Ресторантьори искат легализиране на бакшиша

Коментар на Ричард Алибегов и Иван Иванчев
30 яну 2023 13:44, Росен Стойчев
133
Ресторантьори искат легализиране на бакшиша
Снимка: БГНЕС

Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, заяви че са искали да има легализиране на бакшиша, за да може лицето, което работи в сферата да покаже към трудовия си доход и този доход, когато трябва да кандидатства за кредит, лизинг.

Още по темата
Той заяви пред Нова Нюз, че тези средства трябва да бъдат необлагаеми.

Иван Иванчев, данъчен консултант, е на мнение, че трябва да се отговори на няколко въпроса: дали дохода ще бъде облагаем, ако е облагаем с какво ще се облага, каква ще бъде ставката на облагане и как ще се администрира това.

Алибегов посочи, че тази практика е установена вече в държави като Италия.

Иванчев каза, че бакшишът трябва да има разрешение, но не задължение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
3
 
! Отговори
DEM преди 1 година
Това дали ще е легален или не бакшишът, зависи от това дали ще се декларира от пулучателя на дохода. И сега няма пречка лицето да си го покаже към приходите като си подаде ГДД. Ще ме прощава обаче г-н Алибегов, но необлагаем за кого предлага да бъде? За Платеца на дохода от бакшиш или за получателя на дохода от бакшиш?
79
0
 
1
 
! Отговори
Мадона преди 1 година
Ще има пак лизинг
78
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради тази герберска из**т по време на ковида от дъжд на вятър взех да ходя по ресторанти. Ако това стане с бакшиша спирам изцяло. Доста задобрях в готвенето покрай пандемията и спокойно мога да приемам гости или да ходя на гости.
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До black death. Не казах ли, бе идеята на Алибегов е леко тъ..па и само ще навие служителите срещу него? Иначе бакшишът е също толкова редовен като дохода на самоосигуряващите се, фирмите. И там един месец може да си на 10000, другия да си на 0. Ама, тъй като доходът им е доход, плащат осигуровки и данъци, нали? Просто на края на годината дължиш осигуровки на осреднения си месечен доход до максималния осигурителен праг и след това- само ДОД. Но сервитьори масово да отчитат така бакшиш....
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Сашко сина на Митко милиционера,стопанисващ незаконната автоморга между Горубляне и младост 4, разхвърляна около един Тир паркинг,той какво да каже човека. Трета година явно кеши здраво на държавни хрантутници човека, щом продължава да мърля нещо.
75
0
 
4
 
! Отговори
Black Death преди 1 година
До АнонименСамо, че бахшишът този месец може да го получиш, ама следващия като свърши сезона няма да има.
74
0
 
7
 
! Отговори
Мими преди 1 година
Когато човек е доволен от обслужването и храната с удоволствие би оставил бакшиш!🙂
73
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май повечето не са разбрали идеята на Алибегов. Тя е бакшишът да бъде обявен за законен доходи така персоналът да може да доказва доходи пред банки и подобни. Не е да се налага сэс закон плащане на бакшиш. Иначе за тази му идея служителите му ще искат да го обесят. Ако е законен доход, то до осигурителен максимум да се плащат ли осигуровки? ДОД 10%? Какво ще го доказва пред НАП? Но за плащането на данък ще е сэс сигурност най-яка реакцията.
72
1
 
6
 
! Отговори
=>>>>> преди 1 година
Да го духат всички кръчмари!
71
0
 
6
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Брей. Че до сега нещо незаконно ли съм правилкато съм оставял бакшиш?
70
1
 
9
 
! Отговори
емо преди 1 година
искат не само безплатни работници,но и да им плащат,че работят за тях!бачкайте си сами, с роднините си!мизерници!
69
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смятай, как ще се укриват приходи с нещо такова. 90% от оборота на кръчмата ще бъде бакшиш.
68
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя да си навие една десетолевка и да сия навре за бакшиш!От сутрин до вечер ще ни занимават с някакъв си из.ме...кяр.
67
0
 
16
 
! Отговори
Катаджия преди 1 година
Язе па сакам да узаконят рушвето.
66
1
 
20
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
То идеята на бакшиш е да дадеш на сервитьора, а не да го дели със собственика на ресторанта.
65
0
 
12
 
! Отговори
До наглият 65 Борис преди 1 година
Направо направете бакшиша 100% кръчмар смотан, всички искате да си оправите живота с просто кръчмарство защото ви мързи да учите и усвоявате нови умения.
64
24
 
3
 
! Отговори
Борис преди 1 година
Това е добра идея. Държа ресторант и е много трудно да се плаща на персонал макар и минималната. Затова бакшиша трябва да е задължително 30% като 15% остава за собственика на заведението, а 15% отива при сервитьори, както и сервитьорите да не бъдат на трудов договор и заплата, а само на бакшиши да разчитат. Така ще са мотивирани да работят повече, а и ще се облекчи много положението на ресторантьорите. Преди няколко месеца взимах сиренето за 4, сега е вече 8 лв.
63
2
 
5
 
! Отговори
Иванчо преди 1 година
До АнонименМузикант съм !Свирили сме в много известни български ресторанти !Никога не си поръчвам питие -неволно попаднах как барманка как почиства чашите ,духа в чашата и ако е останало нещо по чашата Плюе и тогава е забърсва и чашата свети , остава въпроса къде и с кого ..! Сервитъорка се спъна и изтърва няколко чинии-колегите и помогнаха ,събраха всичко ,сложиха в нови чинии това се случва извън кухнята,където е входа за тоалетните !Да Ви е сладко ,както казват комшиите от Турция !
62
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние пък не искаме. Ако сме доволни сами ще им оставим. Утре и такситата ще ревнат за същото. После и пиколото в хотела. И накрая персонала в стола на народното събрание.
61
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стара табела от соц-а : "Бакшиша е причина за нарушаване на реда и влошаване на качеството на теляшките услуги! Граждани! Не давайте бакшиш!"