Хаос в столични болници по празниците, пълно с болни деца

Беше като филм на ужасите, разказва родител
29 дек 2022 17:00, Петя Славова
38
Хаос в столични болници по празниците, пълно с болни деца
Снимка: БГНЕС

Неприятен празничен опит в столичните болници. Родители на болно дете преживяват ужас след като детето им се оказва болно именно по време на почивните дни. След като педиатърът не си вдига телефона, Теодора Йорданова се налага да потърси помощ за 6-годишната си дъщеря в голяма столична болница. Сагата им започва на 26 декември.

"Бях подготвена какво ни очаква, но наистина беше като филм на ужасите. Опашки от кашлящи, болни деца", разказва майката пред БНР.

В двата часа, в които бяхме в болницата в опит да бъде прегледано детето, липсваше каквато и да е организация, посочи майката. По думите й голяма част от децата дори са били препращани от охраната. Почувствах се виновна затова, че детето ми е болно, каза Йорданова. Тя разказа за отчаянието, което е видяла в родителите в болницата.

В крайна сметка детето е прегледано в частно заведение. Всички искат само пари, а не се дава никакво внимание, каза тя.

"Страх ме е какво се случва. Всяка майка знае, че почти не остана болница, в която да не се плаща, дори за дете", коментира майката.

Гледката беше страшна, добави бащата на детето Боян Трендафилов. Постоянно прииждаха нови пациенти, във фойаето беше пълно с болни деца, добави той.

Имаше 3-4 бебета с температура и кашлица, които докторът ги подмина, посочи още бащата и разказа как хората са звънели по телефоните в опит да намерят помощ, но без успех.

Много малко са нормалните неща в системата на здравеопазването в България, изказа мнението си пред БНР д-р Николай Христов, който практикува във Варна.

Пациентите не знаят къде да търсят помощ, посочи той и добави, че хората трябва да се интересуват с кой лекар или медицински център работи личният лекар и да знаят къде да отидат в спешни ситуации през почивните дни. Масово е тази незаинтересованост, смята той. Когато стане проблем, се чудят какво да направят, добави д-р Христов и добави, че пациентът има отговорност.

Според него друг проблем е, че 90% от случаите в спешните кабинети са за неспешни случаи.

Има много проблеми в организацията на спешната помощ, призна докторът. Българинът е свикнал вечно някой да се грижи за него, изказа мнението си той. Според него липсва пациентска култура.

По думите му тази година е имало голям интерес към противогрипните ваксини. Младите хора обаче подминаха профилактиката, добави той.

Самолечението с антибиотици в България е много разпространено и това е много тежък проблем с тежки последици, констатира докторът.

Според него системата на здравеопазването в този си вид загива. Националната стратегия за здравеопазване е едно недоносче, което ще ликвидира и малкото позитивни неща в системата, смята още д-р Николай Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
2
 
! Отговори
Писна ми преди 1 година
Къде са времената в които лекарите бяха лекари и не ни обвиняваха затова, че сме болни и ги търсим, за да си работят работата
24
1
 
0
 
! Отговори
д-р преди 1 година
Заради RSV епидемията в САЩ лекарските организации в САЩ искат Байдън да обяви извъндредно положение, и там е много зле. И в Западна Европа. При нас има и други работи, за щастие не толкова случаи на RSV, там бързо се стига до бронхиолит и се MPE ЯКО.
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ваксина за грип и за RS. А за ковид -над 6 годишна възраст. Да са се ваксинирали!
22
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грип =инфлуенца. Има тип А и тип В. Отделно ковид 19 е налазил децата, нали са неваксинирани. Има и RS вирус в момента. Места няма. Лекарите изнемогват. Това е положението!
21
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво значи българинът е свикнал някой да се грижи за него и няма пациентска култура? България е в челните места по смъртност.Това пак ли е от липса на пациентска култура или е от липса на адекватна лекарска помощ??? Като на някой му е болно детето с ракия и мас ли да го лекува? Тия удръжки за здравеопазване за кво ги удържат изобщо като човек се моли само да не му се налага лекар.... Като иде човек на преглед и само в ръцете го гледат! Търговци на здраве!
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забравих да кажа от толкова много чакане на Запад за преглед, дори и да си имал по-леки симптоми след престоя с толкова много болни си тръгваш много по-болен. Затова при лека настинка много чай, черна ряпа с мед, парна баня с лайка и хлебна сода, жабурене на гърлото , парацетамол или ибопрофен, витамин С цитруси. А най -новото е ление по телефона и само за да не се явиш в кабинета ти изпращат рецептата до близка на твоя адрес аптека , от където ти носят лекарствата до вкъщи срещу заплащане.
19
2
 
