Спасител: Най-трудните акции са за изчезнали хора

Не е имало достатъчна информация за малкия Сашко
21 ное 2022 09:18, Петя Славова
16
Спасител: Най-трудните акции са за изчезнали хора
Снимка: БГНЕС

Липсата на информация и невъзможността да се направят точни прогнози е причината да не се намери толкова дълго време 12-годишният Александър от Перник. Това коментира пред БНТ директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

По думите му, доброволците от спасителната служба не са били извикани, а са се организирали сами след публикациите за изчезването на Сашко в социалните мрежи.

"Детето е непредвидимо заради заболяването си. Това са най-трудните за провеждане акции - за издирване на изчезнали. До голяма степен сами се организирахме, виждайки през Facebook. В събота - първия ден след изгубването, бяхме вече на терен. Това е и един от основните ни проблеми - толкова късно да пристигнем на мястото".

Това е затруднило издирвателните кучета, които са най-ефективни когато са на мястото максимално бързо, посочи Нешев.

Още по темата

"Забавянето от 20 часа и наличието на толкова много хора в района до голяма степен затрудни издирването от наша страна. В понеделник казахме на полицията, че ни трябва малко повече информация и това се оказа решаващо в случая - в един момент решихме, че може и по-рано да се е случило изчезването и в светлата част на денонощието детето да е преминало билото на планината и да е навлязло в южната част"

Емил Нешев обясни, че заедно с доброволците с Милко Михайлов и Веселин Георгиев от клуба по парапланеризъм са направили анализ на това кои терени да обходят.

 "Преценихме, че ако детето е достигнало до южните склонове на планината и там е било подплашено от хората то тогава трябва да насочим вниманието си точно натам. Идеята беше обща и точните зони, които трябваше да претърсим ги установихме, след като нанесохме картата всички GPS локации".

Той е удивен, че Сашко е оцелял толкова време в такива условия.

"Трудно можем да отговорим на въпроса откъде си е набавял храна, предполагам само, че може да се е хранил с диви плодове. Отделно от всичко това доброволци бяха оставили в района кроасани с бутилки вода. Не е невъзможно и тях да е намирал, макар че се съмнявам да е излизал на такива места", коментира Нешев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
Детето не е било из горите , било е с някой или при някой 9 дена ...
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ще го опази бащата сега Сашко да не издаде с кой е бил!
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодари на тия дето са се грижили за Сашко 9 дни и са го оставили в Гората за да го намерят, спасителите 9 дни се лутаха като мухи без глави, умря Къна дето ви вярваше
12
2
 
4
 
! Отговори
Затвор за Качака преди 1 година
Предлагам бойкот - никакво писане в сайта и посещения, тези *** от това печелят. Готови са и майките си да да вкарат в търговийката, само и само да има посещения и коментари.. Цък цък
11
5
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Дали пък не са то отвлекли политиците, та медиите да са пълни със Сашко, Сашко и никой да не пита какво става с мандатите за правителство?!
10
6
 
1
 
! Отговори
Нека преди 1 година
Да благодарим на доброволците и спасителните служби.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да се учудя ,ако почне Сашко с баща си да обикаля по телевизиите сега!
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
щом едно дете може да издържи 9 дена в гората и планината без екипировка, храна и вода и с едни маратонки, що да не се пробвам аз да изкарам един месец
7
6
 
6
 
! Отговори
dsd преди 1 година
Абе трудни са, щото не сте се сетили да питате експертите с коментарчетата под новинките на това сайтче. Няма тайни за тези хора - търсене на изчезнали, странични ефекти от ваксини и лечение на вируси, геополитика и войни, икономика, инфлация и овладяването на различни кризи, каквото се сетите.Някой ще каже, ама как, те са просто едни неграмотни безделници, но няма да е прав. Това са непризнатите експерти и нереализирани гении и не са милионери само, защото някой друг е виновен.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те да ни лъжат и повтарят едно и също,вече сами и само те си вярват,че Сашко е бил 9 дена в гората и е хапвал ябълки и круши!
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако това е загубилото се дете което е на снимката, която показваха през цялото време на издирването му,мисля че е някаква ГРЕШКА.А приятелят на бащата потвърди веднъж в ефир, че детето на снимката не е Сашко. И наистина това дете, на снимката, няма признаци на атуизъм.Има нещо нереално в цялата история по изчезването и намирането му далече от домът му.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви диви плодове през ноември :) Ако е вярно това което казва ясновидеца в предаването на Цанов, Сашко не пренощувал и вечер в гората.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пуснете още 10 статии за Сашко - това продава нал ТЪЙ
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде спрете се вече,никой не ви вярва,стига пиар на Сашковия гръб!
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига лъжи, а кажете кой се грижише за Сашко през тези 9 дни на търсенето му, и не смеите да ни заблуждавате че детето само е оцеляло в тъмната и студена и влажна гора, че ще ви разплачем верицата фалшива