Сметки: Ако заплатата не е увеличена с една шеста, реално е намаляла

Ако пазаруваме с карта, харчим повече отколкото при плащане в брой
29 дек 2022 18:00, Петя Славова
68
Сметки: Ако заплатата не е увеличена с една шеста, реално е намаляла
Снимка: БГНЕС

Високата инфлация беляза отминаващата година. Хората посрещат разходите, но дали доходите им се увеличават?

Според доц. Григор Сарийски - икономист от БАН, се налага обществото да живее по-икономично. По думите му, хората трява да преразгледат дневното си меню, да уплатнят прозорците за да плащат по-малко за отопление и да се ползват по-малко готови храни.

Специалистът подчерта пред БНР, че когато пазаруваме с банкова карта, по-лесно харчим парите си, отколкото когато плащаме в брой.

Още по темата

По думите му, дългосрочното планиране е добро, но още по-добре е по-често да сверяваме финансовия си часовник.

"Ако само преди година ви бяха казали, че инфлацията ще изяде една пета от парите ви, нямаше да му повярвате, но това е факт – изтъкна икономистът. - Има периоди, когато прогнозите са по-трудни. Сега например не можем да кажем как ще се развие конфликтът в Украйна, не е ясно кой ще надделее с решенията за таван (ЕС) и под (Кремъл) при цените на руските горива."

Според доц. Сарийски, в сегашната среда е трудно и да се направят инвестиции, с които да "се спасят" спестяванията. В момента например, много е трудно да се намери недвижим имот, който да не е надценен.

Според експерта, ако през последната инфлационна година заплатата ви не е увеличена с една шеста, това означава, че реално е намалена. В такъв случай първото нещо, което трябва да направите, е да се пазарите с работодателя си.

Освен това, ако сте планирали дълготрайни активи или ремонти, не отлагайте. Добре е да се замислите за енергийната ефективност на дома.

В дългосрочен план икономистът препоръча като най-добри вложения инвестициите в образованието на децата, като се помисли кои специалности са перспективни.

„На по-малките деца не им давайте пари всеки ден - тогава те сами започват да си правят сметката“, отбеляза Сарийски.

Той подчерта, че към по-далновидното поведение трябва да се причисли и гласуването по време на избори. Да не гласуваме за политици, които са ни разочаровали или са се провалили при управлението на обществени финансови ресурси.

Факт е, че плащаме повече, че българите обедняват – допълни още икономистът. - Хубавото е, че навлизайки в рецесия, икономиката се очиства. И тепърва ще се откриват възможности за инвестиции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 39, нормално колега. П.Сл. е заклета рубладжийка, няма как да не напише статия за Сарийски. Просто няма как!
34
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
таман рекох... интересна статия, но стигбнах до това: Според доц. Григор Сарийски - икономист от БАН ... и удри хикса, че не ми се четът глууупости!
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички казват, че едва ли не са милионери,обаче реалността е друга :))) Като ги гледаш по ТВ в реалити форматите, все едни бизнесмени, чудо невиждано :))) Обаче 100-те бона са им в главата...смех :)))
32
1
 
10
 
! Отговори
баба Пена преди 1 година
До 25 Всичко има значение - като нацепят цените х3 ще видиш какво значение има влизането в Шенген. Инфлационния процес не е приключил а тепърва е започнал. Следващата година, след кратко успокояване цените ще продължат да се покачват - нагоре и все нагоре. Веднъж баланса като се развали, трудно ще се постигне нов. Така че шоуто тепърва започва. А да не забравяме че 2г не можем и да съберем правителство което също оказва влиание върху нестабилността.
31
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реално ората са гладни и озверели
30
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Laravel : В интернет е лесно да се правиш на велик, нали , голтако !
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1/6 = 1:6 =0,1666 х 100 = 16,6%
28
5
 
6
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
отиваме да работим в турция , ердоган увеличи заплатите с 50%
27
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
колко процента е 1/6. Бас ловя че никой не знае
26
4
 
14
 
! Отговори
как намаляла преди 1 година
е нали киро увеличи доходите до незнайни висоти бе :)
25
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Требва да си запазим националната валута, дава ни идентичност :)
24
2
 
22
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
Какво общо имат Шенген и еврото? Швеция като е в Шенген с каква валута е? Като си неграмотен не пишеш коментари.
23
11
 
12
 
! Отговори
баба Пена преди 1 година
После като влезем и в Шенген и ще цъфнем и вържем с 300% увеличение на цените спрямо 2021г. От тия 300% 70% ще са от инфлация и 30% от спекула минавайки в цените от лева в евро.
22
6
 
11
 
! Отговори
ПП преди 1 година
Честита промяна!
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зависи и как изглеждаш, ако изглеждаш на му шморок, много ясно е, че ще има пренебрежение :)) Все едно да видиш грозна жена и да извъртиш глава, освен ако не е некаква богаташка :))) Има си богати, нема спор изобщо в това, но те не се бъхтят за некакви кредити да преживяват :)))
20
2
 
20
 
! Отговори
Работник преди 1 година
Аз уволних моя шеф, заминавам на запад да работя на голема заплата.
19
12
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
При комунизма не можехме да забогатяваме, а при демокрацията в ЕС и НАТО ние българите забогатяхме и станахме богати хора от клуба на богатите на запад и живеем добре е материално богатство като материално богати хора.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има си богати хора в БГ, нема спор в това, но 90% са подложени на кредитен рекет, ако мога така да го нарека :))) Имам познат, дето жена му и той си даваха всичките пари за кредити, не знам как оцеляваха честно, но жена му си беше хубава, знам ли :)))
17
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
33 години издевателстват и пият кръвта на българите....
16
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2021 г. внасях 1000 лева на месец в банката за апартамента на заем. Сега искат по 2000 лева защото цената е скочила. Колко е инфлацията.