С 50% са поскъпнали основните храни за Коледната трапеза

Как се справят хората при толкова висока инфлация?
25 дек 2022 13:30, Петя Славова
65
С 50% са поскъпнали основните храни за Коледната трапеза
Снимка: БГНЕС

 С около 50 процента за една година са поскъпнали 20-те основни хранителни стоки от първа необходимост, показват данни на КНСБ. Сред тях са ориз, хляб, брашно, кайма, свинско и пилешко месо. Тях ги употребяваме всекидневно и голяма част присъстват на Коледната трапеза.

Още по темата

Заместник-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова каза, че у нас и през декември продължава нарастването на цените на основните 20 стоки и услуги, "които водят до повишение на издръжката на живот и тъй като последните данни за месец декември ще бъдат готови около януари месец, очертава се, че септемврийската издръжка за живот от 1320 лева ще продължава да нараства".

Данните сочат, че с една минимална заплата в България тази потребителска кошница от 20 стоки може да се купи 7 пъти, докато в Германия - 31:

"Миналата година, септември месец, за тези 20 стоки сме давали 65 лева, а сега даваме 95 лева, тоест нарастването е с 45%".

Как се справят хората с пазаруването за Коледната трапеза?

- Хляб, лук, килограм картофи и три пържоли. Ами аз няма да се оставя без пържоли. Като за друго няма - това е. По-зле е, как да не е. Миналата година с тези 30 лева пълнех количката, пък сега е половината.

- Има разлика от миналата година. Цените са нагоре. А, всичко сама съм си напазарувала. Нямам проблем, защото имам помощ и от децата ми. Аз мога да си разпределя парите. И с по-малко да съм, всичко ми стига. По-хубаво е да увеличат заплатите на младите хора. Сега, сме си изпели песента. От избори в избори и нещата не са добре, заявиха жители на София пред БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
7
 
8
 
! Отговори
Коледно прасе преди 1 година
Алкохолът и цигарите почти не са се вдигнали, ко ревете.
37
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може би е време да се примирим с обстоятелството, че не ние определяме съдбините си. Българите сме вече емигрантски народ и такива се очертава да останем и в следващите няколко десетилетия, а може би и завинаги. Дали българската държавност ще продължи, ако и формално да съществува е на този етап, божа работа. Номадството е нашето бъдеще, както е и при ромите.
36
2
 
3
 
! Отговори
Колко мъка по този преди 1 година
До факт Да бе Борисов щеше да смъкне цената на газа и петрола .
35
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
... а при независмия Орбан, поскъпването е само 80% !
34
3
 
4
 
! Отговори
78 преди 1 година
Стига рИване...ще хапнем по малко и какво толкова
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите подкрепяме ЕС и НАТО, следователно трябва да ги следваме в политиките им на всяка цена. Сега тази цена е с 50% нагоре. В бъдеще може и повече. Но в крайна сметка това е наш избор. Никой не ни е налагал насила това. И такива политици си избираме дори - всички изпратени от нас да ни представляват са радикални евро-атлантици, с изключение на представителите на Възраждане, които не са чак до там радикални в евроатлантизма. Те са по-умерени евро-атлантици.
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато под американско робство ще е така! Дългове, инфлация, войни, вируси, държавен и международен рекет и грабежи на народите и пълно унищожаване на бъдещето на младите поколения чрез целенасочено затъпяване чрез сбъркано образование и популяризиране на вредни идеологии. Превръщат ни от хора в животни. Връщат времената на робството под нова форма.
31
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обяснимо е. Все пак сме във война. Газът поскъпна 5 пъти. Металите също, дървения материал, въглища, електрическа енергия и т.н. Няма как да черпим евтини ресурси от нашия военен противник.
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Европа цените падат, в държавата на ченгетата, и доносниците, пак нещо не върви.
29
6
 
6
 
! Отговори
аз преди 1 година
Като са ви скъпи няма да празнувате бе, бедняци!
28
6
 
4
 
! Отговори
факт преди 1 година
резултат от само седем месечното управление на шарлатаните ! помислете ако бяха управлявали цял мандат какво щеше да се случи . и стига с това , войната и Борисов са виновни !
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 30Сигурен ли си !? :)))
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фалшив кашкавал нема под 19,00 лв.
25
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Макдоналдс има петролния продукт Спартан, те затова не се развалят, пък вие си ги хапвайте, нищо нема да ви стане :))) Пийте и концентрацията от захар КОКА-КОЛА, само дето не слагат малко кокаин вътре като навремето :))))
24
12
 
4
 
! Отговори
Измамници преди 1 година
Хляб 830 гр 1.70 , брашно 1,30 , кашкавал Домлян 16,50 , ориз Ризон на Оберон 2,80 . Стига сте лъгали с това поскъпване 50 % . Това са цените на 1 Януари 2022 г в Била . Поскъпването е под 20 % . Профсъюзите не допринасят с нищо за икономиката на страната .
23
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
2023 Доларът и еврото седели в парка на пейка и пиели бира.В това време игриво покрай тях минала рублата с къса поличка и и без *** отдолу.Доларът казал назидателно:-Ех,младо,младо внимавай да не лапнеш пак набързо две,три патки:)
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Произвеждайте си сами храната иначе няма оправия.
21
10
 
3
 
! Отговори
Бумажков преди 1 година
Споко, в расиюшка инфлацията също е голяма и ще става още по-голяма. При нас по-нагоре няма накъде.
20
1
 
7
 
! Отговори
Спокойно преди 1 година
С новите цени на газа и горивата след Нова година ще цъфнем и вържем предпролетно.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За това пък минималната работна заплата няма да мръдне, а отстъпката за горивата тихомълком отпадна