Предвижда се нова серия млечни напитки с пробиотици

Вкусовите качества не се променят, но се подобрява качеството
29 дек 2022 11:35, Петя Славова
9

Киселото мляко продължава да е емблема на България по света. Млечната бактерия се съхранява в дъpжaвнoтo млeĸoпpepaбoтвaтeлнo дpyжecтвo LB Bulgaricum - единственото държавно предприятие, което се занимава с преработка на мляко за млечни продукти.

Изълнителният директор на компанията Николай Маринов обясни, че от 60 години се работи на българския пазар.

"Имаме цял научно-изследователски център. Ежедневно се провеждат изследвания на качеството на киселото мляко и млечни продукти, разработки на нови щамове и продукти, изследвания върху различни групи от хора и животни", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че се изолират различни бактерии и с тях е възможно да бъдат произвеждани нови продукти. Най-новият продукт на LB Bulgaricum е кисело мляко с пробиотици.

"Вкусовите качества не се изменят, но се подобрява качеството за човешкия организъм. Предвиждаме да започнем нова серия от млечни напитки с пробиотици и детски напитки с пробиотици", посочи Mapинoв в студиото на "България сутрин".

Бактерията Лактобацилус булгарикус е общодостъпна и е описана за пръв път през 1905 г. В научния си център LB Bulgaricum съхранява колекция от над 800 бактерии и щамове.

"Рецептата е автентична, качеството е на най-високо ниво. Продукцията на LB Bulgaricum е 100% истинска. Но има доста колеги, които ползват сухо мляко. За съжаление, в последните години изнасяме закваската и продаваме лицензи. Киселото мляко е трудно за износ поради краткия срок на годност. Нашият най-голям партньор е японската компания "Мейджи". Японците влагат изключително много да спазват традицията и посрещат закваската като национален герой на летището. Трябва да взимаме пример от тях", каза още Маринов.

По думите му най-много на пазара върви традиционното кисело мляко, но продуктите с пробиотик са интересни и бъдещето е в тях. А LB Bulgaricum има амбиция да си върне част от пазарите, в които преди са изнасяни български млечни продукти.

Дъpжaвнoтo млeĸoпpepaбoтвaтeлнo дpyжecтвo има право да изследва качеството на водата и съдържанието на минерали в нея, а от това се възползват различни хора и компании.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
глей си работата преди 1 година
Пробиотици в млякото отодавна няма. От закваската правят хранителни добавки така че в киселото мляко има само химия.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В млякото има достатъчно пробиотици! Особено в киселото, ако е от мляко разбирасе!
4
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо да слагат ковид 19 в продуктите - по-бързо да умират хората. Пуснете им мляко с ковид заразено и хляб с qr код да се знае кой е ял хляб от тези пълни с химикали.
3
8
 
6
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
До Анонимер номер 1. Фашисти са вашите руски зверове,агресори,убийци и диви азиатски орди.След победата на Украйна ще има сурови наказания за всички руско-фашистки колаборационисти ( помагащи) в България. Лошо ви се пише.
2
5
 
6
 
! Отговори
Не се пише преди 1 година
пробиотици,а проВиотици и по-точно кирчови проВиотици.Кирчо трябва да раздава на тон от продукцията си,особено за купени депутати(КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ НА ДЕПУТАТИ НЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ,А ПОВОД ЗА ГОРДОСТ,САМО ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА С ЕДИНИЧНИ ГЛАСОВЕ Е ПРСТЪПЛЕНИЕ).А ако Кирчо слага в проВиотика и кристали-върхът.Купувай,народе!
1
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пишете за такъв чудесен български продукт, а сте омазали цялото студио с жълто- сините фашистки цветове. Вие достойнство нямате ли като българи? Явно не!!