Белодробната болница във Варна остава без ток заради дългове

Общинският съвет реши да прехвърли дейността й на друго лечебно заведение
10 ное 2022 10:06, Петя Славова
26

Заради натрупан дълг от почти 77 000 лева спират тока в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания във Варна.

Белодробната болница във Варна има натрупани неплатени сметки за електроенергия от месец март 2021 година. Министерството на здравеопазването покрива единствено разхода за леглоден за един болен в размер на 92 лв., всичко останало се плаща от лечебното заведение и общинския бюджет.

"От два месеца са 92 лева, но ние имаме задължения от миналата година, токът ни е почти 80 хил. лева и сме предупредени, че ще ни го спрат. Ние ги дължим на хората тези пари и аз не вярвам, че Община Варна, която има 650 млн. лева бюджет, не може да отдели 700-800 хиляди да плати нашите задължения", заяви управителят на болницата доц. Христо Ганчев.

Още по темата

Към момента пациентите в болницата са 18. Над 3,5 млн. лева е отпуснала община Варна за покриване на задълженията за Специализираната болница за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания за последните почти 10 години. Държавата трябва да поеме отговорност за издръжката на болницата, завиха от морската община.

"Проблемът е много сериозен и той е от години, защото болницата не може сама да се издържа. Основното е, че лечение на туберкулозно болните е държавно делегирана дейност. Държавата плаща за тяхното лечение, но самата болница и сградата са общински. Знаете сградите и колко са големи, имат нужда от ремонт, трябва да ги стоплим, лекарства, храна. Всичко е много скъпо, няма как да бъдат покрити разходите с 18 болни", коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на здравната комисия в Общинския съвет във Варна - проф. Анелия Клисарова.

В лечебното заведение има и друг голям проблем - служителите от месеци не са получавали заплати.
"Тези хора, които в момента работят, няколко месеца не са получавали заплати. Това е отвратително и е нечовешко отношение в това време да ги оставим хората без заплати", смята доц. Христо Ганчев.

Решението на Общинския съвет е дейността на болницата да бъде прехвърлена към друго лечебно заведение на територията на област Варна. А от електроснабдителното дружество заявиха готовност за взаимодействие с различни механизми за разсрочване на натрупания дълг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краварска колония!
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, значи ако не сте дупееее и гащиии с някой политик горко ви! Всичко ще ви спрат! Но защо примерно не спрат тока на някоя партийна централа, която също има задължения?! Ще го спрат, ама друг път!
1
2
 
19
 
! Отговори
Ммм преди 1 година
А за партииини субсидии има пари, и навреме се дават.