Велев: Липсата на работна ръка затруднява бизнеса

Оспорват новата минимална заплата
3 фев 2023 19:27, Росен Стойчев
120
Велев: Липсата на работна ръка затруднява бизнеса
Снимка: БГНЕС

Един от основните проблеми пред бизнеса в България е липсата на работна ръка.

Още по темата
Това каза пред журналисти в Стара Загора председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. От думите му стана ясно, че най-сериозно това се усеща в секторите строителство и промишленост. "Това не е проблем отскоро и ще е за дълго", смята той, съобщи БТА.

Велев допълни, че годишно се пенсионират с 50 000 души повече, отколкото влизат в пазара на труда. Според него възможност за намиране на работна ръка би била оптимизация на административните структури. "Имаме държавна и общинска администрация, колкото да управляваме цял свят", каза още той.

 Велев коментира и приетото решение от Народното събрание размерът на минималната работна заплата да бъде 50 на сто от средното брутно възнаграждение. "Това решение е неправилно за страната и за хората, и ще го оспорваме по съответния ред. Смятаме, че минималната работна заплата трябва да се договаря между партньорите, всъщност Народното събрание иззе функциите на Тристранния съвет, и да се отчитат много повече показатели", обясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
8
 
! Отговори
11111 преди 1 година
Работници има. *** няма кой да плаща те Бизнеса иска без пари да им работиш те само да лапат
102
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все едно и също, работници няма та работници няма. Не работници има, ама пари няма!
101
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали Вие, същите тези работодатели изгонихте обикновените хора, същите тези които искаха с честен труд да си изкарват прехраната, да живеят в България и да създават семейства. Същите тези, които сега търсите. Няма да ги намерите те отдавна избягаха... Заради Вас
100
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Допреди 7 1/2 - 8 години искаха опит навсякъде, дори за някакви смешнни работи. Сега вече не искат стаж навсякъде по простата причина, че вече няма кой да работи. В годините преди да паднат ограниченията за работа в най-предпочитаните страни в ЕС, като Германия, Великобритания, Холандия имаше и повече хора в България, включително и млади, които изчакваха да паднат ограниченията и да заминат навън. На пазара на труда навлезна и поколението Z, а те са с по-различен манталитет от преходните.
99
0
 
4
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
Като сме вече с евро хартийките , за да взимаш 600 efro трябва минималната заплата да е стигнала нали се сещате колко ..., А дали ?
98
0
 
4
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
И колко е средно брутната заплата, защото 50% от нея не миисля че е много по различна от сега ,.. и като влезне еврото я обърнете в евро хахха ... ще ставам милионер ... .. :D
97
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коя държава тегли заеми като нашата да поддържа бизнеса никоя само в бг такава глупост като се биеше в гърдите тоя че и 380 лв са много пари защо не си работи само той и неговите другари!!!
96
1
 
7
 
! Отговори
Тот преди 1 година
Този пак с неговите измислици.Не научили досега,че не липсата на работна ръка зависи от липсата на работна заплата.И че още няма реална работна заплата,защото шефа не се налапа.
95
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спомням си какво обяви имаше по вестниците преди 30 години. "Търся жена до 25 години с висше образование и приятна външност за хигиенистка в офис. Владеенето на чужд език е предимство. "Е, вече такива обяви няма, драги ми господа капиталисти. Няма кой да ви работи за жълти стотинки.
94
2
 
17
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Виновни за демографската катастрофа са само и единствено работодателите в България. Такъв негативен прираст не е имало и по време на турското робство. Прогониха 3 млн. българи( активно работещи) в странство заради собствената си алчност. Историята ще ви съди гадове!!!
93
0
 
15
 
! Отговори
Тиквата от Банкя преди 1 година
Липсата на пари отблъсква работната ръка !!!
92
0
 
5
 
! Отговори
76548 преди 1 година
Ха, ще вкарат работници. А мисли бе от къде от Азия то бежанските лагери са пълни земи ги научи или бизнеса ще иска държавата да ги обучи с нашите пари. Що не проучи въпроса с Германия те им казаха добре дошли, а сега повече от милион им тежат
91
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо да осигуряваме работа за чужденци в България? Какъв е смисълът? Ишлеме-бизнесменът да спечели още някой милион и да ни създаде и завещае етнически проблеми заради неговата алчност? Бизнесът трябва да бъде принуден да не вреди на държавата и нацията. Ненужен бизнес, ненужни работници от чужбина. Не плащат данъци, спечеленото от ишлемето от бизнесмена ще отиде в чужбина за вносни луксозни стоки, дрога, имоти в чужбина и офшорки.
90
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом ще внасят работници от Африка, този бизнес е излишен за държавата и безполезен. Нито данъци ще платят, нито добри заплати на работниците. Още мизерия за някакви африкански роби, които ще скъсат синджира и ще избягат в Западна Европа. Ползата ще е само за бизнесмена да спечели милиони за семейството си от изпълнение на поръчки за ишлеме. Всеки стана голям бизнесмен на ишлемета за Запада и търси да вземе парите и да намери най-евтината работна ръка за ишлемето отнякъде.
89
4
 
32
 
! Отговори
МДААА преди 1 година
Казано по-точно липсата на висококвалифицирана ниско платена работна ръка ! ! ! Другарю Велев ! Комунизма и социализма свършиха , умря Марко . Няма кой да тегли каруцата .
88
0
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Сега на възраст 60-64 години са 460 хиляди, но те са хората, които се пенсионират. Започващите сега работа на възраст 20-24 години са само 304,5 хиляди и то при силно изменена етническа и образователна структура. Отделно бягството от България на много хора
87
0
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Второто е чалгаризацията, което доведе до значително по-малко квалифицирано младо поколение. Това всеки го вижда освен самите те.
86
0
 
9
 
! Отговори
До 83 преди 1 година
Каква грамотност техническа сънуваш...Не могат да си напишат имената и две изречения без правописни грешки.Тей като... и т.н. бисери
85
1
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Последицата от демографската катастрофа и от чалгаризацията на младото поколение. След 1989 година раждаемостта при българите рязко спадна и малкото родени след 1989 година започнаха да навлизат на пазара на труда от около 2008 година. С всяка година броя на работещите намалява рязко. Опитаха се да забавят този процес с вдигането на пенсионната възраст, но разликата в броя на новите работещи и пенсиониралите се е прекалено голяма.
84
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
80% от кандитатите за работа не могат да издялкат клечка да си изчистят зъбите,ама имат притенции за големи заплати.