Каква е реалността зад поскъпването на храните?

През 2022 г. те са скочили с 26%
6 фев 2023 14:34, Росен Стойчев
69
Каква е реалността зад поскъпването на храните?
Снимка: БГНЕС

През изминалата 2022 г. поскъпването при храните у нас е било 26%. Това каза в студиото на Нова изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Николай Вълканов.

Още по темата
По думите му тенденцията е същата в цяла Европа.

„Факт е, че от страна на бизнеса имаше доста голяма несигурност миналата година и за това имаше напълно обясними причини”, коментира още Вълканов.

Той обясни, че през последните месеци проблемът не бил толкова в цените на храните, а в това, че много сектори от икономиката започват да наваксват, вдигайки цените на услугите си.

На много места увеличението при някои от стоките от първа необходимост е далеч над годишното поскъпване за страната. Жители на Варна споделят, че си позволяват все по-малко продукти от щанда и усещането им е, че поскъпването на стоките е с 50%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: реалностхраниграждани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
5
 
! Отговори
колко? преди 1 година
Храни: - един *** от 55 ст сега е 1.79 лв.
38
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Каква е реалността зад поскъпването на храните?".....че цените няма да падат,това е реалността
37
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спекула. А тя е последица от тоталната абдикация на държавата, която от десетилетия не полага никакви грижи за обществото, от което властиващите камо скубят.
36
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички си мислят, че като дойде капитализъма и ще прави фелацио повсеместно на тях. Всъщност вие му смучете дъртия член.
35
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама той този Велев е виновен също,шефа на тази организация на работодателите!Доволен, доволен от това,че получават луди пари от държавата за тока,че си правят баснословни печалби от високите цени на произведените при същите разходи отпреди войната продукти и говори врели некипели,как западни граждани идвали вече в България да работят защото заплатите били много хубави и те оставали доволни от пристигането си в България!Голям смях!Това даже и Лафазанов не може да го изиграе, както този го играе!
34
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен старец преди 1 година
Ми той целия бизнес у нас е на принципа - ако мине номера. Вижте туризма, ценоразпис от роден зимен курорт - Баница 11 лв., Суджук 30лв., кетчуп 3 лв., Кафе 3лв. После, ама защо са такива цените??? Щото ги плащаме... И в магазина и на курорта - навсякъде. Все пак народа го е казал - не е луд тоя дето яде баницата...
33
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Службите отговарящи за контрол на цените не си вършат работата, за която получават заплати. Защо да не вдигат цените -- никой не ги ограничава.
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще поскъпват още. Всеки да купува по-малко, толкова, колкото му е нужно! Консуматорството е вредно за климата!
31
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде извадете един списък на хранителни стоки колко са стрували на 01.01.2022г и колко на 31.12.2022г. пък всеки да си направи сметка с колко е поскъпването. Примерно литър прясно мляко в началото 2 лева, в края 3,59лв.
30
16
 
7
 
! Отговори
919191 преди 1 година
Стига с тея храни бе, чревоугодници! Само за плюскане мислите
29
2
 
31
 
! Отговори
Реалността е преди 1 година
Спекула и картел! Вифяхте във фб българско олио във Франция по 2 евро, с транспорта, и при тяхните доходи. Тук пробваха по 6-7 лева, сега на промоция по 4,,70... Gsm операторите увеличиха цените, yettel с 15,3%, щото държава няма! Заплатите и пенсиите същите.
28
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе Крим е руски, така да знаета!!! И държава Украйна няма, това са крайните южноевропейски територии на Русия, населени с руснаци! Това че ЕС воюва с Русия за да я принуждава да продава природните си ресурси чрез посредници на по-ниски цени, а посредниците(бизнесмени от същият този ЕС) да си правят по 40 до 80% марж е вече политика на същите тези от ЕС, които ще ви о.ш.о.ш.кат и даже ще ви накарат да си мислите, че са ви спасили от Русия и някаква руска зависимост! Това е положението! Бог гледа
27
4
 
18
 
! Отговори
селянин преди 1 година
я някой най накрая да обясни как се смятат тези % щот сигурно калкулатора ми е менте
26
5
 
29
 
! Отговори
Спекула преди 1 година
Държавата дава конпенсации за скъпият ток на търговските вериги и много пройзводители а те пак вдигат цените и грабят хората?!
25
3
 
29
 
! Отговори
L преди 1 година
Реалността зад поскъпването на храните се казва картел и спекула с няколко думи!!!
24
3
 
24
 
! Отговори
До 18 преди 1 година
До до 13 По-добре си спомни, че преди 17 години бяхме 7,8 милиона човека на тази територия, а за седемнадесет години сме се стопили до 6 милиона, от хубав живот и както се изразява този по-отдоле с доходи от десетки милиони ядем биохрани и ходим до норвегия да си набавяме биодивеч и биоморски дарове и риба, че там въздуха и природата са био чисти!Усещаш ли иронията или си с ампутиран мозък?!
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Желаем ви да опитате нашите трюфели
22
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Излизате на протест срещу спекулата,стига сте дремали по диваните.Време е да се потърси сметка на Радев какво направи срещу спекулата.Вече се подиграват с народа на всички фронтове и най-търпеливата овца ще каже край
21
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпреки че съм с 10ки милиони лева доход седмично и аз усещам че поскъпва. Можем да си купуваме, но си правим повечето неща вечер след работния ден. Вчера точих наденици от био-крава и био-прасе, а оня ден ходих на био-риболов в Норвегия и суша сьомга на био-пуешек. Жената отглежда ниви с био-пшеница, които са покрити със специален полу-найлон за не ги ръсят със кеймтрейлсите. Става био-хляб. Някой неща обаче ги купуваме, ето охлювите поскъпнали, трюфелите и те, няма оправия..
20
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде 50% поскъпване бе? Преди година намирах яйца на 26 стотинки на промоция. Сега са по 80 стотинки. На промоция ако ги хванеш на 65 е добре. Млякото беше под 2 лева литъра, сега гони 4 лева литъра. Още пращайте помощи на Укрия, да стане по 10 лева за литър. ДеБейци кухи.