Заведенията настояват за 9% ДДС

Очакват да остане и през следващата година
15 ное 2022 12:30, Росен Стойчев
95
Заведенията настояват за 9% ДДС
Снимка: БГНЕС

Ставката за ресторантьори и фитнеси от 9% ДДС трябва да остане. Това бяха най-засегнатите браншове. Едва от пролетта сме ползвали мярката без ограничение. Искаме с удължаването на бюджета и тя да продължи и след 31 декември.

Още по темата
Това заяви пред Нова Нюз председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов

"Имаме 30% спад на оборота в сравнение с 2019 г. Ако ДДС-то се върне на 20%, трябва значително да се вдигнат цените, защото разходите ни са три пъти повече, а токът 2,5 пъти спрямо 2019 г. Може да се вкара удължаването на мярката чрез преходни и заключителни разпоредби", обясни Алибегов.

По думите му минималният осигурителен праг в бранша е 800 лева след намаляването на ставката. "7% от намалената ставка се връща чрез данък печалба", разкри той.

Според икономиста Георги Вулджев намаленото ДДС спокойно може да бъде удължено. "Не повече от 200 млн. ще струва удължението на мярката. Фискалната тежест е нищожна, въпреки че имаме бюджетен дефицит. Може да се предотврати и ръст на безработицата. Пониженото ДДС е нетен плюс за бюджета и поддържа заетостта. Стабилизирането на дефицита трябва да е от страна на разходите", коментира той. И допълни, че очаква да бъде продължено изпълнението на настоящия бюджет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
7
 
! Отговори
Аз съм преди 1 година
Аз съм рошаво човече, в ресторанта господар, имам новото кайенче дера гостите без срам, тралала хихии тралала хихи. Зная ресторанти смешни, що цените са до небеса, зная как да ви извозя с дедесето Аз сега...Тралала хихи Тралала!
30
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ако ДДС-то се върне на 20%, трябва значително да се вдигнат цените, защото разходите ни са три пъти повече, а токът 2,5 пъти спрямо 2019 г." - Писна ми държавата да се занимава с проблемите на частниците. Дреме ми колко лева ще излока няква пиянка. Българите трябва да се научат като испанците - да пият на улицата и да ходят по барове чак в 2 като са дармадан пияни за да пият по една газирана вода преди да се приберат.
29
1
 
10
 
! Отговори
програмист преди 1 година
Аз пък настоявам програмистите да не плащат ДОД ,че с тая инфлация едва свързвам двата края.
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освободете ги от данъци направо, милите.
27
1
 
6
 
! Отговори
Имаш 50 клиента преди 1 година
Които искат да пушат, има опред свободно място пуши колкото искаш, това че 5 човека ги мързи да излязат навън, не им е длъжен никой да се омирисва на ***, и да носи всичките негативи на тютюнопушенто. И после да ти им се плаща скъпо струващотото лечение с неясн край.
26
0
 
2
 
! Отговори
Винс Макмеън преди 1 година
Я виж ти, къде си забегнал у Българията да правиш ресторант и бизнес, гробар. Я се връщай тука на ринга, че имаш договор!
25
0
 
3
 
! Отговори
Az преди 1 година
Аха, само не разбирам, защо тея кръчмари искат да са богопомазани, а бай Киро дето от 5 сутринта до 22 вечерта опъва в малката си мандричка, да не е? И така за още 948 различни от поилките с алкохол бизнеси?!?
24
0
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Да го връщат на 20%
23
0
 
25
 
! Отговори
българка преди 1 година
Нека да се позоваваме на фактите ! ДДС за ресторантите беше намалено като помощ за този сектор заради коронавируса - тогава заведенията за хранене наистина бяха затворени и не работеха ! Сега вече си работят нормално. Това, че са се повишили цените на тока и хранителните продукти НЕ Е основание да се лишава бюджета и да не се плащат данъци. Както по-долу са писали - ресторанта е лукс, НЕ Е НЕОБХОДИМОСТ, нито е животоспасяваща услуга. Да намалят ДДС за лекарствата, а не за манджите им !
22
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не намалиха цените на нищо. 11 процента прибират за поршета и кока. Ниските данъци за бизнеса са вредни за тях и семействата им. Излишните купища пари ги дават за луксозни стоки, коли и дрога. Излишно е да се дава на богаташи да ги развалят парите. Купуват с тях вносни играчки и парите изтичат от страната.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В криза кръчмите са на последен план, трябва да се помага на хората с ниски доходи" - Ако изклщчим сосбтвенициет, персонала в кръчмите са баш хората с ниски доходи. То и затова ги подпират. Иначе, ако затворят всички кръчми и индустрията около тях, ще имаш 20% безработица.
20
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Да не говорим че забраната за пушене, не се спазва никъде." - Мнооо смотана забрана, честно! Имаш 50 клиента, които искат да пушат, имаш сервтьори, барман и кухня, от които всички искат ад пушата, ама видиш ли - заради едно с 5 пола и синя коса, дето чете дойч веле, всички трявало да не пушат, вместо изсиненото, да отиде навън и да седи на някоя скаейка, каот не му харесва ...
19
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А аз настоявам на Алибегов да му затворят всички заведения, защото са под всякакви хигиенни норми, готвят отвратително, сервитьорите бият клиенти и крият данъци.
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До али - Доста хора има, които се хранят само на заведения, защото нямат условия и време да готвят.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Без кръчма - Ем отиди в тая, дето е на едно село на 8 км от Руси - 3 лева картофките, бирите 5 лева.
16
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До али - Доста хора има, които се хранят само на заведения, защото нямат словия и време да готвят.
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При 9% ДДС за ресторантьорите - цените са не са паднали, а напротив.На ресторант в Гърция при качествена храна и големи порции излиза по евтино от България.Вместо правителството да намали ДДС за лекарствата и основните хранителни продукти се грижи за опредена гилдия плюс помоща 60 на 40 плюс бонуси за тока, а сгърченият народ плаща.
14
0
 
14
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
Рашидов още ли си недоволен бе?Ами слагай катинара и ставай копач,сеяч,свинар или друго да видиш как се печели от работа!Шатайба у тариката!
13
1
 
23
 
! Отговори
али преди 1 година
и защо ? Заведенията са лукс, не необходимост
12
0
 
25
 
! Отговори
Стига с този рекет преди 1 година
да си плащат пълното ДДС и осигуровките както, всички останали. Да не говорим че забраната за пушене, не се спазва никъде.