Студът дойде: Най-икономично се оказва да се топлим с климатик

Подовото отопление също е с предимства - по-качествено и по-тихо
30 ное 2022 10:25, Петя Славова
152

Високи са цените при дървата за огрев, а в зимния период се оказва, че най-икономично би било, ако се топлим с климатик.

Според собственика на фирма за отопление, вентилация и климатизация Антон Георгиев, ситуацията с търсенето и предлагането на климатици е в пиков момент. По думите му, една от причините е по-ниският разход на енергия.

"Големият проблем е да изпълним желанията на клиентите. Гладът за монтажници и техници в нашия бранш е огромен. При този бум всички фирми изпитват големи затруднения", каза той в студиото на "България сутрин".

Той изрази мнение, че повечето хора се ориентират към по-добри марки и климатици с добър коефициент на трансформация на енергията. Около 1200-1500 лева струва един климатик, който ще ни предостави добра услуга. Около седмица пък трябва да изчакаме, за да дойдат и да ни го монтират.

Още по темата

"Най-изгодно е да ползваме термопомпа, която пак е вид климатик, но там инвестицията е по-скъпа и се прилага в новите строителства. Около 30 хил. лв. ще ни струва за апартамент от 100-150 квадрата. Инвестицията обаче се възвръща във времето", каза още Георгиев.

Гостът изтъкна и предимствата на подовото отопление - по-качествено, по-икономично и по-тихо. Според него температурата в дома ни през зимата трябва да е 23 градуса, като за спалнята тя може да е 21 градуса.

Веднъж сезонно е добре да се прави профилактика на климатика от фирмата, която го е поставила.

Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност потвърди, че има изключително сериозно търсене на климатици, защото цената на отоплението с тях е най-ниска.

"Това е под влияние и на по-ниските цени за електроенергия. Нашите битови потребители са защитени и се радваме на преференциална цена. Какъвто и източник на отопление да изберем, ако нашето жилище е добре изолирано, разходите ни може да намалеят наполовина", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Няма друг начин, който да ни предлага същата цена за отопление, дори дървата и въглищата са по-скъпи от добър климатик. В следващите няколко години отоплението на климатици ще бъде най-евтино, убеден е Цанев.

Според него около 40% от гражданите не могат да си позволят подобрения на енергийната ефективност на своите домове и трябва да им бъде помогнато.

"Решението на енергийната бедност не са социалните помощи за отопление. Проблема го решаваме с подмяна на отоплителните системи с по-ефективни", посочи Цанев.

А цял квартал в Бургас смени печките на дърва с климатици. Зам.-кметът на града Весна Балтина каза за Bulgaria ON AIR, че основен източник на замърсяване е битовото отопление на твърдо гориво. На второ и трето място са транспортът и вторичното разпрашаване.

"Няма ограничение на домакинствата, стига те да са се отоплявали на твърдо гориво преди подмяна на уредите с нови такива. Изпълняваме два проекта, по единия сме подменили 642 отоплителни уреда с климатици - на 338 домакинства. Предстои да подменим 295 отоплителни устройства, ползващи пелети. В 101 домакинства ще бъдат изградени отоплителни инсталации", обясни Балтина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕВРОПА ЩЕ ЗАМРЪЗНЕ! ИЗКРЕЩЯ СЕРЬОЖА И УДАРИ ДВЕСТА ГРАМА САМОГОН ДА СЕ СГРЕЕ!
78
6
 
5
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
-Поддържането на над 17 градуса в апартаментите е престъпление срещу ценностите на Европейския Съюз - Жозев Борел /// Други информации посочват, че това твърдение на висш ръководител на ЕК е фалшива новина???
77
5
 
8
 
! Отговори
гумаджия преди 1 година
Най евтино е да се горят стари гуми поляти със използвано моторно масло. Друг вариант е на ТЕЦ горящ стари пластмаси
76
2
 
