Умираме най-много, живеем най-малко, а болниците ни са на ръба

15% от българите не се осигуряват
8 ное 2022 13:15, Петя Славова
170

Заради дълг, надвишаващ 77 хиляди лева Белодробната болница във Варна може да остане без ток, а служителите й не са получавали заплати от 10 месеца.

Бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков предположи в ефира на "България сутрин", че след като от болничното заведение не са плащали възнаграждения и ток, сигурно не са покривани и други разходи.

Още по темата

"Положението, в което се намираме, е ужасяващо тежко. В момента цялото здравеопазване се намира в подобна ситуация и 77 000 лева дълг са ужасно малко на фона дълговете на останалите болници и задълженията на болниците към гражданите", смята Андрей Марков от Българската болнична асоциация.

По думите на доц. Спасков Белодробната болница във Варна е получила предупреждение за спирането на тока още преди година.

"През това време не са предприети никакви мерки. Общината е решила да не подава никакви средства към болницата, което само по себе си може да бъде тълкувано като път към ликвидация на болницата", констатира той, като допълни, че трябва да се промени стойността на клиничните пътеки.

В студиото на  Bulgaria ON AIR Марков подчерта, че големият проблем на болниците е свързан с недостатъчното финансиране на системата.

"Около 14-15% от българските граждани не се осигуряват здравно, защото не вярват в системата", цитира статистика доц. Спасков. Бившият шеф на "Пирогов" е на мнение, че е необходим по-добър мениджмънт в болниците.

"В държавните болници имаме политически назначения, нямаме бизнес управление. Цялата картина води до това - умираме най-много и живеем най-малко в Европа. Това е достатъчен аргумент, за да вдигнем знака за внимание. Заложена е бомбата за още 50 болници в подобна ситуация", обобщи Марков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
всички касапи карат с8 и амг-та, болниците са на ръба. чисто сл0чаено
144
0
 
1
 
! Отговори
БОГ САВАОТ ПРЕДЛАГА преди 1 година
Голям срам. Окупирали власта в София благодарение на предатели окупирали СССР въведоха медицин ската мафия на власт. Колкото повече и по хронично болни толков а повече милиарди живи кървави лева годишно ограбват мед мафиотите и техните съучастници вкл лични лекари.. Да ПРОКЪЛНЕМ ПРестъпниците на София предлага МИРОЛЮБИВО БОГ САВАОТ убит от МЕДИЦИНСКАТА МАФИЯ ВЪВ ВАРНА КРай черно море след ненужни операции.ИНформация за БОГ САВАОТ ОТ БИБЛИЯТА ...!!!
143
0
 
2
 
! Отговори
Лудата Мара преди 1 година
До Лудото Ленче - "Не е измислена по-добра система за обществото от социализЪма". Затова, Лудо Ленче, социализЪма загина след 3 (три!!!) фалита. И никога няма да се върне! Ходи на училище, образовай се, вземи си професия, за да можеш да си плащаш сметките. В противен случай ще чакаш на социалните помощи и ще вегетираш. В болниците работят образовани хора, които имат семейства да издържат и сметки да плащат...
142
0
 
6
 
! Отговори
Украинец преди 1 година
ВАЖНОТО Е да има пари за хотелиерите да се грижат за укро бежаците в лукс хотели, спа и басейни.
141
0
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
докторете за тва карат s8 и амг та, що държавата им пречи да работят и са на ръба. направо спирайте изплащането на пенсии и финансирайте хотелиерите и касапите, че иначе ше изгинеме
140
0
 
4
 
! Отговори
R2D2 преди 1 година
Най-големия грях на българската държава е че с всички сили пречи на хората да работят т.е. безмислена бюрокрация раждаща корупция.
139
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Българинът си казва: то и в държавната болница ще гушна букета но там поне ще е "безплатно". Държавно = мизерия.
138
1
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 година
*** и Пульо станаха доктори с 3 на приемни изпити. Добрите доктори или измряха, или са в чужбина. Джипитата са регистратори и диспечери. През 3 месеца му ходиш на преглед, а той и едно кръвно не ти мери. Пълен провал на здравната система. Никъде в света не мряха от Ковид, както в България. Защо ли........!!!!!????
137
0
 
9
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
Има ли смисъл да се осигуряваш като за всичко си плащаш. Повечето добри доктори работят само на свободен прием. Преглед максимум 10 минути срещу 60 лв. Без касова бележка, без амбулаторен лист. Печалбари. Бях 7-ми при уролог и имаше още двама. 180 лв. На ден в болничното заведение....!!!! Мъни, мъни, кой ти гледа лечение?
136
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що така? Нали липсата на ваксинация щеше да ви спаси? Или се оказа обратното!
135
2
 
12
 
! Отговори
Мара преди 1 година
30 години имитация на демокрация /по руски модел/ и 2 милиона българи емигрирали на запад /а не на изток/.
134
6
 
13
 
! Отговори
Бонго преди 1 година
Последното нещо за което се мисли в болниците са пациентите. Основно се мисли как да източим Здравната каса и държавния бюджет. Пази Боже да ти се наложи да влезеш в БГ болница. В Бангладеш е по-добре.
133
3
 
11
 
! Отговори
Гост преди 1 година
33 години демокрация
132
2
 
9
 
! Отговори
Кути преди 1 година
Малко ни е, тегли още!
131
14
 
5
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 1 година
БОЙКО И ГЕРБ НАПЪЛНИХА БОЛНИЦИТЕ С АПАРАТУРА - СКЕНЕРИ, ЕХОГРАФИ,ЯДРЕНО МАГНИТНИ РЕЗОНАНСИ АМА НАРОДА СИ МРЕ. Е МАЛКО ПО-РАНО ОТ ЕВРОПЕЙЦИТЕ НО И ТАМ НИКОЙ НЕ Е ОСТАНАЛ.
130
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИЗВОДЪТ Е -ГЕРБЕРАСТИЯТА Е ОПАСНА
129
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПЕШЕВ, абсолютно! За това е време тази система да се разкара! Писна ми да плащам, а да се отнасят с мен както към индивид на минималка. Искам нива на обслужване. Златна и платинена карта според внесената сума. Стига сме плащали за хора на социални помощи и минимални заплати! Още повече се дразня когато плащам за онези, които са перманентно безработни. Търтеи без образование и бъдеще! Срам!
128
3
 
15
 
! Отговори
!!! СКАНДАЛ!!!!!!! преди 1 година
С 4 милиона може да се купи страшно много медицинско оборудване и да се спасят много животи, но Боко взе парите и ги сложи в шкафа си.
127
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕКА ВСИЧКИ БЛАГОДАРИМ ЗА ТОВА НА ВОЖДА И ГЕРБ
126
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко по план върви....