10 ноември – началото на демокрацията или преврат във върхушката на БКП?

Една от датите, които белязаха най-новата ни история
73
10 ноември – началото на демокрацията или преврат във върхушката на БКП?
Снимка: БГНЕС

10 ноември 1989 г. е една от датите белязали най- новата ни история и вече 33 години предизвиква спорове между политиците и обществеността, каза в декларация от името на ПГ на ГЕРБ-СДС Румен Христов.

Според него датата за някой е началото на демокрацията, за други е преврат във върхушката на БСП.

"Вятърът на промяната принуди червените велможи у нас да прегрупират приоритети си, падането на Берлинската стена ги принуди веднага да превърнат политическата си власт в икономическа. За прикритие на този план БКП се опита да употреби мечтата на милионите българи, които очакваха демокрацията след падането на комунизма, но последвалите събития не позволиха на БКП да изпълни бързо и безпроблемно своите замисли", каза Христов.

Той припомни, че само за дни на 7 декември 1989 г. беше учреден СДС, който твърдо застана срещу комунистическата партия и започна битката за истинската демокрация

"10 ноември не поставя началото на демокрация, но тази дата отприщи необратими процеси на прехода. СДС постави България на пътя на демокрацията, започна разграждането на тоталитарната система и реформирането на държавата, но ние загубихме цели 7 години, в които два пъти ни управляваше БСП, наследник на БКП и ни доведе до тежки кризи", каза Христов.

"Младата ни демокрация премина през не малко трудности, постигнахме много, но не достатъчно, за да разсечем веднъж завинаги мрежите на комунистическото наследство. 10 ноември трябва да се помни но не и да се празнува", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
10 ноември беше платен от САЩ преврат в БКП, прелюдия към създаването на СДС по нареждане на САЩ и разграбване на България, което всички виждаме.
54
0
 
0
 
! Отговори
ПИТАМ ЗАЩО преди 1 година
Костов до сега не е запитан и разпитан къде отидоха парите на държавата? Той буквално разкраде България заедно с приближените си. Да ви припомня ли? Цените на жилищата бяха планирано понижени, а животът поскъпна до такава степен, че хората се принуждаваха да продават апартаментите си и къщите на безценица, за да има какво да ядат. Сега вкарват някоя си Иванчева за дребни парички в затвора в сравнение с това, което ограби Иван Костов от българския народ и държава. Разбира се не е само той.
53
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Атлантиците Соломон Паси и Александър Йорданов спасиха БКП от разпад и лустрация. Факт.
52
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Заради про'с'таците като неграмотника #30 сме на това дередже. Първо, Тошо си беше заместен от Луканов и Луканов управлява безметежно до няколко месеца преди да го застрелят. Второ, Младенов изрече нещото, което го пуснаха в медиите като "да дайдат танковете" на 14.12.1989та година пред Народното Събрание - седмици преди митингите на Орлов мост, където имаше 100-200 хиляди. Точно на митинга на 14.12.1989та БКП си направиха преврата и оглавиха сДС. Демек митингът на моста си беше подкрепа за БКП.
51
1
 
4
 
! Отговори
10-ти ноември- преди 1 година
Цирк, замислен още 80-те от същите управници за продължаване на плячкосването и грабежа. Плячкосване и грабеж, каквито никоя нация от съществуването на Човечеството не си е сътворявала.
50
1
 
5
 
! Отговори
6 преди 1 година
СДС -на въже!Те разрушиха не социализма , а България , за което още не са съдени!
49
0
 
5
 
! Отговори
Явор преди 1 година
Антикомунист не съм; просто пиша за лъжата. Да плюеш по ГЕРБ и после да управляваш с тях или с друга партия, имало е много примери и да си бил в БКП, а после да отидеш в СДС и да криеш, че си бил в БКП и си си хвърлил партийният билет, и двете са лъжа, измама и демагогия. Всеки човек с морални принципи се отвращава от това. Иначе политическата система 33 години произвежда алчни и посредствени хора. За доходите няма защо да говоря, знаем колко хора са под прага на бедността.
48
2
 
