Лекар: Мръсният въздух ни убива, косвените жертви са хиляди

Живеенето в такава среда са сравними с тютюнопушенето, обяснява пулмолог
4 яну 2023 09:34, Петя Славова
54

Статистиката за смъртността в страната, причинена от директния ефект на замърсения въздух, който дишаме, не може да бъде категорична. Това обясни пулмологът д-р Петър Чипев за "България сутрин".

По думите му, мръсният въздух първо уврежда дихателната система като хиляди стават негови косвени жертви.

"Праховите частици и другите вредни елементи попадат в организма. На първо място предизвика възпаление на дробовете, което може да има последствени остри ефекти, свързани с влошаване на хронични и белодробни болести. Тези вредни елементи увреждат и сърдечно-съдовата система", обясни пулмологът.

Още по темата

Той изрази мнение, че в глобален мащаб най-честите болести, които водят до смърт, са болести, които се предизвикват от дишане на замърсен въздух по един или друг начин.

"Ние най-често приемаме тютюнопушенето, но живеенето в среда, в която нивата на замърсяване са толкова високи, че са сравними с него, може да доведе до такива заболявания. Най-чести причини за смърт са мозъчен инсулт, инфаркт на миокарда, а от белодробните болести от няколко години вече е хронична обструктивна белодробна болест, която пряко се развива вследствие на дишане на токсични елементи", допълни д-р Чипев в ефира на Bulgaria ON AIR.

За хората с белодробни заболявания зимата, когато нивата на замърсяване са по-високи, е един от проблемните периоди.

"Мръсният въздух може да доведе до кашлица. От години СЗО има препоръки за използване на пречистватели на въздуха в затворени помещения. Това са устройства, които ако човек има възможност да се сдобие - има смисъл. Желателно е помещенията да се проветряват. Не са безкрайно много нещата, които може да направим, за съжаление", подчерта пулмологът.

По думите му факторите за замърсен въздух са автомобилите и отоплението на твърдо гориво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колите не замърсявали, това е вярно само за новите автомобили които са изправни или хибриди и електро, стой 1 минута само до по-стар дизеляк на открито да се понатровиш или карай зад такъв с включен климатик да вкарва отвън.
16
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евроатлантически ценности и слуги на чуждо доведоха до това хиляди млади българи да бягат от родината си
15
3
 
9
 
! Отговори
до 16 преди 1 година
Кой ще плати за термопомпените инсталации на малцинствата?
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до КиретоВ София трафика е основен фактор в замърсяването, на село сигурно кюмбетата. Навсякъде е различно. Важно е хората да осъзнаят, че е вредно и да се самоограничават.
13
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спират се от движение всякакви бракми без Евро 6 в големите градове и се забранява твърдото гориво, което и без това като цена излиза поне тройно на отопление с термопомпа.
12
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Влизането в еврозоната ще реши този проблем. Както и всички други проблеми на България. Така ми казаха от ПП и ГЕРБ и ДПС.
11
2
 
11
 
! Отговори
Ами да! преди 1 година
До ареАз искам този, който минава под носа ми с неизправния си автомобил и ме обгазява безнаказано да плаща толкова много, щото да бъде принуден даслезе от колата и да не трови въздуха на хората.
10
2
 
14
 
! Отговори
Потърпевш преди 1 година
До Анонимен От години пускаме сигнали до Столична община за безобразното запрашаване на ул. Пиротска. Никакъв ефект. По трамвайното трасе има участъци с много пясък, който се вдига на огромни облаци прах при преминаване на автомобили и трамваи. Бездушие и невъзможност да се реши проблема. Това се наблюдава.
9
3
 
15
 
! Отговори
аре преди 1 година
са ще ни карат да плащаме и за въздуха! Егати!
8
1
 
13
 
! Отговори
Ооо да преди 1 година
И за това са виновни хората,нали? И кравите с техните газове?! Всичко друга но не ѝ неравномерното разпределяне на ресурси и глобализъм! Дай да си изтровим хората и ще си направим работи за всичко! Така вика т.н сатанизиран елит.
7
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
разкарайте паветата от булевардите. Само праха който се вдига от тях колко е?!?!?!?
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти в София как се проветрява?Отваряш прозорец, влиза комунист да краде.
5
2
 
20
 
! Отговори
до Kiro преди 1 година
Ама за да се ограничат автомобилите трябва да има адекватен градски транспорт, на който да се разчита, а не като в Пловдив
4
6
 
18
 
! Отговори
до Кирето преди 1 година
Колите замърсяват незначителен процент!Замърсяването е от горенето на всякакви мизерии у кюмбетата на електората.
3
1
 
13
 
! Отговори
тъй де.... преди 1 година
Нормално, политическият "елит" ни върна в 19 век!
2
17
 
11
 
! Отговори
Kiro преди 1 година
Ограничете безразборното използване на автомобили в градовете. Направете като в белите държави: един ден да могат да се движат автомобилите с четни номера, на следващия тези с нечетни. Махнете и 25-те стотинки за горивата, защото тези пари водят до увеличаване на замърсяването.
1
3
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Важнато е, че сме развити и консумираме повече.