Граничари държали мигранти в мизерна барака без храна и вода?

Прекарахме там три дни, твърди един нелегален
8 дек 2022 20:54, Нели Христова
152
Граничари държали мигранти в мизерна барака без храна и вода?
Снимка: Свободна Европа

Български граничари държали мигранти в тухлена барака, използвана за арест. Това показва втората част от съвместното разследване на осем медии за ситуацията по границата, което бе публикувано от радио "Свободна Европа".

Още по темата

Първата част на разследването показа видео как български граничари стрелят по сирийски мигрант близо до българо-турската граница.

Разследването е съвместно на медии от различи държави. Сред тях са Sky News, германската обществена телевизия ARD, британският Times, френският Le Monde, швейцарското обществено радио и телевизия SRF, Lighthouse Reports, Domani и българската секция на радио "Свободна Европа".

Второто видео показва тухлената барака, която се намира в двора на граничното районно управление в гр. Средец. На кадрите се вижда как вътре влиза и излиза граничен полицай, а условията са мизерни. Бежанците, с които екипът на разследването се вижда, наричат помещението "клетка" или "хамбар".

"Държаха ме в помещение, където има място за 20 души, но бяхме 50. Това е място, където и животни не могат да живеят. Дървено помещение, нещо като затвор, с ужасна миризма, където няма тоалетна. Трябва да ходиш до тоалетната вътре в тази стая, в този хангар", разказва той.

"Прекарахме там три дни. Питахме за храна и вода. Не ни дадоха", разказва мигрантът Кенан от Сирия.

Екипът посещава четири пъти мястото на т.нар арест и винаги то е пълно с хора. В три от посещенията в двора на полицейското управление те виждат автомобили на европейската агенция за Гранична и брегова охрана Фронтекс, които са паркирани точно пред бараката, пълна с хора.

От агенцията са потвърдили, че имат командировани служители в района на Средец, които участват в наблюдението на границата, но не и в процедурите по връщане и убежище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тези да си стоят у държавите,къде са хукнали?
119
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе тея граничари нямат ли кетъринг
118
0
 
6
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Какво само се раздухва темата за правата на тези престъпници, които нахлуват тук денонощно. Палат ли да им построят. Вместо да пишете статии, потърсете сметка на тези които ги пускат. Вместо да коментираме статиите да излезем на вън и да накараме тези, които ги пуснаха тук лично да ги разкарат. След това пред съда и в затвора за това предателско безобразие.
117
0
 
8
 
! Отговори
А къде да ги държат? преди 1 година
В някой 5 звезден хотел ли?Когато нашите родители мизерствуват с нищожни пенсии и заслужили хора ровят в кофите ние сме се загрижили за НАРУШИТЕЛИ НА ГРАНИЦАТА НИ!Това ако не е нихилизъм,то какво друго е?Тези хора не са дошли тук легално.Те СЪЗНАТЕЛНО са нарушили нашите граници и ща понасят такива условия,каквито ние им предложим.И никой не може да ме убеди в противното,хеле пък,че в пограничните селца и градчета има някакви що годе приемливи условия за пребиваване на голяма група НЕЖЕЛАНИ хора!
116
1
 
9
 
! Отговори
Заплаха преди 1 година
Незаконното преминаване на всяка една граница е-ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ на съответната държава! Тоест- с такива, които заплашват сигурността-трябва с баница и кюфтета ли да ги посрещаме? Ако някой от нас реши да прескочи оградата на летището-да не би в хотел да го настанят? Ще го спукат от бой докато си каже защо го е направил! А тия нежелани терористи-даже и с претенции! Я марш от тук,*** долни!
115
0
 
20
 
! Отговори
мигрант преди 1 година
Значи аз ако мина през Сърбия, Унгария и се озова в Австрия без документи и брадясъл веднага трябва да поискам луксозно убежище защото бягам от войната, жената.. децата. Да, ама понеже съм бял, с няколко висши и езици аз съм дискриминиран. Целта на Европа е миризлив престъпник, овчар, който да убива и изнасилва жените им и да живее на помощи от същите жертви. Да празнуваме културното разнообразие!
114
0
 
