Война, инфлация... 2022 г. през погледа на бизнеса

Специален акцент от резултатите на БСК са енергийната криза и Украйна
1 яну 2023 20:17, Петя Славова
38
Война, инфлация... 2022 г. през погледа на бизнеса
Снимка: БГНЕС

БСК представи резултатите от традиционното си онлайн-допитване до членовете на Камарата, проведено в периода 5 ноември – 1 декември 2022 г. сред 796 микро-, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на икономиката.

Резултатите от проучването бяха представени от председателя на БСК Добри Митрев и от зам.-председателите Мария Минчева и Станислав Попдончев, предава БГНЕС.

Проучването се осъществява за 18-та поредна година, а целта е да се изследва състоянието на бизнеса в настоящите макроикономически условия. Основните теми са свързани с отражението на политическите процеси в международен и национален план върху бизнеса в България, както и с бизнес планирането за следващата календарна година. Тази година специален акцент е поставен върху отражението върху бизнеса на енергийната криза и войната в Украйна.

Още по темата

74% от анкетираните предприятия са микро- и малки (с до 50 заети), 19% са средни (с 50 до 250 заети), а 7% са големи (с над 250 заети).

41% от участниците в анкетата представляват предприятия от сектор „Услуги“, 31% - от сектор "Промишленост" (вкл. преработваща и добивна промишленост, и строителство), 13% - от сектор "Търговия", 3% - "Селско стопанство", други дейности (вкл. образование, култура, здравеопазване) – 12%.

21% от анкетираните предприятия оперират в Североизточния регион за планиране, 18% - в Югозападния, 15% - в Северен централен, 15% - в Южен централен, 13% - в Северозападен, 3% - в Югоизточен. 15% оперират на територията на цялата страна.

Оценките

Участниците в анкетата дават преобладаващо негативна оценка и на състоянието на бизнес климата, и на състоянието на собствените им фирми. Спрямо предходната година има едва забележим оптимизъм в оценките, но ефектите от кризата са силно видими.

Прогнозите

В миналогодишното проучване на БСК най-сериозните притеснения на анкетираните бяха по отношение очакванията за драстичен ръст на цените на енергийните ресурси и суровините, и инфлацията – както в национален, така и в световен мащаб. За съжаление, тези прогнози се сбъднаха и това е основната причина едва доловимият оптимизъм от края на 2021 г. да изчезне. Година по-късно отново нагласите на бизнеса са по-скоро за запазване или влошаване на икономическите показатели, отколкото за позитивно развитие.

Рисковете пред развитието на българската икономика мнозинството от анкетираните виждат в очакван ръст на цените, фискалната и регулаторна тежест, и инфлацията. Притесненията у бизнеса се коренят основно в продължаващата (и с необозрим във времето край) икономическа и енергийна кризи, провокирани преди всичко от военния конфликт в Украйна, а в национален план проблем създават политическите турбуленции, които водят след себе си нестабилност и неяснота, невъзможност за прогнозируемост и планиране.

Пречките

Като най-големи пречки пред бизнеса анкетираните посочват липсата на работна ръка и често променящата се нормативна уредба, следвани от бюрокрацията, регулаторната тежест и липсата на електронно правителство.

За преобладаващата част от анкетираните високите цени на суровините, материалите и енергийните ресурси създават сериозни проблеми, което ги принуждава да увеличават крайните цени на продукцията си и да съкращават разходи.

Плановете за увеличение на минималната работна заплата в най-голяма степен се отразяват върху инфлационните процеси – почти половината анкетирани заявяват, че ще калкулират този допълнителен разход към цените на стоките и услугите.

Показателите на фирмите

Натрупалите се през последните 2-3 години множество кризи неминуемо се отразиха върху показателите на фирмите, като всички те бележат драстични спадове спрямо предкризисната 2019 г. Намаляват обемите на производството и продажбите, както и външните пазари. Най-малко засегнати са заплатите, които през 2022 г. се увеличават в 76% от фирмите.

Добрите новини

Положителна новина е, че спрямо 2021 г. през настоящата година е налице леко подобрение по отношение спада в производството и продажбите. Подобрение има и при инвестициите, вкл. в човешки ресурси, нови продукти и нови мощности.

В групата на добрите новини попада и намалението на задълженията към финансови институции и към бюджета, но се увеличават задълженията към контрагенти и към персонала. Заедно с това, сериозно намаляват случаите на просрочени несъбрани вземания от контрагенти. Предполагаемата причина за това е въведената по-строга финансова дисциплина в условията на криза.

През последните три години интересът към участие в обществени поръчки намалява спрямо предходните периоди, като през 2022 г. едва 14% от анкетираните са участвали в подобни конкурси. Трябва да се отбележи намаляването на некоректните/незаконни практики в сферата на обществените поръчки, най-вече сериозният спад на необоснованите обжалвания, подмяната на подизпълнители и забавените разплащания от страна на възложителите.

Сред положителните изводи трябва да се добави и повишаването на дела на анкетираните, които одобряват присъединяването на България към Еврозоната. Расте и информираността по отношение на Националния план за възстановяване и устойчивост и Европейския зелен пакт.

Плановете

Очакванията за покачване на цените и, по-конкретно – на цената на труда, кара повечето работодатели (67%) да включват в плановете си за 2023 г. ръст на възнагражденията.

В отговор на икономическата криза, почти половината от анкетираните (48%) планират да увеличат обема на производството си, както и гамата от предлагани продукти/услуги.

Сред приоритетите на бизнеса за 2023 г. са търсенето на нови пазари, инвестициите в енергоспестяващи технологии и развитие/обучение на персонала.

