Заведенията настояват за 9% ДДС

Очакват да остане и през следващата година
15 ное 2022 12:30, Росен Стойчев
95
Заведенията настояват за 9% ДДС
Снимка: БГНЕС

Ставката за ресторантьори и фитнеси от 9% ДДС трябва да остане. Това бяха най-засегнатите браншове. Едва от пролетта сме ползвали мярката без ограничение. Искаме с удължаването на бюджета и тя да продължи и след 31 декември.

Още по темата
Това заяви пред Нова Нюз председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов

"Имаме 30% спад на оборота в сравнение с 2019 г. Ако ДДС-то се върне на 20%, трябва значително да се вдигнат цените, защото разходите ни са три пъти повече, а токът 2,5 пъти спрямо 2019 г. Може да се вкара удължаването на мярката чрез преходни и заключителни разпоредби", обясни Алибегов.

По думите му минималният осигурителен праг в бранша е 800 лева след намаляването на ставката. "7% от намалената ставка се връща чрез данък печалба", разкри той.

Според икономиста Георги Вулджев намаленото ДДС спокойно може да бъде удължено. "Не повече от 200 млн. ще струва удължението на мярката. Фискалната тежест е нищожна, въпреки че имаме бюджетен дефицит. Може да се предотврати и ръст на безработицата. Пониженото ДДС е нетен плюс за бюджета и поддържа заетостта. Стабилизирането на дефицита трябва да е от страна на разходите", коментира той. И допълни, че очаква да бъде продължено изпълнението на настоящия бюджет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе а с в и р к а не искат ли? Риторичен въпрос...Егати наглите хора. Всеизвестно е, че крият 80% от оборота. Всички работят на позиция чистач и мияч. Плащат на ръка, тоест никакви осигуровки ..а сега и намаляване на ДДС е ай сиктир. Аз като гледам ресторантите са пълни постоянно вече.
50
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-сивият сектор пак мрънка. Аман вече. 20% ДДС за тях. Няма причина да е по-малко. Няма пандемия и ограничения вече. Ако на тях е 9% защо и на други да не е?
49
1
 
12
 
! Отговори
До коментар39 преди 1 година
*** ,знаеш ли че аз за 40 години стаж вземам 500.00 лева пенсия,на тия ваши заведения и две вечери ми тя е свършила ти сигурно и един ден стаж нямаш ама 200.00 лева за нищо ги нямаш,ленти.я.й такъв,че и акъл ще ми даваш как да живея.акъл не искам,пари ми дай.вечер си спя спокойно,мисли му ти.
48
1
 
32
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Имам познат кръчмар. Прави оборот 5000лв. На апарата чуква максимум 500лв. В кухнята 3 без договор и пак се оплаква, че няма пари. Ама си купи апартамент за 140000лв. кеш.
47
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И рязрешете пушенето! Писна ми, да трябвя да давам глоби, всеки втори месец!!
46
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кути - Те най-скъпите не се оплакват, защото има много балък програмист, да дава по 40 лева за пържола, която струва 6.
45
0
 
29
 
! Отговори
До Кути преди 1 година
Кой ще фалира,бре? Кръчмите са пълни, а в най-скъпите се чака за маса.
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 32 - Оо, моля те! Говорим за фирми, не служители. В България кой плаща данъци, ако не е тайна?
43
1
 
28
 
! Отговори
Кути преди 1 година
Оставяйте ги да фалират. Все тая. Ако кръчмите са ни икономиката, загинали сме.
42
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До IT - Трябва да си пълен ***, че да дадеш 200 лева за едно ядене в България.
41
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече няма ограничения за Ковид, не че и преди сте ги спазвали. 20% и марш.
40
0
 
14
 
! Отговори
Az преди 1 година
А, ясно. Не се издържа в тая криза. Пък излезе новият модел BMW. Време е за ъпгрейд на твоята "стара" ковид-спонсорирана X6-ца.
39
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи най-важно за държавата е да подкрепя тея дето имат пари да ходят по ресторанти, да подкрепя ресторантьорите да правят големи печалби.
38
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Намалената ставка трябва да се премахне. Стига са лапали тея. Те не плащат данъци,все са на загуба, а като ги погледнеш как живеят .............
37
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А от тия 25 лева, 20 ви е чиста печалба. Е няма такива търбуси по света.
36
32
 
4
 
! Отговори
IT преди 1 година
Напълно продкепям казаното от г-н. Алибегов. Аз и моите приятели редовно вечеряме по ресторанти и за нас това е развлечение. Цените не ни интересуват, даже смятаме, че са разумни. Онзи зен за една вечеря платих около 200лв., което смятам, че е нормално. Не виждам никакъв проблем
35
0
 
21
 
! Отговори
Иван преди 1 година
не знам какво искат, ама знаете ли какъв тежкарски джип БМВ кара Ковид Варварина. Ако им свалим данъците, те няма да свалят цените, но ще им се вдигне маржа и той ще може да си купи следващия модел. Така че напълно им разбирам исканията. И аз искам :)
34
0
 
19
 
! Отговори
Реро преди 1 година
Тези не се ли оядоха? НЕма да им стъпим!
33
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От къде на къде, ***. Да си пълните търбусите мазни. За 5 на брой пилешки хапки, дето уж били 200 грама 12 лева. Е няма такъв смях. То бива да режете грамаж, бива, това вече е наглярско. Направо се оливате. Аз на такива помиярски места не ходя, но имах гости дето само такова ядат. И затвориха едното заведение за готвено, та се наложи от едно друго. 2 кутии 25лв,а те и двете дали имаха 200 грама. Не се налапахте.
32
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нагли човечета, ама ясно, че веднъж захапал кокала, трудно се пуска. Ей, кръчмаря, заведенията са лука. Не на 20%, на 30% требе да ви го вдигнат. Коронавируса отдавна мина, нагло кръчмарско човече. Ако ще намаляват ДДС, то трябва да е за лекарствата, които са жизнено необходими. Пиенето на ракия и яденето на шкембе чорба в кръчмите ви е лукс, за който може да си го позволи и едно от последните неща които могат да бъдат характеризирани като необгодимост. Къпиш?