Грипна епидемия в София няма да има тази седмица

Болните в столицата са под средното за страната
Обновена: 24 яну 2023 16:14 | 24 яну 2023 16:14, Камелия Цветанова
45
Грипна епидемия в София няма да има тази седмица
Снимка: Pixabay

Най-висока заболеваемост от грип има в Софийска област, в областите Габрово и Благоевград. Това каза на проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

По думите ѝ за тази седмица не се очаква да бъде обявена грипна епидемия за София град, тъй като стойностите на заболеваемост от грип са под средните за страната.

Още по темата

В София заболеваемостта се повишава с 30-40 на сто всяка седмица спрямо предишната, добави тя.

В момента средната заболеваемост в страната е 197 на 10 хиляди души население и над половината от областите са с над средната за страната. В област Габрово заболеваемостта от грип е 540 на 10 хиляди, посочи проф. Христова.

Въпреки обявената грипна епидемия в Габрово, нивото на заболеваемост се повишава, аналогична е ситуацията и в Софийска област. Влошава се ситуацията в област Благоевград, където все още не е обявена грипна епидемия. По думите ѝ тежко остава положението в областите Пазарджик, Пловдив, влошава се ситуацията и в област Враца.

В Източна България заболеваемостта от грип намалява, в Централна България бушува с пълна сила, като постепенно се засягат различни области в Западна България, коментира директорът на НЦЗПБ.

Възрастовите групи, за които има най-висок риск от зараза с грип, са 0-5 години и 5-15 години. Според проф. Христова пикът на разпространението на грип ще бъде в предстоящите една-две седмици, като след това ще започне да намалява броят на заболелите.

Заболеваемостта от COVID-19 е на най-ниските нива, които сме имали и продължава да спада, добави проф. Христова. В отговор на въпрос дали е възможно да се отмени карантината, проф. Христова припомни, че за целта са необходими законови промени, както и общо за света да отпадне терминът „пандемия от ковид“. По думите ѝ би могла да се обсъди възможността за намаляване на срока на карантината за болни и контактни на ковид пациенти. /Десислава Пеева, БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: грипСофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
3
 
! Отговори
до 12 преди 1 година
Какво се обяснявате на някакъв, който в живота си отпуска за ски почивка няма да вземе и се е качвал на планината 2 пъти в живота си да се напие?! Естествено, че на въздух е най-добре. По-голямо здраве от ските няма.
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 15 - Истинските Софиянци отдавна измряха - да има някоко стотин човека останали - другите всички са дошли от провинцията. Та в тази връзка по признака народонаселение, София е един провинциален град.
16
8
 
4
 
! Отговори
до 16 преди 1 година
Ти кога ще потърсиш отговорност защо бачкаш за смешни 3200 в склада на Спиди?! Иначе бедняците русофили и бедняците антиваксъри (то богати русофили и антиваксъри НЯМА, дори средна класа няма) винаги в бъдеще време говорите. ЕС ЩЕ фалира, ваксинираните ЩЕ умрем, а то се оказва, че вие *** като мухи и оглавявате световните класации по смъртност от "грипчето" както му викате в бедния прованс.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айди събраха се еснафите, да си душат npъднитe от кристална чаша и да си съчиняват колко са богати и успешни, докато пишат в днесбеге
14
7
 
3
 
! Отговори
Призив преди 1 година
До всички дупчени с ковид препаратите: Потърсете отговорност от палачите си, докато можете. Проверете какво се случва по света с такива като вас. Така както нищо ви няма, изведнъж ще се преселите в другия свят, а тези които ви го причиниха ще си живеят живота.
13
9
 
3
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
Ц, провинциалистите са си провинциалисти. По заплатата и манталитета се познават. И плащат наем или лихва на ипотеката си на софиянци. Работят за таван 6-7к в някоя ИТ компания в най-добрия случай, иначе са бачкери в склада на Спиди за 3200 месечно + 200 ваучери за храна.
12
5
 
11
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Ся, грубовато си го казал/казала, ама което си е истина, истина си е... Някои хора лична хигиена нямат, а уважение към другите да не ходят болни на работа или в транспорта- забрави. Разбира се- 99% от тия индивиди са бедни.
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до номер 1 - Ами те провинциалистите са софиянци бе ахмак - нали после се прибраха в софето
10
5
 
7
 
! Отговори
до 9 преди 1 година
Еми не, не боледуват изобщо. Просто сме на ски почивка- по традиция минимум по месец и половина зимата в чужбина. Да стоят да чегъртат чиновете ли?! Айде няма нужда. По-добре на чист въздух и да спортуват. А че ще се изучат, ще се изучат- отличници са. Гледайте си вашите деца.
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като имах ковиднастинка, карантина не съм си назначавал. Преболедувах си за три дни и това беше.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на пръскат достатъчно със самолета - еййй бат Гочооооо - отвърти по-сериозно вентила на пръскачките, че не моиш обхвани добре 2-милионна София, стига си се лигавил
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То грипът ще мине през София и ще замине докато тия се наканят да обявят грипна епидемия!
6
7
 
18
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Факт. Децата не ги пускам на училище и няма да стъпят там, докато не мине грипът. Болниците са препълнени, места за деца няма. На чист въздух на вилата или на планината на ски и това е.
5
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 1 година
Теолчето 1 от компютърчето на сайтчето си пише провокативните коментарчета а тpие на другите!Съсел!Хаха!
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А трябва. Учениците са масово болни. Това, че няма статистика, е защото ходят болни на училище и не ходят на лекар, за да ги запише като болни. А ходят на училище болни, защото е края на срока. Пример от вчера в класа на детето - предния ден им казали да не отсъстват, за да могат да ги оформят, и вчера като отишли почти всички, минала сестрата да преброи колко са отсъстващите и записала, че няма болни! А преди това са били по най-много 12 деца в клас! Е това ако не е стъкмистика!
3
0
 
9
 
! Отговори
30.01.23г преди 1 година
Тази седмица е до НЕДЕЛЯ, а от ПОНЕДЕЛНИК?И не го оповестявайте в петък у пет без пет, оти ви..........а!
2
0
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Защо сАборетини?!
1
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По традиция си е така. Обезумелите бачкатори в прованса не спазват никаква хигиена и първи пламват. София- последна. Болни от грип са провинциалистите, които бяха по Коледа на софри с по 100 аутсайдери в селки саборетини. Факт. Хората с вили до града сме здрави като бикове, както и децата ни.