ВАС отмени максималната скорост по магистрала

Намерено е противоречие
16 яну 2023 20:38, Росен Стойчев
23
ВАС отмени максималната скорост по магистрала
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени разпоредба от Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата, която предвижда 120 км/час максимална разрешена скорост за движение по магистрала, съобщиха от съда.

През април 2022 г. тричленен състав на ВАС отмени разпоредбата, тъй като беше открито противоречие между текста от правилника и разпоредбите в закона, който се явява нормативен акт от по-висш ранг. Съгласно Закона за движение по пътищата разрешената максимална скорост на водачи категория „В“ по магистрала е до 140 км/час. Впоследствие обаче Министерският съвет обжалва решението пред касационен състав.

Още по темата

В случая е налице противоречие между оспорената разпоредба на Правилника и чл. 21, ал. 1 от Закона за движение по пътищата, При противоречие между два акта от различна степен се прилага този с по-висок ранг, тоест прилага се законът. В случая обаче се налага изрична отмяна на незаконосъобразния текст, за да не съществуват в правния мир разпоредби, които противоречат на закон и поради това да нарушават правата на гражданите.

Върховните магистрати приемат, че с отмяната ще се осигури яснота и прозрачност по отношение изискванията към гражданите, както и по отношение правата и задълженията им във всеки един конкретен случай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: магистраларешениевас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора, Околовръстно като слънце, 3 платна, широко и ново и някъв се размаза на прав участък. Няма значение какво ограничение на скороста сложите. И да ограничите макс скороста на колите на 140, да не могат ФИЗИЧЕСКИ да вдигнат повече ПАК ЩЕ СЕ ТРЕПЯТ. Онзи ден на Цариградско някаква кака с Land Rover Discovery Sport се заби в Шкода фабиа с 20км/ч щото каката се гримира. После Шкодата се бутна в Рено Канго щото чичото не държи спирачката щото "то на равно". ХОРАТА СА ПPOCTИ!
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е, че няма култура и толерантност по пътищата. Разни мутреещи се карат като луди, светкат, засичат, камиони изпреварват на баири (където изрично им е забранено) . За капак поне половината от набедените магистрали трудно ще минат и за нормален извънградски път. И да - 140 км предвид всичко гореказано, за нашите условия са много.
20
4
 
14
 
! Отговори
Истината е , преди 1 година
...че големите катастрофи не стават по правите участъци на магистралата,а от глупост , дрога и алкохол! Който шофира редовно знае, че средната скорост е 120км час, а който е с по-бърз и по-мощен автомобил, може да си позволи и отгоре! А на някои зациклили мозъци, все "асфалт паша" им е в мозъка! Вече две години и сто метра не са построили. Ходят да ровят за проби!
19
6
 
3
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 1 година
Чак сега вързахме!До сега само бяхме цъфнали!Хората по света позволяват движението да ставаa и с по- големи скорости,но си има магистрали,а ние се имаме само един Асфалт паша дьо Банкя.Тези съдии не пътуват по автомагистралите,а летят на крилете си и няма начин да забележат,че авто-магистралите ни са заприличали на гробища - на всеки километър - памена плоча и със сигурност не знаете защо .
18
4
 
5
 
! Отговори
Nik преди 1 година
Тъй наречените Административни съдии може да са формално прави но ако са чели физика трябва да знаят че и спирачния път се увеличава с квадрата на скоростта или 120/120=244единици 140/140=296единици само 20клм повече близо20%подълъг път.А проблема е че като е разрешена 140ще си карат с 160келеши и даже имонитета на съдиите няма да им помогне????
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи ГЕРБ не са си актуализирали Правилника за прилагане на ЗДвП, когато промениха закона и разрешиха до 140 км по магистралите. Защо ли? Да не би да са били заети да крадат още и още милиарди.
16
5
 
4
 
! Отговори
ВИАС&Пирогов& преди 1 година
ЗДвП няма правилник.Ако има е невидим.Не пишете наизуст с понятия от преди 55 години.БОКУ СЕ ИЗРЕЗА СЪС скороста 140км/ч.,точно за окрадените т.н.магистралки, където са окрадени милиарди от невложени строителни материали,и 120 е много.Единствено постигна ръст на ПТПа.Затрепанье е, заедно е Кико&кокорчи&доганеца-хидромафиот.ВИАС
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 14... и дай-сега да се движим по корем, защото чътища се скапват и никой не ги поддържа.. контрол никакъв ба най-големите разрушители камионите и тировете. Как пък толкова години не видях да мерят един тир.. За сметка на това от Пловдив до Пазарджик да не влезнеш в дясната лената.. легени.. и канавката
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Д-р Исня... като не си поддържаш колата и са ти скапани смортесьорите и ливадата ще ожънеш..... имаше тежък инцидент с 15 год. гуми .. лека им пръст на загиналите...ама скоростта не беше проблем в случая
13
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шофьор съм в Англия. Тук има над 60 магистрали. И много двулентови скоростни пътища... Ограничението е 115 км/ч. На това ниво пътища в България, автомобилен парк, поддръжка на колите, прегледи и т.н., 140 км/ч макс. скорост работи в посока намаляване на населението на страната с бързи темпове!!!
12
4
 
4
 
! Отговори
Шумахер преди 1 година
Какво означава че може да караме с 200 ли?
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Xa-xa...магистрали има, ама трябва да се поддържат и да не се претоварват тировете! Всичко в Б Г е претоварено + ЕС знаят много добре как са строени и те са се облажили
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Д-р Исня...да точно така нека се кара с 20 и по магистралата...и без това тировете те засичат и не им дреме, че си с кола уж професионални шофьори
9
8
 
7
 
! Отговори
Д-р Исня преди 1 година
Къде да вдигнеш 120? С тази скорост ще ме изхвърлят бабуните от пътя. Според мен с това голямо село трябва навсякъде да е 50
8
5
 
8
 
! Отговори
Шофер преди 1 година
А за водачи с категория "С" , "D" ...+ "E" колко е ? Следвайки лигиката, трябва да е поне 180 ? За един приятел питам ...
7
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВАС ли ще плащат за стотиците погубени животи,следствие любовта на джигитите към високите скорости?
6
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дано решилите това да ги блъснат на магистралата
5
5
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Има ли нещо изпълзяло от парламента което да е съществувало поне година. Първо заплати на тиквите които променят закона, после заплати за съдиите които го отменят, сега заплати за чиновниците които трябва да върнат парите на незаконно глобените. Тоя парламент си беше мъртвороден и 1 закон не е излязъл от него които да става за каквото и да е! Направо всички решения на последният парламент да се обявяват за незаконни и противоконституционни и да се свършва с този цирк!
4
15
 
8
 
! Отговори
По тия "магистр преди 1 година
с 80 да караш, можеш да се убиеш - те 140 разрешили...Бай *** със старата трошка - рали състезател!
3
4
 
24
 
! Отговори
w преди 1 година
Последно 140, ама като карам с 140 ме подминават, все едно съм паркирал.