БАЗ: Не сме предлагали задължителен 10% бакшиш

Предлагат легализиране на бакшиша
27 яну 2023 20:41, Росен Стойчев
45
БАЗ: Не сме предлагали задължителен 10% бакшиш
Снимка: БГНЕС

От Българската асоциация на заведенията заявиха, че във връзка с множество и различни интерпретации на вчерашно интервю на председателя на БАЗ Ричард Алибегов относно легализирането на бакшиша, са принудени да внесат следните уточнения:

- Не сме предлагали задължителни 10% бакшиш! 

- Не сме инициатори на идеята бакшишът да се облага с данък!

От години настояваме единствено бакшишът да бъде легализиран.

Още по темата
Защото в настоящата ситуация редовно се случват глоби и затваряния на заведения заради разлика в касовата наличност именно заради бакшиша, който получават сервитьорите.

Според тях румънският модел у нас е неприложим, каквито идеи също са се чули. Най-малкото защото към момента терминът "бакшиш" не фигурира в нито един нормативен документ, отбелязват от БАЗ.

"Готови сме на разговори с отговорните институции за решаване на казуса", завърша позицията на Българската асоциация на заведенията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кой ти вярва алибегов, *** :)))
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ли тези хоремагчии.Стига вече!
35
1
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
решението е много просто пълен боикот на заведенията фалит и кои от къде е
34
1
 
7
 
! Отговори
Маринов преди 1 година
Абе тия от бранша и другите подобни браншове изобщо да забравят думата БАКШИШ !!! Иначе няма да ни видят по заведенията !!!
33
1
 
12
 
! Отговори
к преди 1 година
95% от заведенията предлагат негодна или некачествена храна. Те не само са за спиране, а са за затвора.
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами по-голямата част от заведенията са перачници на наркопласьори и сутеньори, които искат да ги улеснят в озаконяването на парите. Те за това и не се стараят да предлагат качествена храна и добро обслужване. Ако го приемат ще почнат да подават едни огромни суми само от бакшиши.
31
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Бг сервитьорите са мн зле-намръщени,нелюбезни,нагли , а сега може и да те напсуват и набият, ала си му длъжен 10% ? -абсурдистан !
30
0
 
12
 
! Отговори
морски преди 1 година
Тези алчни печалбари са платили най-ниски данъци (по-малко не може) за заведенията им. Категария 1 звезда - бистро. Затова и табелката със категоризацията са я скрили някъде, а трябва да е на видно място отпред. Не върви пред ресторанта да пише BEST, а наблизо табелка със една звезда.
29
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами като ги глобяват за разлики в касовите наличности заради бакшиша, просто да не вземат бакшиш. Толкова е просто. Тогава касовите наличности ще са перфектни.
28
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що за глyпост? Тия десет процента да си ги включат в цената, ако мислят, че клиента трябва да ги плати и да плащат данъци върху тях. Ако въобще издават документи, защото ресторантьорския бизнес е наполовина в сивия сектор. И да спрат да им правят намаления на данъците, които не са справедливи спрямо останалите граждани и останалия бизнес. Това не можах да го разбера - държавата да прави жестове и да финансира криминални типове (повечето са такива).
27
1
 
23
 
! Отговори
Ицо преди 1 година
Питам се откъде на къде трябва да има задължителен бакшиш, сравнението с други държави не ме интересува тик е България и бакшиш се оставя само ако клиента е доволен . Също защо само в ресторантския , хотелиерския и таксиметровия бранш се говори , че трябва да има . С какво е по различен един сервитьор от един фризьор или касиер в магазин или механик на автомобил , всички обслужват клиенти и са на договор с обозначено трудово възнаграждение .
26
0
 
17
 
! Отговори
морски преди 1 година
Кръчмари по брега вземат от сервитьорите бакшишите от години. Затова вече сами сервират - хора от родата им.
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бакшиш се остава САМО когато клиентът е удовлетворен и прецени да направи това. И е в размер според удовлетворението и възможностите си. Ако направят бакшиша задължителен може и да си поспестя посещенията в заведение.
24
12
 
9
 
! Отговори
преди 1 година
Ако тук предложиш бакшиш ще обидиш човека, и или ще те напсува или ще ти го върне. Същото е и в Западна европа където един таксиджия ме гони мислейки че по погрешка съм му дал в повече. Така е в цивилизованите страни, а не в ориенталски Бангладеш. Поздрави от Сидней Аавстрашоя!
23
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бакшиша не трябва да го има, а трябва да си влиза в сметката като цена на обслужването. Обаче искат да го има за да има вратички за недекларирани доходи.
22
3
 
23
 
! Отговори
сериозно преди 1 година
Бакшишът е проява на доброто възпитание и не бива да се регламентира:)
21
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баз ли са,бъз ли са не знам ,но е ясно,като бял ден,че се опитват за пореден път да намалят отговорността си като работодател в заплащане труда на работниците си.Долни рекетьори,клиентите да плащат заплатите на персонала,вместо работодателя!! Срам!!!
20
0
 
32
 
! Отговори
Тъпанари преди 1 година
С печалбата от наркотици някои откриха ресторанти, щото от друго не разбират и станаха големи шефове, вече закони предполагат.
19
2
 
28
 
! Отговори
А преди 1 година
Значи под 10% не го считат за бакшиш. Повече няма и 1 ст. да дам на тия нагли просяци.
18
1
 
16
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
А клиентът трябва да доказва произхода на парите за бакшиш. И като не си плати тока, ще му държат сметка, колко бакшиши е дал и колко пъти е черпил приятелите си в ресторант.