България е трети вносител на турски домати в света

Клиентите търсят български зеленчуци
22 яну 2023 10:29, Росен Стойчев
144
България е трети вносител на турски домати в света
Снимка: БГНЕС

България е третият вносител на турски домати в света, сочат данните на Асоциацията на износителите от Югоизточна Анадола. Водещ вносител е Румъния.

Още по темата
Какво се предлага на пазара, на какви цени и какво се случва с българското производство на домати провери Нова.

Две трети от доматите на щанда на Владимир Василев са внос.

„Червените домати са гръцки. Близо 40% от тези, които продавам, са турски”, поясни мъжът.  Вносът на турски домати е целогодишен, казва още търговецът.

Клиентите все по рядко купуват вносни домати. Споделят, че са скъпи и вкусът не им харесвал. И докато пазарът в страната е залян с вносни зеленчуци, българското оранжерийно производство удари дъното през миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още по темата: вносТурциядомати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
2
 
! Отговори
HOW DARE YOU преди 1 година
До ПроС(Т)оТо __ СЛЕДВАЩИЯТТ ПЪТ БЪДИ ПО-УМЕН И ПРОУЧИ КОЯ Е "фермата от околността" !!! МРАЗЯ ДА ВАРЯ МЛЯКО, НО АКО СВАРЯ ТОВА КОЕТО МИ ДОСТАВЯ МОЯТ БАТЕ ФЕРМЕР ЩЕ ТРЯБВА 8-9 ПЪТИ ДА МУ ОБИРАМ КАЙМАКА !!! И ОСВЕН ТОВА ПОВЕЧЕ НЕ КУПУВАЙ РАЗТВОР НА НИШЕСТЕ !!!
52
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тровят народа без да им мигне окото. Турските зеленчуци са пълни с пестициди. Ако бяха само с няколко процента нямаше да има проблем но те са в пъти над нормата. Имам приятел в лаборатория за изследване на храните та той ми каза да не купувам нищо турско. Започнах да си садя градина и ям домати и краставици когато им е сезона.
51
4
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Който иска,може САМ да си произведе домати..Ето например аз:-Дворът ми е сравнително малък,при това в градски условия /води се "център"/,не на полето,обаче си отглеждам домати и краставици..Дори нямам и помпа за напояване,но измислих една хитрост..За това домати и краставици не купувам..Излишните ги затварям в буркани и цяла зима си имам "слънчеви" домати..А,забравих:-Никакви химикали и отрови за пръскане!!..Та така:-Който иска,спокойно може да си отглежда зеленчук..НЕ отнема време,а е и приятно
50
3
 
7
 
! Отговори
noFreeman преди 1 година
ама как няма да удари дъното със субсидираните доматки от гърция и то второ качество... имам 5 парника, тази година ще засея 3 от тях с домат... другите с нищо, защото миналата година хвърлих 8 тона домат... с гръцките ни атакуват, а с турските ни довършват... вземат ги от мен на два и то избирателно а ги продават на 4, че и нагоре... незнам какво показва тая статия, но тази година 90% ще е внос от турция...
49
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До HOW DARE YOU....преди време си взех прясно мляко от един "фирмен магазин" на една ферма от околността..Казаха ми,че е оригинално,не обработвано,само прецедено...Като го сварих не само нямаше и микроскопичен каймак,но и мирищеще упорито на брашно...От тогава не съм стъпвал там..
48
4
 
5
 
! Отговори
тулуп преди 1 година
храна турска не купувам, ако ще последната в света да е
47
2
 
17
 
! Отговори
Скромен съвет преди 1 година
Който иска да яде "истински" домати, чушкни, краставици и т.н. да спре да се оплаква и да си купи или наеме, почти без пари, едно място на село и да ходи да копа. Веднаж на две седмици е достатъчно, освен когото е голяма суша. Който живее в источната част на София например, може да се ориентира към пазарджийските села. На по-малко от час от Младост по магистралата, може да има достъп до земя която е една от най-подходящите земи за градинарство в света. Също така може да си засади и лозе.
46
1
 
