България с недостиг на мед. сестри, в Добрич ги пращат на съд

Въпреки натиска, в лечебното заведение започва ефективна стачка
10 ное 2022 07:30, Петя Славова
35

Отложиха делото срещу стачкуващите медици в Добрич. Причината - нередовно призоваване на двама от тях. Ръководството на болницата оттегли исковете си срещу 52-ма от служителите. Въпреки оказвания натиск, от днес в лечебното заведение започва ефективна стачка.

Залата в Окръжния съд в Добрич се оказа тясна да побере всички призовани. Според защитата на медиците това не е единственият прецедент в делото.

Още по темата

"Прецедент е работодател, и то на болнично заведение, при липса на всякакви кадри, да заведе дело срещу тях", коментира  пред Bulgaria ON AIR адвокатът на медиците - Детелина Симеонова.

Според ръководството на болницата стачните действия са незаконни.

"Защото на работодателя не е представено решение за тази стачка. Няма постъпило писмено искане, което конкретно да сочи какви са претенциите на стачкуващите. Най-общо мога да кажа: За трудови възнаграждения и някакви социални придобивки, но какви са те, нямаме яснота", каза представителят на ищеца МБАЛ - Добрич Марине Галева.

"През месец юни има отправено искане за 25-процентно увеличение на техните заплати, след това има последващи искания", добави Детелина Симеонова.

По закон при предупредителна стачка работодателят трябва да изготви график по заместване, а символичната не попада под ударите на закона.

"Такъв график от работодателя не е представен, което означава, че те не са прекъсвали своите трудови задължения и затова говорим за символична стачка", обясни Детелина Симеонова.

52-ма от медиците са се отказали от стачните действия и исковете срещу тях бяха оттеглени. Останалите ще стачкуват ефективно от утре.

"Няма от какво да ни е страх, дали като сестри, дали като нещо друго, ще работим. Върнали сме се от чужбина, пак може да отидем", смята медицинската сестра в МБАЛ - Добрич Росица Петкова.

"В цяла България и цяла Европа се търсят сестри, а в град Добрич се съдят сестри!", не крие гнева си медицинската сестра от Варна Димитричка Ненкова.

Следващото заседание по делото е на 16 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
До 18 преди 1 година
Родителката ти е крала пари. Трябва да бъде осъдена. Защо триете бе американци
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Здравеопазването, не е приоритет.
15
2
 
15
 
! Отговори
Реалността преди 1 година
В България няма здравна система! Хвърлят се милиарди за оръжия, а за болниците никой не го е грижа!!!!!!
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ръководството кърти. Май е за смяна. Хубаво е и да се изяснява лечебното заведение дали е общинско, частно или държавно.
13
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Урка с едно дете 2400 на месец,за сестра 800-900 лева .
12
0
 
31
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 1 година
За жалост сестрите излезнаха ппчове, а моите колеги - птки. Съдебната система е по-зле от здравеопазването и води тих геноцид срещу населението.
11
4
 
15
 
! Отговори
От като чорапа преди 1 година
Вдигна юмрук, войнстващата посредственос обърка държавата. Не, че комунистите управлявали до Бойко я бяха подредили... Е, младите, умните и красивите сега дълго ще го джвакат на дедо.
10
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Балканска пустош ,така става с колониалните държавици !
9
34
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идея нямате какви пари взеха покрай ковида.
8
40
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива крадливи медсестри не ни трябват. Файда от тях йок.
7
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Покажете ги тези от ръководството, име и снимка. Да ги знаят хората от Добрич пък и ние да ги видим, може да ги издигнат на още по-високи постове. Срам! Ей заради такива мениджъри мед. сестри емигрират.
6
39
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И минимална им е много. Бъркаха си кафетата, докато хората умираха, пациентите им пикаят в кашони, а те крадяха и участваха в глобалната лъжа за ковид пандемията. И продължават.
5
4
 
27
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
Минимална заплата е достойни заплащане на тия мед.сестри.Пари няма нови майбахове трябва да купи ръководството на болницата
4
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никви пари за тия! Всичко трябва да отива за хотели за урки! Жените от война бягат и трябва да им се осигури маникюр! Тия нашите лигли нищо им няма с 12 часови смени и 800лв заплата
3
36
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не стига че крадливи, ами и наглеят!
2
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На края щестане: много вожд-малко индианец! Туй "ръководство" какво ще ръководи ми е интересно :)))))))
1
31
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свърши пландемията, свършиха кражбите.