Соларни панели на блокове, ако съседите са съгласни

Позиция на Росен Христов
24 яну 2023 12:09, Росен Стойчев
65
Соларни панели на блокове, ако съседите са съгласни
Снимка: БГНЕС

Монтирането на соларни панели за производство на ток и на слънчеви инсталации за подгряване на вода, което се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост за гражданите, ще може да се прави и в жилищни блокове, а не само в еднофамилни жилища. Това е написал служебният енергиен министър Росен Христов в писмен отговор на въпрос на депутатката от ДПС Ализан Яхова, съобщи Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Инвестицията "Подкрепа за енергия от възобновяеми енергийни източници за домакинствата" по плана се финансира с 240 млн. лв. и предоставя възможност за монтиране или на слънчеви колектори за подгряване на вода, или на слънчеви инсталации за производство на ток, но само за собствени нужди.

По тази процедура по принцип могат да кандидатстват само физически лица, и то само за тяхно собствено жилище, което да е единствено и на този адрес да няма регистрирана фирма.

Освен това досега това жилище трябва да е отоплявано по неефективен начин - печка, котел или камина с твърди горива, когато се кандидатства за финансиране на слънчева инсталация за подгряване на вода.

Когато се кандидатства за инсталация за производство ток, допълнително условие е в жилището да е консумиран ток поне 6 месеца преди кандидатстването, т.е. жилището да не е току-що построено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: сградирешениепанели
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
5
 
4
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 година
До Анонимен-34-Ами като не сте Сев. Америка, станете! Вземете пример от напредналите и най-успешните, а не да ми седите върху челния съветски опит, вече 32 години от разпада на Иперията на Злото. И да- от 200 години насам почти всички иновации и почти целият човешки прогрес се твори в Америка - от ротативния принтер, през телефона, самолета, факса, компютера, интернета и за каквото изобщо се сетиш и ползваш - почти всички патенти са АМЕРИКАНСКИ. Затова е логично да се гледат и следват!
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Достатъчно е да погледнете през прозореца, за да разберете че от слънчевата енергия не става нищо.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата не дава свобода на пазара за енергия на частни фирми . По няколко при - няма капацитета от способни специалисти за развитие на тази услуга- п а Р аз ити те в Държавните институции няма кой да ги събуди. Свикнали са на готови пари със стоене на бюро - местната власт е само на ведомост за заплата . Не е работеща
38
0
 
7
 
! Отговори
Fena преди 1 година
Както винаги, тук всичко е сбъркано. САЩ имат пазар: Искаш да правиш ВЕИ - ок. Ще получаваш субсидия, но: 1. Правиш инвестиционен план; 2. Плащаш разходи за присъединяване; 3. Заради вариативността на ВЕИ - сключваш договор с друг източник (газова ТЕЦ) за времето, когато не подаваш нищо от твоите ВЕИ. Теглиш чертата и казваш колко долара за мегават струва твоето ВЕИ. И държавата класира най-изгодните за субсидии! Тук всичко е лобизъм и слугинаж. Даже не са чували за "вариативност".....
37
0
 
6
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 година
До фермер-35- Напълно сте прав. В България се пишат САМО рестриктивни закони. Цялото законодателство е един пребоядисан Социализъм, нищо не е мръднало за 30 години. В Бг НЯМА свободен пазар, нито истински капитализъм, а властта се държи от производните на ДС и КГБ. Затова Бг е най-бедна и мизерна в Европа. Държавата трябва да си махне мръсните ръце от икономиката, а законите да дадат свободен пазар и свободна икономика. Това те не го правят, затова няма инвестиции дори от Българи в чужбина.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ЕС има милиони еднолични фирми , които продават ел. енергия.
35
2
 
4
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 година
До Анонимен-31- Отговорност за това, панелите да не излетят от вятър носи инсталаторът. Това са рутинни дейности, отдавна се инсталират панели в страни и градове, където нормалният всекидневен вятър е по-голям, от тоя който сега е имало в България, дето медиите ореваха орталъка. Всеки вход си има ясно очертани граници на покрива и не е нужна грамотност за тяхното определяне. Ако се получат повреди по покрива, това също е отговорност на инсталатора, който и да е той. Аз не виждам никакъв проблем
34
0
 
5
 
! Отговори
фермер преди 1 година
Пак е написан закон. Така, че да мачка инициативата на самостоятелните фирми. Тридесет години Уж демокрация , държавата не им дава свобода.
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До от ЮАР" е е вярно. В Щатите енергетиката е в голяма степен основана на свободен пазар. В Калифорния, соларите са успешни." - НИЕ НЕ СМЕ САЩ И СЕВЕРНА АМЕРИКА. НИЕ СМЕ ЕВРОПА, БАЛКАНИТЕ. БЛАГОДАРЯ ЧЕ СЕ ИЗДАДЕ НА КОЙ СИ СЛУГААААА
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А може ли мойте соларни панели да си ги монтирам у мазето ? Трябва ли ми разрешение от кмето и домоуправителя ?
31
3
 
