Собствени солари само с уведомление

Ново решение на парламента
11 яну 2023 16:09, Росен Стойчев
80
Собствени солари само с уведомление
Снимка: БГНЕС

Инсталирането на възобновяеми енергийни източници за производство на електроенергия или за затопляне на вода в урбанизирани територии с мощност до 20 киловата минава на уведомителен режим, когато получената енергия ще се използва само за собствени нужди и няма да се продава обратно на електроразпределително предприятие.

Депутатите гласуваха окончателно на второ четене промени в Закона за устройство на територията, съобщи Bulgaria ON AIR.

По предложение на Виолета Комитова от "Български възход" беше приета поправка, касаеща по-нататъшния ред, по който да се процедира със соларите.

Още по темата
По нейно предложение беше гласувано споразумението с електроразпределителното дружество, което по принцип се отнася само за обекти, които имат разрешение за строеж, да отпадне, тъй като със закона се прие именно да отпадне искането за разрешително за солари с малка мощност за собствено потребление.

С друга поправка в закона монтирането на инсталации с мощност до 1 мегават в и извън регулирани парцели също ще става по облекчена процедура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: условиепанелисолари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
10
 
! Отговори
? преди 1 година
Като цяло таз работа е леко съмнителна! Т.е. като се има предвид, че изграждането на тия 20kW мощност може да ти излезе над 40-45к лв. И при положение, че използването на тези батерии не е повече от 10-айде 12г и при положение, че не включваш повредите по цялото това нещо през годините! Та кога ще ги избиеш тия пари дето си ги вложил!?
47
0
 
1
 
! Отговори
51 преди 1 година
Ейй, некво агетнче ми набило минуса! Не ме нза, не го засяга, ама иска, да патам и да съм роб!
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В чужбина гледат със сателит, дали имаш солари, панелки и климатици ... УPYDi
45
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алоооо? Какви са тея процедури, какви глупсоти приказвате? Все едно да искам разрешение, да си боядисам колибката на кучето!!!! Тая земя е МОЯ, не ВАША! Вие сте просто едни дразнещи служители, дето гледат да се пенсионират набързо, като предитова вгорчавате живота на нормалните хора!!!!!!!!
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 43 - Какво са тея "соларни батерии"?!
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Който не го разбира си е негова работа и за негова сметка, който се е усетил и го е направил си е оплел кошницата" - Ееее, humblebrag-че :)
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 42 - Същото го правят дърветата, получаваше се и с нафтата, преди да я вдигна от 6-7 стотнки, на 3-4 лева...
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има сериозна далавера от панелите, въпреки че цената на тока за бита е доста ниска, но това ще се промени със сигурност. Който не го разбира си е негова работа и за негова сметка, който се е усетил и го е направил си е оплел кошницата.
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Звучи добре, ама програмата която се финансира от държавата е само за 1000 къщи, което е малко, при 50000 къщи, щеше да е със сериозно въздействие за българската енергетика.
39
0
 
8
 
! Отговори
41 преди 1 година
Да но те ти отпускат 15 000 лева за отопление защото искат да си замениш печката на твърдо гориво. Къщите обикновено са с котле за да се отоплява всичко. Термопомпата като струва над 20 000 лева какво правим? И най-големия минус е че системата се усложнява толкова много че по-добре да не се ловиш на това хоро.
38
1
 
5
 
! Отговори
До 41 преди 1 година
За отопление не е подходящо. По добре да се топлиш на нафта.
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Колко години живот имат тези батерии" - съвременните соларни батерии имат живот над 20 години.
36
1
 
13
 
! Отговори
До 41 преди 1 година
Зависи какъв тип са. Ако са стандартни оловно киселинни тягови акумулатори ще изкарат 3-4години. Може и повече но зависи колко се разреждат. Ако са от скъпите LiFePo4 ще изкарат над 10 години. Като цяло инвестицията не може да се избие никога. Винаги е на загуба. Но път ти дава автономност и независимост. Приложимо е за вила някъде в планината.
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко години живот имат тези батерии и колко струват ако ви трябва автономно отопление през цялата нощ от около 2 килматика и 2 конвектора. Не всеки може да отдели 20 000 и за термопомпа. Ще могат ли батериите да се зареждат достатъчно през зимата когато е мрачно? И като добавим доплащането от поне 6-7 000 лева по програмата какво излиза?
34
0
 
4
 
! Отговори
В. преди 1 година
Няма соларен панел без инвертер и батерия и контролер. Иначе няма да работи правилно. И се осигурява свързаност между панелите, батерията, мрежовите уреди и мрежата. При това се държи сметка и се контролира подаваната енергия.
33
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За покриване на нуждите на едно домакинство за 6 месеца от годината са нужни около 100 квадратни метра панели и 30 киловата батерии.
32
0
 
12
 
! Отговори
До Пешо преди 1 година
Значи, казваш спирам пералнята насред програмата, щото токЪ станал скъп и чакам да пекне слънце и да духне вятър?!
31
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Соларните панели са ефективни когато са в комбинация с батерии и съответната зарядна система с контролери на напрежението. Иначе е безсмислено. Така че който е решил да си прави собствена соларна централа да го има предвид. Панелите произведат най много енергия точно когато най малко ни трябва през деня. Когато не сме в къщи. А сутрин и вечер когато ни трябва енергия не произвеждат нищо. Така че без батерии е безсмислено. Може само да топлиш вода.
30
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това със слънчевите панели няма никакво бъдеще. Баламосват ви за да си набутат батериите. Който е грамотен технически може да си пресметне и прецени нещата за 10 минути точно. Без АЕЦ и другите видове електроцентрали България е обречена. Сега ни карат да си произвеждаме тока сами после ще започнат да ни карат и сами да си доставяме водата за пиене и да си я пречистваме. Не се лъжете.
29
3
 
3
 
! Отговори
пешо преди 1 година
ЕРП да сменят електромерите с двупосочни с дистанционно отчитане! В Дания цената на тока се определя за час напред от доставчиците. Има вятър - переш, гладиш, чистиш при евтин ток. След час токът поскъпва и спираш. Хем по-евтино (до 10 пъти), хем не се налага "съхранение" на енергията от слънце и вятър. А тук пускаш ток към мрежата и го плащаш като потребен!