Спорът за минималната заплата

Коментар на Кузман Илиев и Ваня Григорова
9 дек 2022 13:18, Росен Стойчев
30
Спорът за минималната заплата
Снимка: БГНЕС

Адекватно ли е така предложеното увеличение на минималната заплата пред БНТ коментираха икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова и икономическият и финансов анализатор Кузман Илиев.

"Много е опасно в момента да се действа, в такава ситуация на размита отговорност и на споделена безотговорност. Вижте какво търпим сега по линия на Шенген, защото ние изтъргувахме Шенген, там имаше алъш-вериш. Сега се случва същото - в мътна вода да се лови рибка.

Още по темата
Това е сериозен ангажимент по отношение на бюджета и социалната цена, която трябва да се плати - ангажимент за около 1 млрд. лв., което значи да се увеличи дефицитът във времето, да се губят данъците. Много смело действат депутатите, с чужда пита помен правят. Факт е, че в България средната работна заплата варира по региони, като в София е по две. И като направите средноаритметична минималната работна заплата, ще се окаже, че в някои региони тя е много близо до средната", каза Кузман Илиев, икономически и финансов анализатор.

"Ние настояваме от много време минималната работна заплата да е 50% от средната и това не е измислица, а крачка към прилагане на Директивата на ЕК, която цели нормализиране на размера на минималната работна заплата. Целта е минималната заплата да се доближи до размера на издръжка. Дори да има окончателно решение минималната заплата да стане 850 лв. обаче това все още няма да покрива този критерий", коментира Ваня Григорова от "КТ Подкрепа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да изпълним директивата на ЕС, ще трябва минималната за 2023 да стане 1400 лева при средна 2700 и медианна около 1900 лева.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много хора са на минималната заплата, повечето наистина, други наужким, така че размера на минималната заплата е много важен. Често ни лъжат за директивата на ЕК. Според нея МРЗ трябва да е не по-малка, а не равна, на 50% от средната и не по-малка от 60% от медианната заплата. При 850 лева МРЗ за 2023 година, средната ще е около 2200 лева, а медианната около 1540 лева. 850 лева ще са 38,6% от средната и 55,2% от медианната заплата.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ще я увеличават я, през март са на избори... И пак няма да има балаци да им гласуват!
23
0
 
2
 
! Отговори
Do 4 преди 1 година
По минусите на коментара ти, може да си направиш извод, че и тук има фенки. Предимно от неговия/нейния бряг
22
1
 
6
 
! Отговори
Как от къде пари преди 1 година
Зареждам дизел за сто лева 40 лева отиват в държавната хазна, ако не вярвате проверете. Едно лекарство в Турция на е 32 лева в България същото лекарство е 129 лева/ксарелто/.Да не говорим за електроенергията , там какви пари се въртят.Само това ли е ВИК с минимални инвестиции взимат 4 - 5 лева на кубик.Имам усещането че се краде много ,или не разпределят парите както трябва
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И откъде пари за увеличение? Пак ли с теглене на кредити?
20
2
 
5
 
! Отговори
тТт преди 1 година
"Шефа им рече, хайде, бе - Пари, нема! Действайте!" - професор Годжи и Ку-ку бенд.
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 18:Да не дават на укроспинозните и така няма нищо да се увеличава.
18
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако се увеличи МРЗ цените ще се надуят с още над 50% нагоре както се увеличиха когато МРЗ стана от 650 лева на 710 лева.
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези там да ги лишат от депутатските заплати и да ги пратят на укролекетата заедно с оръжията.Българоубийци!
16
2
 
6
 
! Отговори
БДЖ преди 1 година
Не на Заплатите, нито минимални, нито максимални! Заплащане само в натура - яйца, масло, сирене, чат-пат по празници малко сланинка и захар за децата! Да живей НеоФеодализма - най-прогресивния строй, и Светата Инквизиция - най-справедливата инквизиция! Ура, крепостни граждани и с.еляни! -))))))))
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще пращат на укрокелеметата и затова ще ни режат заплатите.Следващият път укрокелеметата да си гласуват за тях.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ее и на нищожните заплати на хорицата ли взеха да се издигат тези негодници
13
1
 
0
 
! Отговори
до Вуте преди 1 година
научи се да пишеш бе *** !
12
0
 
7
 
! Отговори
пенсионер преди 1 година
стига сте лъгали хората с това увеличение бе ! искам лично нинова да разясни какво следва след това увеличение , удръжки , данъци , и т. н. щото тя много била щастлива от това увеличение .
11
3
 
11
 
! Отговори
Добро бебче преди 1 година
Според мен минималната заплата трябва да стане 2 000 лв !
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кокорчо през април 2022 когато увеличиха МРЗ от 650 лева на 710 лева каза, че няма да я увеличават повече до 2025 година. Сега какви глупости бълва, понеже вече не са в управлението и никога повече няма да управляват.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кокорчо през април 2022 когато увеличиха МРЗ от 650 лева на 710 лева каза, че няюа да я увеличават повече до 2025 година. Сега какви глупости бълва, понеже вече не са в управлението и никога повече няма да управляват.
8
4
 
14
 
! Отговори
трябват по-високи за преди 1 година
Трябват по-високи заплати. В момента програмистите имат прекалено високи заплати и изкупиха апартаментите и им вдигат цените. Останалите дето сме нормални не можем да се вредим за ново жилище.
7
3
 
4
 
! Отговори
Цонко преди 1 година
Кузман патрЕота, дето разбира от всичко и Ваня комунистката от сто години в синдикатите. Да ги коментираме ли изобщо?