10
 
! Отговори
цв преди 1 година
такива двойни стандарти в тълкуването на понятията може да приложи само джендърския ЕС.Тези престъпници,преминали незаконно нашата граница,млади и някои от тях въоръжени с ножове мъже,атакуващи нашите служители на граничната зона,убиващи полицаи също- НЕ СА БЕЖАНЦИ.ЕС ДА СИ ОТВОРИ ШИРОКО ОЧИТЕ И УШИТЕ,А МОЖЕ И ДРУГИ НЕЩА......ТОВА СИ ПОЖЕЛАХТЕ,СЕГА ЩЕ ГО ИМАТЕ.ДРЕМЕ МИ ДАЛИ СМЕ В ШЕНГЕН.ОНИЯ ЩЕ ХВЪРЛЯТ КАМЪНИ И ЩЕ ВАДЯТ НОЖОВЕ,НИЕ ЩЕ ИМ КОЗИРУВАМЕ......
113
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че има чужди медии за да знаем какво става в България. Българските медии освен излишни са и вредни за нормалния българин
112
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незабавно да започне строителство на 3,4,5, звездни хотели.Увесилителни заведения на границата.Отрупани шведски маси за уморените от прехода емигранти.СПА и минерални басейни .Аквапаркове .Това трябва да направи българската държава ако иска да бъде в Шенген.Денонощно обгрижване на новодошлите емигранти.А какво излиза да се държат нелегално пристигналите в България в конюшна .Срамота
111
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преминалите нелегално българската граница са престъпници, а не мигранти. За мигрантите има ГКПП.
110
1
 
17
 
! Отговори
kolio преди 1 година
Браво на граничарите,Закона си е закон и трябва да се спазва.Аз искам като излезе детето ми да се разхожда да съм спокоен.Това са престъпници минали нелегално границата.
109
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незабавно напускане на Еврогейския съюз! Пълна независимост на БЪЛГАРИЯ! Промяна на законите в полза на държавата БЪЛГАРИЯ! Налагане на визи за всички холандци и австрийци. Налагане на импортни мита на всички стоки внасяни от ЕС. Охрана на границата от армията, да се стреля на месо при незаконно преминаване! Изгонване на всички организации проповядващи ЛГБТИ идеологии и разрушаващи българската държавност...
108
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То понеже тия афганистанци са не са живяли в кошари преди това. Айде айде .
107
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и една компаньонка да им бяха поръчали.. аман от тез наглеци - халал да са им на западно гейците
106
0
 
29
 
! Отговори
за 5 евро репортаж преди 1 година
щом не са ги ступали и са стигнали живи и здрави.. едно време щяха да ги застрелят на границата
105
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никак не е хуманно така! Трябвало е да ги натоварят в автобуси и да ги пратят директно в Австрия! Така трябва да се отнасяме към мигрантите. И те са хора, имат си мечти, искат да отидат в Западна Европа, а от друга страна пък Европа не иска да й пазим границата. Така че ако ги пратим там, всички ще са доволни! Не е хубаво да пречим на хората и да се натрапваме, я!
104
0
 
11
 
! Отговори
toti преди 1 година
МАЙ ЕВРОПА ТРЯБВА СПЕШНО ДА КАЖЕ !!-,,КОЙ СЕ СЧИТА ЗА НАРУШИТЕЛ НА ГРАНИЦАКОЙ БЕГЛЕЦ И КОЙ ЕМИГРАНТ !!! ГРАНИЧАРИТЕ КАКВО ТОЧНО ПАЗЯТ !!- ГРАНИЦА ИЛИ ДЕТСКА ГРАДИНА !!!ЕДИН БЕГЛЕЦ/НАРУШИТЕЛ НА ДГ В ХОТЕЛ ЛИ СЕ НАСТАНЯВА ИЛИ СЕ ЗАДЪРЖА ДО ИДВАНЕ НА ПОДКРЕПЛЕНИЕ !!! ИЛИ ДА МИНАВА КОЙ КАК ИСКА БЕЗ ОГЛЕД САМОЛИЧНОСТ ,АКО ДА СЕ ВОЗЯТ С САМОЛЕТ ДО БРЮКСЕЛ !!!
103
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
109 Гешев си ги пази такива изрусени кокошки.
102
0
 
13
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 1 година
Ами като са заети хотелите на Слънчака ....
101
0
 
19
 
! Отговори
ехооо преди 1 година
в Брюксел мигранти са оставени да живеят под мостове ( даваха го по телевизиите ) . кой ше разследва тамошните власти ???