Златева: Гарантирани са доставките на газ за тази година

Очаква се поевтиняване
4 яну 2023 12:25, Росен Стойчев
35
Златева: Гарантирани са доставките на газ за тази година
Снимка: БГНЕС

"Това, което правим като дружество и с търговете, които реализирахме, и с преговорите с доставчиците и със споразумението с Турция, което вчера се обяви, от една страна да гарантираме доставките на приемливи цени, от друга страна и сигурност на доставките".

Още по темата
Това каза пред БНТ Деница Златева – изпълнителен директор на "Булгаргаз".

По думите ѝ, ако следим борсовите индекси, цената на газа за февруари би трябвало да е по-ниска.

"Усилията на "Булгаргаз" е да предлага газ на приемлива и достъпна цена. За януари успяхме от първоначалното 40% увеличение с намалени борсови индекси, с оптимизиране добива от Чирен, увеличението да бъде по-поносимо и то е 22-23%. Надеждите ни са за февруари, ако се запазят нивата на гозовите борси, цената да бъде изключително добра", каза тя.

Тенденцията всяка година е била газът в Чирен да е с най-ниска себестойност през зимния период поради високите цени през лятото и есента. През септември газът е бил над 350 лв, на който "Булгаргаз" продаваше. Цената на Чирен е най-висока в микса. Това, което е направено за януари е да се осигурят алтернативни доставки, включително и от турската компания "Ботош", с което да се подтисне този висок ценови натиск от Чирен. Топлото време също помага, защото "Булгаргаз" почти не е добивал газ от Чирен от старта на отоплителния сезон. Златева се надява Чирен да няма голям ефект в ценообразуването.

"Ние ще можем в рамките на календарна година да разтоварваме до 14 танкера на терминали, собственост на "Боташ". Те ще пренесат този газ през тяхната газопреносна мрежа до границата с България. Това дава сигурност и гъвкавост на доставките", уточни изпълнителният директор на "Булгаргаз".

Дружеството има ангажимент да осигури договорите с доставчиците. За 2023 г. има доставки от САЩ, от гръцките партньори, от европейски компании. Информацията е публична, каза Златева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
леля Пена преди 1 година
ПАК СМАЦАФРАЦАХТЕ НЕЩО С РУСНАЦИТЕ,СТАРИ ***.ЛЪЩИТЕ КАТО ТИГАН НА МЕСЕЧИНА.
24
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Нали гласувате за ес и нато, нали сте в клуба на богатите? Какво ревете про'с'таци европеидни?! Тиквата хубаво ви каза, че сте про'с'ти и заслужавате още много да бъдете мачкани!
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво са 30-40% поскъпване?? Приемливи цени са, българските овце всичко плащат!!
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече се перат не само пари, а и руска газ и нефт!Купува се пак от Русия нефт и втечнен газ но на борсата чрез посредници с 40% надценка!! Такава е схемата, честито на посредниците!!
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи 40% по скъпи цени се наричат приемливи цени??? За кого са приемливи, за САЩ??
20
2
 
1
 
! Отговори
амонимен преди 1 година
Защо Радев сключи 13 годишен договор с Турция????
19
1
 
3
 
! Отговори
Щом има газ... преди 1 година
У ТУРЦИЯ И РУМЪНИЯ----ЗНАЧИ ИМА И В БЪЛГАРИЯ...ЕРДОГАН ЩЕ НИ ПОМОГНЕ ДА ГО НАМЕРИМ!!!!!
18
1
 
3
 
! Отговори
Край на руския газ преди 1 година
....И У НАС!!!!!СЛАВА НА ЕРДОГАН !!!!!!802
17
0
 
2
 
! Отговори
Б.Делчева преди 1 година
България остава без газ,бе!От първи октомври.Вие не гледате ли Алфа?
16
1
 
2
 
! Отговори
до 19-ти преди 1 година
От къде разполагаш с тази информация? Имаш ли с какво да подкрепиш тезата си? И като казваш всяка валута, юан и рупи ли имаш в предвид?
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА не се ли изпускаш от хахакане. Колко човека умряха от студ тази зима в ЕС, а от глад? Путин вече проадава в газа във всякаква валута, що така?
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера газта падна на най-ниските нива до сега на борсата 77 долара, а нас ще ни сурвакат с 27% увеличение.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
увеличението е допустимо 20-22%, хахахахахаха допустимо е 5% а не 20%. Офцеееее, крадливи офце
12
0
 
3
 
! Отговори
Цената обаче преди 1 година
не е гарантирана :D
11
2
 
5
 
! Отговори
До 10 преди 1 година
Забравяш че газта не е само за домакинствата а за индустрията! Тя беше дотука! Фалити, закрити предприятия, безработица, увеличаване на инфлацията следва!
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами има и алтернатива -да гупеваме газ директно от Русия! Както Унгария например!В България народа ли диктува или Урсула фон дер Лайер??
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези доставки на почти 3 пъти по-високи цени от миналата година нали знаете къде можете да си ги заврете!!! Горя си дърва, ползвам климатик, газ не съм пускал от началото на годината освен за котлона!Очевидно стана като с ваксините - Киро и Кокоро натрупаха супер скъп газ в Чирен и сега се чудите какво да го правите, защото никой не иска да потребява газ на такава цена!
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но НИКОЙ не протестира в София да купуваме евтина газ от Русия директно чрез газпром, а не скъпа газ от Русия с посредници!!
7
1
 
14
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
Поскъпна с 25 % пак за пореден път и ни говорят за поевтиняване ?????Абе ти на олигофреннни ли ни правят бе???Това е все едно да дигна цената с 200% на нещо да смъкна с 10 и да кажа ето поевтиня радвайте се ............НОВ 9 -ТИ моля !
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Амаа, какоууу, то и Киро я гарантира, а сега цените нагоре с по 30-40% на месец . от Турция пак ще купуваме руска газ, но ПАК чрез посредник.