7
 
! Отговори
Явор преди 1 година
Свободата на словото и свободата на пътуването са положително развитие, но май само дотам. Другото е алчност, корупция, бедност и тази бедност предизвика емиграция. 2 000 000 напуснаха България. А Румен Христов е добре да не говори; СДС ограби нашата държава. И червените се обогатиха и облагодетелстваха, но и сините. СДС в момента е слята с ГЕРБ, защото заради провали и кражби отблъсна много избиратели, почти всичките си. Не е нужно да пиша през 90-те години при сините колко свързани с БКП бяха.
47
1
 
7
 
! Отговори
До 50 преди 1 година
И Костов им раздаде държавата.Оттогава сме феодални имения на тоя и оня.
46
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Червените велможи ( явни и скрити) се прегрупираха и са днешните олигарси.
45
3
 
11
 
! Отговори
mery преди 1 година
10 ноември 1989г си беше чист комунистически преврат. Просто се смениха ръководните кадри на партията и след това се раздадоха едни куфарчита с пари на приближените хора на властимащите. Народа се радваше и надяваше, че нещо ще се промени но уви, останаха ни само надеждите и спомените за митингите по площадите. 33 години си живеем само с надеждата за нещо по добро
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДО 47. Ами то вие, комунистите направихте преврата и кадесарите. По заповед от Кремъл!
43
10
 
6
 
! Отговори
На Всеки Километър преди 1 година
На днешната дата през 1989г. беше извършен фашистки преврат от продажни елементи срещу Народната власт. Но да знаете че нищо не е забравено, лагерите ще ги отворим за 24 часа...
42
2
 
6
 
! Отговори
ира преди 1 година
Преврат за да се накрадът всички бивши коммунисти алчни за пари и слава Излъгахме се с тях те са навсякъде в всяка партия и са още по ненаядни като Боко догани и сие
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България не може да има Денокрация ,защото е бедна държава Наско Буров
40
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путинофилчетата пак мрънкат като не ви харесва нашата Демокрация ами марш в Русия бе ЛЕВАЦИ, там ще пишете свободно на воля каквото искате Егати и злобните двуноги
39
4
 
10
 
! Отговори
SDI преди 1 година
Има ли наивници, които да смятат, че в България след втората световна война се е случило нещо, което да не е в резултат на геополитически фактори? От тогава до ден днешен политиците ни са едни кукли на конци, които безпрекословно изпълняват директивите на силните към даден момент т.нар. велики сили. Тези 33 години "демокрация" съсипаха държавата ни. Най- върлите комунисти преди 1989 станаха най- върлите демократи след това, а честните хора са натикани в миша дупка, като важи най- вече сега.
38
2
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До 33"БКП още ги има. Питайте агент Буда и Сокола" - благодарение на атлантиците като Соломон Паси и Александър Йорданов, които подмениха П.Дертлиев, който искаше забрана и лустрация, с доктора по марксизъм от с. Желязково Ж. Желев.
37
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българи-Девет милиона-Шест милиона за 33 години,от това по голям атестат за това какво се е случило на Десети Ноември 1989 година-НЯМАААА!
36
1
 
9
 
! Отговори
Без упойка преди 1 година
Трагедията на България се състои в две неща.В рамките на 45 г и тези 33г се осъществиха два експеримента.Първо за пръв път се строи нов обществен строй,социализмът.И веднага след него през 1989 той се разгражда.За пръв път се изгражда и руши социализъм и то от едни и същи хора -марксисти.Какво очаквате?Клонът е отрязан.Българският народ обаче ще плати най-голямата цена и този път края на държавата ще е след края на народа.Емигрантите ще се асимилират за две поколение и името българин ще е спомен