България е трети вносител на турски домати в света

Клиентите търсят български зеленчуци
22 яну 2023 10:29, Росен Стойчев
144
България е трети вносител на турски домати в света
Снимка: БГНЕС

България е третият вносител на турски домати в света, сочат данните на Асоциацията на износителите от Югоизточна Анадола. Водещ вносител е Румъния.

Още по темата
Какво се предлага на пазара, на какви цени и какво се случва с българското производство на домати провери Нова.

Две трети от доматите на щанда на Владимир Василев са внос.

„Червените домати са гръцки. Близо 40% от тези, които продавам, са турски”, поясни мъжът.  Вносът на турски домати е целогодишен, казва още търговецът.

Клиентите все по рядко купуват вносни домати. Споделят, че са скъпи и вкусът не им харесвал. И докато пазарът в страната е залян с вносни зеленчуци, българското оранжерийно производство удари дъното през миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още по темата: вносТурциядомати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
2
 
! Отговори
ЛАИК преди 1 година
НАПИШЕТЕ В ТЪРСАЧКАТА "ДОМАТЕНО ДЪРВО" ИЛИ "ДОМАТЕНО ДЪРВО ЯПОНИЯ" И ЩЕ СЕ ОЗЪБИТЕ. КАТО ЛАИК СИ ГЛЕДАМ ЧУШКА ДЪРВО (ДОМАТА Е ГОЛЯМ - ИСКА ПРОСТРАНСТВО) ПРЕЗ ЗИМАТА В ХОЛА - ДАВА ПО НЯКОЯ ЧУШКИ. ТОВА Е РЕДОВНА ПРАКТИКА В ЯПОНИЯ ОЩЕ ОТПРЕДИ 60-70 ГОДИНИ. ГЛЕДАТ ГИ В ЗАДНИ ПОМЕЩЕНИЯ КЪМ МАГАЗИНИТЕ И СА С ЕТИКЕТ "МОЛЯ НЕ ГИ МИЙТЕ - ЩЕ ГИ ЗАМЪРСИТЕ" ...
32
1
 
5
 
! Отговори
мда преди 1 година
е ше внасяме , в България домати , краставици и т,н. не виреят .
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очаквам, че в министерството на земеделието знаят, че понастоящем един от най-фолемите производители и потребители на домати в света - САЩ - изпитват огромни проблеми поради факта, че проиводството е съсредоточено в един !!!! район, който през последнте години е с много неблагоприятни климатични условия, Очаква се рязко търсене от чужбина. Ако МС иска не е късно да предприеме мерки в полза на Б-я. Ние имаме термални източници...
30
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сортовете, които се отглеждат сега са ПЕТ метра високи! Специални сортове за големи оражерии. Отделен въпрос е вкусовите клачества. Откакто сме в ЕС, вкусът няма значение, важно е да са еднакви, равномерно оцветени и трайни. Окачествителите ги преценяват на око, на външен вид. Лъжа и самозалъгване в името на келепира.
29
7
 
3
 
! Отговори
БРЕ НАБОРЕ преди 1 година
До "До Самокритика" __ ОЩЕ ЛИ ПОМНИШ БРЕ НАБОРЕ ?!! Я КАЖИ СЕГА, КОЛКО ДЕКАРА СЕ ПАДАХА НА ВСЯКО ЧАВДАРЧЕ,ПИОНЕРЧЕ И КОМСОМОЛЕЦ !!!
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не махнат ДДС на газа и тока на нашите произвители през зимата, а са махнали ДДС на ресторантите, дотук ни докара Борисов
27
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко пари дава държавата ни на земеделци които отглеждат домати и др. зеленчуци, получават огромни субсидии, но няма българки домати и друг заланчук на пазара. Всичко е за субсидиите и само на книга има некакво българско производство. И тук корупцията изяжда доматите и не само тех.
26
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТАКА СТАВА КАТО СИ ВНЕСОХМЕ КОМУНИЗЪМ И ОСТАВИХМЕ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ ДЕМОНИ
25
1
 
