Партита, добра храна и разходки заменят липсата на сняг в курортите

Хотелиери очакват силен февруари и март в зимните курорти
10 яну 2023 22:03, Анисия Иванова
11

Заради липса на сняг хотелиери в зимните курорти започнаха да отменят резервации. Сняг липсва не само у нас, но и в други европейски курорти.

"Януари до средата е слаб сезон за зимен туризъм в България. По Коледа и Нова година има много резервации, както и февруари-март. А януари месец традиционно е по-слаб. При някои хотели анулациите са 15-20%, а при резервациите в последния момент има слаба заетост. В Банско е най-голям отливът, там легловата база е най-голяма. Там има отстъпки от лифт картите. В Пампорово скиорите успяват да покарат на повече писти, където работят 7 писти", посочи главният експерт към Института за оценки и анализи в туризма Константин Занков в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че в Банско има условия за каране на ски сутрин, по-подходящи са за начинаещи скиори, а не за такива, които искат по-екстремно каране по черни и червени писти. Занков уточни, че в момента застраховката "липса на сняг" не важи, защото такъв има, макар и оскъден.

"Той е кристален, не е естествена снежна покривка. Реално хотелиерите реагират по различен начин. Тези с анулациите си спазват условията по договора. Има хотелиери, които при възможност предлагат да променят престоя за следващи дати. Но може да има повишаване на цените. Други показват, че могат да предоставят качествена комплексна услуга - има добри заведени, вкусна храна, вина. Не само ските са важни. Туристите идват и за забавленията покрай ските. Има атрактивни програми за вечерните партита. Много хотели имат балнео и SPA. При тях няма толкова много анулации", уточни Занков пред Bulgaria ON AIR.

Очакванията са за по-силен интерес в края на януари и февруари, когато е ученическата ваканция. Тогава ще има и повече туристи от чужбина.

"Февруари идват предимно англичани. Очакванията са за 90% заетост, надяваме се на силен март, защо не и да има късен сняг и до Великден", каза Константин Занков.

Той не очаква провал на зимния туристически сезон, а най-печеливши ще бъдат хотелиерите, които предложат широк спектър от услуги.

Според него няма по-добър турист от българския - може да препоръча на свои приятели, да запълни анулациите в последния момент, да се върне втори, трети път.

А българите, които предпочетат ски ваканция в чужбина, избират Алпите. Все по-често и курортите в съседна Сърбия.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Милионер преди 1 година
За предпочитане са разходките в Бургас. Особено през лятото. както и песните на г-жа Василка БОТЕВА да огласят БЪЛГАРИЯТА.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тия цени зимата по курортите и в ресторантите, пък и спрямо качеството на храната, което се предлага - еми не, мерси!
6
0
 
11
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Каква добра храна в нашите хотели... А ако ми се ходи на парти, ще си остана в София. За Спа-то да не говорим - дори в 5* хотели обикновено е колкото да отбият номера, че имат Спа. В Тайланд в 5* резорти на какви спа процедури ходих... Беше си цяло изживяване и церемония, с голямо удоволствие си дадох парите. А за разходка в планината - не бих се забил точно в Банско или Боровец в средата на сезона за това - повечето хора отиват единствено и именно за зимни спортове!
5
1
 
13
 
! Отговори
Голяма Каменица преди 1 година
Ако посещение в чалготеката и скарата в кръчмите се смятат за "парти и добра храна", а преминаването между паркираните навсякъде коли - разходка, то Банско е топ курорт в това отношение.
4
0
 
15
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Какво го интересува народа дето курорт не е виждал :)))
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само Бело може да замени липсата на Бяло!!!
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз предпочитам разходка на плажа през зимата. Пече. 20оС и почти няма хора. Вечер има и партита, ако на някой му се иска, както и хубава храна. За какво да ходя по баирите? Паркирането е по-проблемно. Ако си на грешното място слънце няма да яидиш. Студ. Вятър. Какво ни рекламират безснежна планина?
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми да - отиваме в планината заради добрата храна и някакви партита. Тоя чува ли се? Всеки познат, който не си е анулирал резервацията и е отишъл - после е пцуал много, ама много! Аз лично си я отмених и си спестих една добра сума пари. Сега лятото ще почивам двойно.