В условията на неясни перспективи, бизнесът запазва висока степен на песимизъм, затова очакванията и плановете му за бъдещето са твърде предпазливи и подчинени на прагматизма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
6
 
! Отговори
VAT 0% преди 1 година
От гледна точка на бизнеса, колкото по-зле, толкова по-добре. А от гледна точка на бг бизнеса, "искаме ниски или нулеви данъчни ставки, държавни финансови помощи и ако може въобще да не плащаме заплати и осигуровки".
28
1
 
6
 
! Отговори
следвамехронологията преди 1 година
Относно анкетираните, одобряващи присъединяването на България към Еврозоната. Запозанати ли са с мнението на депутата от полския сейм Кшищов Босак, който заяви, че преминавайки на евро, Хърватия е загубила основен атрибут на своя суверенитет?
27
1
 
5
 
! Отговори
следвамехронологията преди 1 година
Вехто допитване касаещо периода 5 ноември 1 декември 2022 г. Вчера /01.01.2023 г/ европейска журналистка се оплака от луксозен египетски курорт, че там е пълно с весело празнуващи руски семейства, че менюто в луксозните ресторанти е на руски език, а на английски няма и една дума. Египтяните не дават негативна оценка на състоянието на бизнес климата. Те добре са се ориентирали в глобалните изменения и масово учат руски език. Даже Ердоган изтегля войските си от Сирия.
26
2
 
5
 
! Отговори
Ефрейтор преди 1 година
То и през миналите г. имаше войни, но не ги пишеха в сайтовете. Дори и Столтенберг не знаеше, че НАТО е участвало във войната в Сирия. Между впрочем, обясненете му, че САЩ е в НАТО. Третата СВ е започнала отдавна. Според това, на което са ме учили, световна война е когато участват държави от три континента. Русия е на два, а пък САЩ са от третия. Честита да е Новата 2023 г. на тези от транспортната организация.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важно е че Пепе продължава демократичната промяна на СДС ДПС и ГЕРП които така промениха бг че народа исчезва.
24
0
 
13
 
! Отговори
Ковид-19 лъжата преди 1 година
В крайна сметка днес цифрите са ясни - страните със строги мерки и многократно инжектирано с химикали население пострадаха толкова от поредния сезонен грип наречен ковит-19 колкото и тези които не спазваха мерки и не се инжектираха. Ковид-19 истерията се оказа една огромна лъжа и манипулация. Въпросът е: какво съдържаха тези течности с които така фанатично принуждаваха хората да се инжектират!
23
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СССР - безплатно образование и безплатно здравеопазване за всеки.
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По времето на СССР думата оцеляване се отнасяше единствено до животните в дивата природа.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички виждате тази война, че е война срещу цивилизацията и европейската култура. Просто е обречена на провал. Все едно българите да обявят война на Чалгата и ориенталските ритми. Ами те са си такива, срещу себе си ли ще се бият, в крайна сметка?
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията е в следствие на членство което ни вкарва във чужди войни и печатане на евра . Ето затова има инфлация . Заради членство .
19
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По времето на СССР чакахме десетилетие за "нова" жигула, а в момента хората с последни модели Мерцедес са обикновени граждани, като всички останали. Който не е поискал, той не си е купил последен модел Мерцедес. Толкова е лесно.
18
5
 
1
 
! Отговори
Да не забравяме преди 1 година
Русия революционализира и авто-индустрията, след като открадна плановете за най-великия автомобил, познат на човечеството от Италия. (и не само)
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито една страна в света не е показвала такъв икономически растеж в продължение на 20 години - средно 13% годишен растеж, а в първите години дори и 15%. Невероятен феномен, изключително ефективен икономически модел. Затова САЩ финансираха фашистка Европа за да започне Втората световна война, за унищожениетео на СССР. Но СССР победи фашистка Европа и САЩ, беше полуразрушен но сам се изправи и отново стана световна икономическа сила.
16
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1917г. 85% от населението на Русия беше селско. Икономика - почти нула! 1945г. Русия победи фашистка Европа която финансирана от САЩ нападна Русия. 1957г - първия спътник в Космоса, 1961 г. - първия човек в космоса.
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да си АБСОЛЮТЕН БАВНЯР, в условия на отворени пазари, да драпаш обратно 30 години назад, към СССР. :D такива аутисти дори не ги съжалявам, да ви кажа честно.
14
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите се гърчат в жлъч и нещастие. Така, така! Само така!
13
5
 
3
 
! Отговори
РАВНОСМЕТКАТА преди 1 година
Няма как да сме добре, когато целият бял свят си пожелава мир и просперитет, а в същия час, червеното джудже-сатрап бомбардира независима Украйна "за Нова Година", а някакви тълъсъми тука се радват на това, въпреки че, повечето ракети са свалени още във въздуха, т.е. ефективност на руската атака, клоняща към 0, за сметка на растящата жлъч, породена от собствените неуспехи и провали на джуджето и поддръжниците му, в това число и българи, "празнуващи" в тотална мизерия, в условия на отворен пазар.
12
5
 
4
 
! Отговори
до SS преди 1 година
Никакви прогнози не правиш. Повтаряш "прогнозите" на аутиста Медведев.
11
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До SS - нищо не ти се е сбъднало, там ти е проблема. Просто Русия губи войната и ти си сменяш прогнозите. Всеки месец с нови "прогнози" и все неверни
10
1
 
3
 
! Отговори
SS преди 1 година
До 9 XXX ! Ще изядеш ли една кофа лай- на ,ако се окажа прав ?