Собствени солари само с уведомление

Ново решение на парламента
11 яну 2023 16:09, Росен Стойчев
80
Собствени солари само с уведомление
Снимка: БГНЕС

Инсталирането на възобновяеми енергийни източници за производство на електроенергия или за затопляне на вода в урбанизирани територии с мощност до 20 киловата минава на уведомителен режим, когато получената енергия ще се използва само за собствени нужди и няма да се продава обратно на електроразпределително предприятие.

Депутатите гласуваха окончателно на второ четене промени в Закона за устройство на територията, съобщи Bulgaria ON AIR.

По предложение на Виолета Комитова от "Български възход" беше приета поправка, касаеща по-нататъшния ред, по който да се процедира със соларите.

Още по темата
По нейно предложение беше гласувано споразумението с електроразпределителното дружество, което по принцип се отнася само за обекти, които имат разрешение за строеж, да отпадне, тъй като със закона се прие именно да отпадне искането за разрешително за солари с малка мощност за собствено потребление.

С друга поправка в закона монтирането на инсталации с мощност до 1 мегават в и извън регулирани парцели също ще става по облекчена процедура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: условиепанелисолари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
не пишете глупости!...Частните соларни инсталации са нещо много практично...Аз се учудвам на това,че все пак решиха да облекчат инсталирането им..Защото всеки такъв източник "бърка в джоба" на ерепетата..ЕНЕРГИЯТА Е НА ВСИЧКИ !
27
1
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
До Сата НАТО Казваш, трябва да има фирма , която срещу скромни 5 бона , ще ги монтира професионално. -----////------ Ами да, точно това казвам. Защото като ти паднат панелите, като свали вятъра, ти няма да кажеш "моите са" и да влезеш в затвора, а ще почнеш да се усукваш и да търсиш връзки, за да избягаш от отговорност. Да, това казвам.
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тичаи народе да кандидатстваш за заеми такъв келепир нема! Реки от мед и масло се изливат.Даваите на соларките ,че не останаха!
25
3
 
23
 
! Отговори
ЯЕЦ преди 1 година
А за малки домашни термоядрени реактори, каква е процедурата?
24
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сещайте се защо го правят това.... продажниците ще затварят мариците и блоковете на аеца и ще ходим със свещи....
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сата НАТО Казваш, трябва да има фирма , която срещу скромни 5 бона , ще ги монтира професионално. "Майсторе, така няма ли да паднат"?"Аааа, супер са, не бери грижи, аз колко съм наслагал, охоооо.."
22
3
 
1
 
! Отговори
до 26 преди 1 година
Двор?! Моите до един са на покрива. В апартамента си в София на последен етаж също имам. Отново на покрива.
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отново се работи в полза Енергоразпределителните дружества,какъв е проблема да се улесни максимално процедурата за включване към тях,лятно време когато имаме по голямо производство излишната електроенергия да отива при тях като ни се заплаща или я потребяваме зимно време когато имаме малко производство,по тоя начин отпада и нуждата от акумулатори които в случая отнемат около 50 процента от направената инвестиция!
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България си трябва празно пространство, да речем двор, на който да поставиш поне 10 панела, за да можеш в НЯКАКВА СТЕПЕН да си обезпечиш консумацията при нашата географска ширина и облачното време зимата. Забележете как в Белгия, Нидерландия и още по-на север целите им покриви са покрити с панели, за да генерират колкото може повече електричество от ниско-стоящото слънце и облачното време. Вече за Гърция, Южна Италия, Южна Испания нещата са различни, там е слънчево и ъгълът е по-голям.
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кое на какъв режим минава не ме интересува грам, защото само плоският ми данък е четирифицрена сума месечно, а данък печалба- друга четирицифрена. Родители, на жена ми родителите, вкл. и ние сме с фотоволтаици от години. 15kW. Китайски. Няма такъв кеф, ако си на южен склон. Зареждаме електричка, цялото градинско осветление, термопомпата, топла вода- почти всичко от тях. В най-студените дни сметката за ток на 350м2 къща е 90лв.. София-област, посока сръбската граница. И о да- струва си МНОГО.
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименЗависи от панелите, ако си правиш цяла ел. инсталация и с батерии, ще си на загуба, те и самите батерии след време се сменят, а са скъпи, но има панели при които не е необходима цяла инсталация, а само панели, а в щатите една фирма, правят покривите от соларни панели, но предполгам, че ще трябва и да се почистват, в Китай пък, са изобретили комбинирани панели, които се захранват от слънце и от дъжд също, използвайки удара на падащите капки, преобразувайки го в енергия.
17
4
 
1
 
! Отговори
друго се крие тук преди 1 година
Виждам, че тук са писали как при недостатъчна мощност пак ще се разчита на ЕРП. Само че...далечната им цел е да не можете да ползвате тока, който не ви достига. Ако няма - няма. Гласят се да програмират умните уреди просто да се изключват, ако не стига мощността на соларите. Готвят режим на тока. Потърсете и прочетете "виртуални електроцентрали" - там пише това: "Могат и да спрат временно устройства, използващи електричество, като бойлери например. Целта е да се облекчи пиковото натоварване"
16
1
 
1
 
! Отговори
дайте съвет преди 1 година
Съседа ми е изградил незаконен (последен) етаж и ми спира дастъпа на слънце, така както беше преди по утвърдения градски план. Какво да правя?
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи Тогава отпадат всичките изгъзиции които иска държавата по тая новата програма ИСУН2020 BG-RRP-4.026 така ли?Правя инвестиция за 10 киловатова фотоволтаична система и на база фактури държавата ми възстановява 70 процента от разходите?
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Затова, ползваш си панела и тока, а тока, който не ползваш от панела, се продава, така е направена системата, а ако тока от панелите не ти е достатъчен, автоматично си взема допълнително ел. енергия от стандартния ток, хората в Германия са го измислили отдавна и не ти е нужна цяла ел. инсталация или батерии за домакинствата, а само панели.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 11Защото има 2 къщи за тъщи,от бандата е.
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живея в къща и направих няколко изчисления на потреблението, цени на панели и т.н. Реално почти никаква полза няма да имам от тях лятото. А зимата ще са крайно недостатъчни и възвращаемността им може да се изчисли с десетилетия. Разбира се при регулирания пазар. Когато под натиска на ЕС преминем на борсата 2026 и токът скочи около 4-5 пъти (каквато е разликата в момента), тогава има някакъв смисъл. Но процедурата по кандидатстване реално не ти гарантира нищо и може да се набуташ много жестоко...
11
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората в Германия, си имат панели и за терасите, някои ги слагат отпред, други вътре в самата тераса и никаква докуметация не ти трябва, освен да закупиш панелите, вклюваш към мрежата и директно в контакта и ползваш, ако имаш излишен ток , продаваш! И не ти трябват някакви допълнителни системи или батерии, може и без тях!
10
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това със соларите е пълна простотия! Ако токът не се връща обратно, то в летните дни реално над 90% от произведената енергия ще се губи. Обратно, зимата когато КПД на панелите пада на 30-40% от заявеното, имаш недостиг на енергия и пак ще плащаш на ЕРП-то за добавяне на липсващата мощност. Така тези панели практически ще се изплатят едва в края на жизнения им цикъл от 20 години примерно. А метода за кандидатстване за помощ е просто пълна безумица, трябва да си ги платиш сам и после чакай....
9
1
 
13
 
! Отговори
до 5 преди 1 година
Соларите са приложими само ако живееш в къща, така че няма такава опасност. Нали не си представяте да зависите от случайни хора в блок дали ще имате ток или не...