Българското Черноморие е твърде малко, натоварване му идва много

Гражданската позиция засега пази от унищожаване дюните
10 яну 2023 14:47, Анисия Иванова
17
Българското Черноморие е твърде малко, натоварване му идва много
Снимка: БГНЕС

Активната гражданска позиция е единственото препятствие срещу унищожаването на дюните в България и информацията в цифровата карта на дюните, изготвена от "Зелени закони", е много важна за тяхното опазване. Създаването на дигиталната карта е отнела над десет години и ако дюните бъдат вкарани в нея, тя ги пази в много голяма степен. Това каза Стефан Аврамов, "Зелени закони", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Публичността е основното средство да защитим дюните... Хиляди декари дюни все още не се водят дюни и не са включени в картата... Има дюни, които са неопределени, и не могат да се ползват от пълната защита по закон - върху тях даже би могло да се строи. Има дюни, които въобще не са отразени", обясни гостът.

Такава карта би трябвало да е задължение на Агенцията по кадастър и Министерството на регионалното развитие и благоустройство, които до скоро са предлагали само сканирани хартиени карти на публичните си сайтове, които са крайно неудобни за ползване, каза Аврамов. След обществен натиск институциите са качили информацията в цифров формат, а "Зелени закони" са я направили достъпна на безплатен GIS сървър.

През 2012 г. Министерството на околната среда и водите извършва подробно на 90% картиране на дюните, но има големи разминавания при отразяването му към картата в Агенцията по кадастър, каза Аврамов.

Той цитира пример с плаж с две различни дигитални карти - според едната там има защитени сиви дюни, а според другата става дума за ембрионални дюни, върху които са разрешени почти всякакви дейности.

Според него продължава да е проблем самият Закон за устройство на Черноморското крайбрежие, където се казва, че е забранено строителството, поставянето на преместваеми обекти, движението с МПС върху бели, сиви и облесени дюни, но същевременно не е забранено тяхното унищожаване: "Можете да отидете с една мотичка и да ги очукате на ръка, без МПС, и няма да има никакво наказание, ако сте извън "Натура 2000". Има и такива случаи."

Подобно "почистване" на дюни остава най-голямата заплаха в момента, след блокиранията на около 4 кв.км дюни заменки с най-вероятна цел застрояване, каза Аврамов. Площта на дюните намалява според данните от сателитни снимки, които показват чисти плажни ивици на места, където през 2007-2012 г. е имало дюни.

Дюните могат да се възстановят, като най-добрият начин за това би било да бъдат оставени без човешка намеса.

Обществото в България винаги е било будно по въпросите за опазване на околната среда, а "картината не е напълно трагична", каза Аврамов, след като хиляди дюни вече са попаднали под защита.

"Българското Черноморско крайбрежие е твърде малко за нас - милиони хора натоварване му идват твърде много. Трябва да разделим част от плажовете да бъдат опазени като дюни, част от тях да си бъдат плажове."

Целият разговор - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
7
 
! Отговори
189 преди 1 година
Може българското море да е твърде малко, но маймуните в България са твърде много.
13
3
 
6
 
! Отговори
Pepe преди 1 година
Не ми дреме! Ходя в Гърция, Италия, Хърватия, Малдиви етц.
12
5
 
11
 
! Отговори
bl преди 1 година
"Българите са номадско племе от тюркски произход. Азиатци. Това са фактите. Какви хилядолетия история ви гонят." Българите *сме* Българско племе с Български произход от България. От завистливи чужденци не приемаме изопачени уроци по история.
11
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите са номадско племе от тюркски произход. Азиатци. Това са фактите. Какви хилядолетия история ви гонят.
10
6
 
15
 
! Отговори
bl преди 1 година
"До българина България НЯМА 1400г. история! Престанете да пробутвате тази опашата лъжа навсякъде! Къде ги преброи 1400?? То не е на фантазия, бе приятел.." Правилно, не са 1400. Повече са с поне няколко хилядолетия.
9
2
 
29
 
! Отговори
Българофил преди 1 година
Имаме си държава - свободна ,красива, плодородна, пълна с богатства - вода ,злато, въглища ит.н. Имаме ( все още ) народ - измъчван, подтискан, грабен, но въпреки това смел и все още изпълнен с надежда . Имаме си и проблеми - от нас зависи да ги решаваме и да настояваме управляващите да ни чуват! Това е! От нас зависи! Като само пишете колко е гадно тук ,нищо не правим!!! Стига мрънка! Действай!
8
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До българина България НЯМА 1400г. история! Престанете да пробутвате тази опашата лъжа навсякъде! Къде ги преброи 1400?? То не е на фантазия, бе приятел..
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баце го пази от 12-13 години... и го "опази".
6
17
 
20
 
! Отговори
българина преди 1 година
споко, като станем 3 млн души всичко ще е ток... България е една кло ака, който не е ходил скоро назапад, само той не го знае Ние не сме за ес, дори не сме за този континент... колкото по бързо емигрираме от тук по бързо ще приключи 1400 г драма...
5
0
 
38
 
! Отговори
как става преди 1 година
Как се получава така, че хем се оплакват, че сезона слаб, няма туристи и после- пренатоварено?!
4
1
 
37
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Открихме топлата вода. Естествено че е малко, сезонът твърде кратък. И вследствие се пренатоварва. За това е този целия калабълък заради който всички *** го плют без да мислят. Ние не сме Гърция или Турция който имат 5 до 10 пъти по голяма ивица от нашата! И двойно по-дълъг сезон
3
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е какво пази, като на онова кречетало Васил Гюров караваната му е баш върху дюните?
2
2
 
34
 
! Отговори
Ей така става... преди 1 година
Да бе да, я питайте хотелиерите и ресторантьорите по морето - да ви обяснят как няма хора, бизнеса не върви и са на ръба на фалита...
1
4
 
51
 
! Отговори
Бебо преди 1 година
Трябва със закон да се забрани строителството по черноморието Кой построил, построил, че място празно не остана.