11
 
! Отговори
Тъжен извод преди 1 година
До Анонимен 26 Нашите зеленчукопроизводители са под земята, отидоха на Оня свят бабите и дядовците, които произвеждаха онези вкусни зеленчуци от нашето детство. Няма кой да ги смени. Има здрави хора на възраст 18-60 г., но ние сме решили да ги отглеждаме чрез соц.помощи сакън да не се преуморят. Единственият изход е да върнем трудовата повинност и да подгоним учещите и работещите, а защо не и сравнително по-младите пенсионери да работят по 2-3 месеца на полето, та да имаме свястна храна.
24
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТВА ДЕТО НИ ПРИЧИНИХА КОМУНИСТИТЕ СЛЕД 9.9.1944 ТУРСКИТЕ ДОМАТИ НЕ МОГАТ ДА НИ ГО ПРИЧЕНЯТ
23
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Което означава автоматично, че сме трети в света по слабоумие ! Турските домати са като менделеевата таблица !
22
2
 
15
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Бях това лято през септември в Турция ,направих си една обиколка по Мармарис,Кушадас,Фетхие...някои неща ми хареса,някои не ...те са други долу в Азия,в ИСТАНБУЛ е нещо по различно...но пътищата им са много добри,градове и паланки също по уредени от нашите,има народ!!и то млад!!работспособен..цените при тяхната инфлацията не бяха никак евтини,макър и да имах заблуждението ,че ще са евтини .Доматите им бяха на пазара по 1-1.50 лв ,но вкусни като едно време.а на нашите пазари 3-5лв,но изкуствени
21
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турските плодове и зеленчуци са пълни със забранени в ЕС пестициди. Фитосанитарният контрол е занижен и проформа, плащаш и минаваш. Гледам да не купувам техните плодове и зеленчуци.
20
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунистите убиха елита след 1944 г. Който успя избяга на запад и сега в България няма елит. Комунистите насадиха на българите своето възпитание с връзките, със скатаването, с мързела, с непукизма, с несериозността, с пъченето без покритие, със жестокостта, с липсата на милосърдие. И сега България е страна лузър. Няма един човек дето да я хване и да я оправи от мизерията. Иначе е пълно с връзкари дето се бият в гърдите колко са велики. Българите в политическо отношение са глупави.
19
3
 
35
 
! Отговори
бг преди 1 година
Унищожихте най-вкусният домат в света - българския розов. Не знам как го направихте, ама го унищожихте просто, няма нищо общо...
18
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами не знам, ама в Турция като цяло храната е по-качествена от тази в България. Не говоря специално за доматите. И аз в България си купувам български домати, защото са вкусни, но когато съм в Турция и ям тамошна храна се чувствам по-добре. Същото важи и за в Гърция,там когато ям се чувствам по-добре. Качеството на храната влияе на човека като цяло. Няма да говоря за обслужването,защото в следствие на комунизма, обслужването в България не струва. В Гърция и Турция са търговци. Тук все още не сме.
17
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 17 Елито го утепая комунистите след 9-и септември, на децата му не дадоха да следват висше, а на внуците му не дадоха да се развият кариерно, оти ги беше страх по-умните и по-работливите да не изместят скудоумните и мързеливи чеденца на АБПФК.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ни е виновен че наши зеленчукопроизводители не са на пазара .
15
3
 
22
 
! Отговори
дядо преди 1 година
И след първата, и след втората световна война България плаща големи репарации и благодарение на селското стопанство и производство се възстановява. Сега, без война, пак плащаме репарации - КТБ, F 16, войната в укрия, а селското стопанство е смачкано, затрито и няма народ, който да го съживи.
14
13
 
13
 
! Отговори
До Самокритика преди 1 година
За студентските и ученическите бригади ли ти е мъчно, бате? Защото вместо да учат, от 15 септември до 15 октомври студентите беряха домати, чушки, ябълки и грозде. Същото правеха и учениците, но "само" две седмици през есента, след 15 септември. Знаеш ли, че по селата негласно бригадите се удължаваха. От 16 септември децата от 1-и до 8-и клас ставаха безплатни селски труженици. после, през лятото, по един месец и средношколци, и студенти пак беряха реколта или ги пращаха в заводи и строежи.