2
 
! Отговори
СУС БРЕ преди 1 година
До Асан 58 __ КОЙТО СУС НЕ ЯДЕ,ТОЙ СУС НЕ ГЛЕДА И СУДЖУК НЕ ПРАВИ !...
45
2
 
5
 
! Отговори
HOW DARE YOU преди 1 година
До Магия на Капитализма __ МЛЯКОТО МИ ГО КАРА БАТЕ ФЕРМЕРЪТ. КРАВИ НЕ ВИЖДАМ,А МЛЯКОТО В БУТИЛКАТА КАТО ПРЕСТОИ 3 ЧАСА НА МАСАТА ОТДЕЛЯ 3-4 см КАЙМАК/СМЕТАНА ОТГОРЕ !... НАПРАВИ ГО С МЛЯКО ОТ МАГАЗИН !!! НАДАЛИ...
44
3
 
10
 
! Отговори
Здрав другар преди 1 година
Какво лошо има в това? Русия е първата. Ние просто следваме примера на братската страна.
43
7
 
21
 
! Отговори
Напомняне преди 1 година
Една от водещите страни по износ на домати, сега внасяме?!?!?! Благодарение на скъпите ни управници, продали се на Запада ! Жалко, не само селското стопанство загина, но и народът изчезва! Такива, като питомниците на Харвард , това не ги интересува, те следват заръките на Сорос.
42
1
 
23
 
! Отговори
ами преди 1 година
не съм чул или прочел друга държава от източния блок след 90_та година да е закрила ( съсипала ) селското си стопанство освен България .
41
0
 
4
 
! Отговори
БРЕ НАБОРЕ преди 1 година
До "До БРЕ НАЛОРЕ подиграва се ти..." __ Я КАЖИ СЕГА КАКЪВ БЕШЕ КУЛИНАРНИЯТ СПЕЦИАЛИТЕТ НА БРИГАДАТА !! НАШИЯТ БЕШЕ ЯХНИЯ ОТ СИНИ СЛИВИ С ОРИЗ.
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напишете и в млякото какво се слага. В уж киелото мляко. Преди дни четох, че поради санкциите на запада в Русия вече нямало специалното модифицирано нишесте, което се слагало в ""йогуртите" на Данон и т,н, престижни марки. Да вземат и нас да ни санкционират...
39
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турските домати са хубави но ние внасяне най евтините - пластмасовите. Нашите "търговци" купуват най евтино ти и ни го продават като качествено.
38
3
 
13
 
! Отговори
дедо ви преди 1 година
за кви домати говорите бе , тва домати ли са ? младите не знаят истинския вкус на домата . пишат родно производство но семената са холандски . всичко което ядем или пием няма нищо общо с истинското , всичко което ядем и пием е бъкано с незнайно какво и всякакви химикали . резултат , тровят ни !
37
3
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 31 преди 1 година
Аре бегай в Гърция и Турция като вземете да показвате фасони и да плюете родното сте ми ясни
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БРЕ НАБОРЕ /44/ подигравай се ти ... За най-малките норма нямаше, работеха до 5.00 ч. Но гимназисти и студенти изпълняваха норми. Не, че някой ще ги изгони от бригадата, ако не си изпълнят нормата.
35
4
 
16
 
! Отговори
факти преди 1 година
след 89-90_та първото което направиха виденов и костов беше да се унищожи всичко работещо влючително селско стопанство и животновъдство ! резултат - ами ядем гумени домати и краставици , месо незнайно кога му е изтекъл срока предлагащо ни се за прясно , яйца от Полша с доказано качество за негодност , за млечни продукти с палмово масло да не говорим . а нашите производители много бързо се научиха как да произвеждат неща пълни с химия . така че да благодарим на партията майка !
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЛАИК Така отглеждат и ягоди, с помощта на специални "колони", приспособени за отглеждане на тези плодове. Дори в някои заведения на Запад такива "колони" служат и като украса в интериора.