ВАС реши: Жените над 43 г. имат право на безплатно инвитро

Решението е окончателно
7 дек 2022 16:47, Петя Славова
64
ВАС реши: Жените над 43 г. имат право на безплатно инвитро
Снимка: БГНЕС

Жените, навършили 43 години, имат право на безплатни инвитро процедури.  Това гласи окончателното решение на петчленен състав на Върховния административен съд

Върховните магистрати оставиха в сила решение на тричленен състав на ВАС от 1 юли тази година. С него бяха отменени разпоредби от Правилника на центъра за асистирана репродукция на Център за асистирана репродукция, издаден от министъра на здравеопазването, което налагаше забрана за отпускане на финансиране за извършване на този вид медицински процедури.

По този начин се регламентира допълнителен критерий, съставляващ възрастово ограничение за определяне на лицата за организационно и финансово подпомагане със средства от Центъра за асистирана репродукция, а именно – жени, навършили 43 години към датата на подаване на заявлението.

Магистратите приемат също, че при приемането на оспорените разпоредби са допуснати съществени процедурни нарушения в разрез с изискванията на Закона за нормативните актове. Трайна съдебна практика на ВАС е, че това е достатъчно основание за отмяна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
24
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Който няма проблеми до 30 - 35 може да се вмести, обаче ако има проблем вече отива към 40. Най-малкото което може да се направи за тези хора е да ги финансират. Или да им върнат тогава данъците, дето са плащали детските на братятаЖертви са това, за едно се борят, а ония вече правнуци посрещат с техни пари.
14
1
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
В Столипиново на 43 са горди баби на 2-3 внуци :))))))))))))))))))))))))
13
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"О, баба ти те изпраща на абитурентския бал? Не бе, майка ми"
12
6
 
12
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Нормално, в днешно време жената да се наживее(начекне). Да учи, после кариера, да търси принца. А дом? Ипотеки изплащане, за първоначална вноска, обзавеждане. Чукнала 30-35.Сега нещо нормално, обаче ако има проблем, отидат 5-10 години размотаване(че тия хора са златна мина за докторите). А между другото с данъци цял живот храниш пигмеи, те вече правнуци посрещат. Тъжна история, то без деца не става, но без дом, работа съвсем.
11
32
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАЩО?? Те трябва да нямат право на никакво! Какви са тия деца дето ще раждате на 44-45 години? Що за извращение! И поредно харчене на милиони за глупасти!
10
15
 
8
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
Феминистките, уж сте силни и независими, а все чакате някой да ви храни.
9
7
 
12
 
! Отговори
Коко преди 1 година
Каква е логиката, прайте го докат сте млади, мине ли четирсетака .... Няма кво да се чака. Бог да даде дечица на всички, които искат!
8
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това съдиите медицината я немат за нищо :), ако остава на тях ще правят инвитро и на 100-годишни баби и ще чакат да се роди ъъъ нещо
7
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е хубаво, но ще е още по-хубаво и ако държавата се погрижи жените под 40 да имат добри условия за отглеждане на деца. Защото в повечето случай от "добър живот" отлагат тази работа за след 40...
6
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мили дами, търсейки кариера се лишавате от деца, но явно никой не ви го е казал ... 42 години са 90 процента опасна бременност...
5
7
 
6
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Ами то по администрациите и непеотата предимно такива жени работят, така че не се учудвай на решението на ВАС
4
17
 
9
 
! Отговори
Хайде преди 1 година
Още активистки на ,,Системата ни убива" и още деца аутисти. Само и само да се угоди на старите моми феминистки.
3
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ужас, това не е нормално. Чакали да се разпаднат и решили деца да имат.
2
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В крайна сметка кой плащавсичко? Това, че е безплатно го разправяйте на балъците.
1
9
 
9
 
! Отговори
Професионанист преди 1 година
Материал трябва ли им?