моя Петел - кукурига . НЕ няма да се оправим с такъв Елит .
8
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито да ги намаляват, нито отстъпка. Даже да вдигнат цената. Opъфляци, дето не могат да си позволят и горивото не им се полагат автомобили. За тях е градският транспорт. Белким намалеят, че да не ми пречат да си карам Тесла-та!
7
4
 
3
 
! Отговори
Вангелчо преди 1 година
То освен *** от Урал друго няма!!! И качествен Урал не сте виждали тук :)))
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова Швейцария е богата и швейцарците са богати. С нашите пари Швейцария е богата. Разкриха тайната. Цената трябва да е пазарна, а да се обложи на входа на Нефтохим-Лукойл, да се сложи вносно мито за петрол от Русия. Защо няма вносно мито, щом печалбите изтичат към Швейцария? Да плащат вносно мито, а да си продават на пазарна цена.
5
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва на бензиностанциите да има табели руски или друг петрол, искам да знам какво зареждам - не желая и стотинка да давам на джуджето.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха "швейцарска" фирма. Той Баце пробил в Швейцария и там фирма направил.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие не знаете ли? Лъкоил работи на загуба, за да може българинът да са му евтини горивата. Т.е. чиста проба благотворителност. За каква свръх печалба говорим, че те до сега са били на загуба.За да ги избавим от мъките е най-добре рафинерията да се национализира.Стига толкова страдания!
2
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като е скъп руския защо изобщо го купуваме, нека тогава да се купува само качествен петрол а не този руския *** Урал който десетилетия ни троши двигателите.
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
туй не е отстъпка, а кредит, който ще ви накарат да го връщате по един или друг начин