7
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
До 58 А защо изобщо сте си купили пелетна горелка? Преминаването от дърва или въглища на пелети е пълна безсмислица в екологично, финансово и всякакво отношение. Тези, които са се запасили с пелети от пролетта ще изкарат тази зима и догодина пак на екологично отопление.Да не говорим че е и по-скъпо от отоплението на ток, но за сметка това се пести от фитнес с хамалогията....
75
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В съвременният свят,по евтино отопление в природата няма освен физичният закон наречен"Цикъл на Карно"ако това бъде съчетано и с фотоволтаици за битови нужди с помощ от държавата във вид на пари предоставени от ЕС по плана за развитие и устоичивост и бъде олеснено включването на всеки един притежател на такъв към енерго преносната мрежа,ще се реши проблемът със скъпото отопление на голям процент от населението!
74
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зарибявайте шараните да си накупят климатици и после им пуснете тока на свободния пазар.
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До аз 75 Не са много, но пак са повече отколкото един ел. конвертор например. И е чисто, и лесно, за разлика от отопление дърва, въглища или пелети.
72
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добре си е на ТЕЦ , но измамниците, особено от Топлофикация София, те скубят без да знаеш точно за какво и излиза златно това парно. Заслужават всички да минат на климатик и да приключва тази черна финансова дупка!
71
2
 
10
 
! Отговори
До 80 преди 1 година
Най-икономично е, ако изобщо не диша! Който разбрал!
70
3
 
7
 
! Отговори
вълнара преди 1 година
Скоро ще носите вълнени гaщи, както дедите ваши...
69
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чета коментарите и гледам какви неща се обсъждат в богатия западен строй... Едно време 80те и 90те кеф ти дърва, кеф ти парно запалиш ги па отвориш да се проветри и си бяха хората калени. Навън сняг излезе целия квартал изчистите заедно, пък направите 30 снежни човека, беше си празник, никой не казваше мъц и целия народ вадеше ракиите и кавармата със зеле. Сега се борим за камчия на промоция за да остане некой лев за климатика, хахаха. :)
68
0
 
13
 
! Отговори
Най преди 1 година
икономично е с вълнено одеяло!
67
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"температурата в дома ни през зимата трябва да е 23 градуса, като за спалнята тя може да е 21 градуса." Този човек погазва ценностите на ЕС. Според въпросните ценности, който не поддържа температура през зимата в жилището макс 17 градуса или по-ниска, погазва ценностите на ЕС. Бъдете европейци, не погазвайте ценностите! И накрая, кой оцелее - оцелее. Тежко е да се окичим с короната "истински европеец". Ама ценносри, какво да се прави...
66
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Икономично докато не вдигнете цените на тока. После дедовия! Я кажете що не коригирате цената на газта? Значи Януари месец на борсите се търгуваше за 80-90 евро на мегават, Лятото се вдигна на 350 евро, сега е 130 евро. Защо цената за крайния потребител спрямо лятото почти не е мръднала при положение, че сме почти на нивата от преди войната? Или ние сме глупави потребители и трябва да плащаме без да го мислим. После парното било скъпо. Е скъпо е щото сте кожодери!
65
8
 
16
 
! Отговори
Вуте преди 1 година
Абе какво ми ги хвалите тия д.ухалки - т.нр. климатици - духа , бръмчи , студено ти е . Ееех - друга работа си беше парното с ТЕЦ-а , кеф , можеше да се отпусне човек , да му се стоплят кокалите , ама гроздето е кисело , щот е нависоко , та сега ще ми хвалите тия д.ухалки. Само разнясат вируси - после всичко живо киха , кашля. Не мога да ги понасям тия ш.ибани климатици , кой ли ги е измислил - голяма г.адост са. Ама нали вече сме по м изерията , наложена ни от ЕС. Да ама в УСА - не е така
64
4
 
4
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Българина само се жалва и чака от държавата да му реши проблемите,а с климатик да се отопляваш има си своите минуси и плюсове.Най -евтино и здравословное е на парно,но тъй като в България има само в няколко града парно,то следващато отопление за предпоитане е с газ(до 2022г),и трето е с дърва .
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Свкато одидеш на заведения с какво мислиш те топлят?
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Икономично е с климатик спор няма,ама инвестицията не е никак малка,за три добри машини или колкото са нужни за един средно статистически апартамент трябва да отделим едни шест-седем хиляди лева,а какво ще се случи с тая инвестиция когато ни изкарат на свободният пазар на ток след 2025 година и той евентуално стане около Лев-киловата?
61
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-икономично се топли човек когато диша правилно. Който разбрал, разбрал, който не да пуска парното и климатика.
60
4
 
16
 
! Отговори
Св преди 1 година
Абе климатици - един духа в офиса над главата ми - уж хубав на 24 градуса - то по термометър в стаята е толкова, но е много студено от течението което прави, щото от икономия и само да поддържа, духа хладко (около 30 градуса изходящ поток). Вкъщи 23 градуса в стаята, но на парно - стоя бос и по къс ръкав и е жега. С климатиците се създава голямо течение, не стават за топлене.