8
 
! Отговори
Даката преди 1 година
Стига сте давали примери с чужбина.В момента съм в болницата в Бристол / Англия с дъщеря ми и всички сме с ковид.Не се изписват никакви лекарства за лечение.Доктора ми каза, не даваме антибиотици за вирусни инфекции, имунитета трябва сам да се справи.И лежим си тук 3-ти ден, хората ни хранят като в хотел и чакаме имунитета да се справи.Иначе Петъка бяхме в спешното и чакахме 6ч да видим лекар.Пълно е с болни деца, някакъв грип Имфлуенса А и доста ковид, който минава леко.Не се тревожете.
18
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честита промяна, нека тези родители пак да гласуват за Кирил Петков!
17
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Запад имат пациентската култура да чакат 3 месеца до среща с пакистански лекар. Този менте лекар пак прави пропаганда срещу антибиотиците. В Британия умират деца, защото такива като него им дават ибупрофенче за всичко.
16
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навсякъде в Европа детските отделения са препълнени . Ковид и инфлуенца. Кошмар! Децата са неваксинираните и сега са болни.
15
14
 
10
 
! Отговори
Мозък в болничен преди 1 година
Веднъж лежах с детето в Пирогов, на съседното легло сложиха някъв арабин бежанец на 17 години, смръдлив, мръсен, с набоцкани вени. Сложиха го в стая с три жени с три болни малки деца. Мъжа ми дойде и си ни взе да си спим вкъщи и секунда не можех да стоя легло до легло с тоя, още повече през нощта. След това пак ми се наложи да лежа, отидох си в частна болница и това е, чиста работа.
14
14
 
10
 
! Отговори
Мозък в болничен преди 1 година
Направих допълнително здравно осигуряване на детето, плащам го с великите "данъчни облекчения" за дете от 600лв. Ама като се разболее, директно на частно, плащам по 50-70лв за преглед, отделно изследвания, отделно лекарства. Всяко боледуване излиза около 150-200лв без усложнения, ама застрахователите плащат.На държавата не разчитам отдавна, личната само за болнични и бележки за градината я ползвам.
13
7
 
21
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
И това на фона на двойно увеличение на бюджета за здраве?!
12
9
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако си мислите , че на Запад ще ви прегледат веднага в спешен кабинет и няма да чакате се лъжете. Това ,което виждате е същото като в чужбина. Стоиш и чакаш най-малко 1 час. Бърз преглед имаше само при комунизма, но тогава децата бяха обхванати още в у-ще с училищния лекар и зъболекар. Само вече можем да мечтаем за такова обслужване, а западняците въобще са и нямали подобни екстри.
11
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали искахте капитализъм докторът има да изплаша кола хибрид, апартамент, жена либовница детето 2 фоня за 5 бона Човекът му трябва пари, те го занимават с внимание да ви ообръща Да не е психолог То и там се плаща на час
10
7
 
22
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
И Джи Пи-тата са хора. И те имат нужда от почивка по празниците. Това, че децата се разболяват поголовно по празниците е ясно много отдавна за съжаление.И моите като бяха малки непрекъснато кашляха и се сополивеха през зимата. Просто се въоръжаваме с търпение и с прости селски лекове им помагаме. Разтривки с мас и счукан хинин, чайове а при особено висока температура, течен аналгин. Повярвайте си и не тичайте при лекарите при най-малкото неразположение.
9
5
 
20
 
! Отговори
Селянин преди 1 година
Безполезните търтеи без които може искат почивка само за тях, хората които вършат истинска работа - животновъди, лекари, водопроводчици - 24/7, за да слугуваме на търтеите. Ами ако не щем, какво ще ни направите, ще ни уволните ли? Е па добре :)
8
8
 
14
 
! Отговори
Бигот преди 1 година
Е нали искате да има много почивни дни, да се веселят хората, на ви сега
7
10
 
21
 
! Отговори
555 преди 1 година
За преглед на детето ми редовно плащам по 50 лв в Бургас... няма как всеки път да ходя до личния лекар и да взимам направление за безплатен преглед. Родителите знаят, че децата се разболяват през уикенда и състоянието им се влошава бързо... т.е. трябва преглед веднага. Децата тр да бъдат освободени от платени прегледи, щом родителят е здравно осигурен.
6
16
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този лекар ли е въобще...За хипократова клетва чувал ли е? Какво значи "българинът е свикнал вечно някой да се грижи за него"...Що за невероятна наглост от представител на лекарското съсловие....Всяка година ви скача процента на финансиране и все ревете за още и още а файда няма...Ненаядохте се а умират родилки ори рутинни операции, разменяте бебета и какво ли не още...