2
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 година
До Анонимен-29- Не е вярно. В Щатите енергетиката е в голяма степен основана на свободен пазар. В Калифорния, соларите са успешни. Стотици хиляди семейства имат панели и подават в мрежата. Енергията, която подават им се начислява за жълти стотинки през деня, обаче, когато подаваш от батерията си през нощта, ти я начисляват по най-високата тарифа. Хората имат интерес и затова инсталират тия мощности. Вече имат равностойността на няколко АЕЦ, без държава или инвестори да си мръднат пръста!
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До от ЮАР"Покривът е общ, но нищо не пречи, когато има интерес и съгласие, той да е покрит със соларни панели." - ТИЛИ ЩЕ ПЛАТИШ ЛИЧНО РЕМОНТА НА ВСЕКИ ПОСЛЕД ЕТАЖ СЛЕД ИСТАЛИРАНИ ПАНЕЛИ И НАДУПЧЕН ПОКРИВ ПОЧНЕТЕ ДА ТЕЧЕ. СЪЩО АКО СЕ ПОЯВАТ УРАГАНИ ВЕТРОВЕ ВЗЕМАТ ДА ИЗЛЕТЯТ И ДА ПРЕТРЕПЕ ХОРАТА ДОЛУ. ТИ ЛИ ЩЕ ОПРЕДЕЛИШ ДАЛИ ЕДИНИЯ ВХОД МОЖЕ ДА ВЗЕМЕ ПРОСТРАНСТОВО ДА Н ДРУГИЯ ВХОД!!!!
29
4
 
3
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 година
До Анонимен - 25.Покривът е общ, но нищо не пречи, когато има интерес и съгласие, той да е покрит със соларни панели. От това ще спечелят всички. Времето за изплащане на панели и инвертер за едно домакинство е около 4 години. Ако имате литиум батерия 5 КВт, времето отива към 8 години. В случая с хора, живеещи в блокове, всяко домакинство трябва да има свой хибриден инвертер, който смесва енергията получена от панелите с тая от енерго-то. Ще плащате по-малко или почти хич за ток.
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До от ЮАР"Нужен е истински либерален капитализъм и свободен пазар включително в енергетиката." - Капитализъм и демокрация в България за 30 години не е имало. Енергетика е много определен кръг в целия свят за който КАПИТАЛИЗЪМ не съществува. Паричките само за тях , а ЮАР да продължи да бращолеви ЛЪЖИТЕ СИ
27
1
 
3
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 година
За да се създава богатво и просперитет в едно общество, държавата трябва да си махне мръсните ръце от дейността на хората. Нужен е истински либерален капитализъм и свободен пазар включително в енергетиката. Невидимата ръка на пазара ще направи ресурсите предостатъчни и цените приемливи. Държавата има само законодателни и фискални функции (събиране на данъци) и трябва да остави хората да работят и да махне пречките и ограниченията. Останалото ще се намести от само себе си.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До от ЮАР"произвеждат панели за над 1 ГВт обща мощност, т.е. повече от това, което произвежда един атомен реактор от 1000 Мвт, на цена около 5-8 пъти по-ниска от атомната." - КОЙ ВЯРВА НА ЛЪЖЕЦА ОСВЕН юар на себе си
25
1
 
3
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 година
В момента има големи фабрики за соларни панели в света, които годишно произвеждат панели за над 1 ГВт обща мощност, т.е. повече от това, което произвежда един атомен реактор от 1000 Мвт, на цена около 5-8 пъти по-ниска от атомната. И всичко това може да се реди по покриви, които така или иначе ги има, няма нужда от нови мрежи, няма нужда от държавен бюджет и пр. за тия неща. Има нужда от ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ и ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ на енергетиката. Само свободният пазар може да генерира просперитет.
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До от ЮАР"Освен домакинствата с техните покриви" - Да Благодарим с ЛЪЖИТЕ ТИ никой вече няма да ти обръща внимания. Статия е за Покрив на БЛОК , а той е ОБЩ не на отделни 8 домакинства
23
2
 
4
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 година
Освен домакинствата с техните покриви, много по-голям е потенциалът на фирми с тяхната покривна площ - халета, складове, цехове. Повечето такива бизнеси могат да имат енергия в излишък само от собствените си покриви и да подават в мрежата. Нужно е просто да се либерализира и децентрализира енергетиката - технологиите са зрели, та презрели за това. Вижте колко ПЪТИ са паднали цените на панели, инвертори и батерии за изтеклите 10 години и колко десетки пъти е нарастнал добивът на енергия от ВЕИ.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До от ЮАР - Ама верно ли??? Защо тогава Европа пуска всичките спрени АЕЦ-а на територията и 2 реактора на Белене са преместени в Козлодуй. Хммммм нещо лъжеш като същите 240 къде пък си въобразяват че управляват и разбират от Енергетика