Ще издържат ли сградите у нас на силни земетресения?

Проф. Кисляков: Опасно е, хората на своя глава правят преустройства
7 фев 2023 10:28, Анисия Иванова
299
Ще издържат ли сградите у нас на силни земетресения?
Снимка: Bulgaria ON AIR

След мощното земетресение, което удари Турция и Сирия, цели жилищни блокове бяха разрушени. Има ли сгради, които могат да издържат при такъв силен трус?

"Снимките, които видяхме, са ужасни. Цели квартали са сринати. Инженерите не работим със скалата на Рихтер, ползваме други скали. Както и да е проектирана една сграда, винаги може да се случи въздействие, което да надвиши проектното натоварване. Тогава може да се стигне до разрушение", заяви проф. Димитър Кисляков от Националния център по сеизмично инженерство при УАСГ в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR той изтъкна, че строителството е отговорност и е строго регламентирано във всички етапи. "Архитектът предвижда строителна конструкция на сградата. Задачата на инженер-конструктора е да осигури стоенето на сградата. Понякога се налагат промени. Работи се със строги предписания, няма място за своеволия", обясни гостът.

По отношение на качественото изпълнение на разработения проект, също има механизми за контрол. "Нормативната уредба се развива. Тези механизми се актуализират не така интензивно, както го налага действителността. В Япония това осъвременяване е много по-интензивно", каза още проф. Кисляков.

Гостът добави, че грамотното проектиране при строителството на новите сгради може да осигури максимална защита при бедствия.

"Качествени проучвателните работи - трябва да се знае къде е сградата, върху каква основа, също и грамотно проектиране и качествено изпълнение. Панелните сгради са различна система за строителство. През 2021 г. завърши голям проект с бенефициент Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, в който беше разработен план за управление на риска при бедствия", каза проф. Кисляков.

По думите му проблемите на панелните сгради са свързани с това, че хората на своя глава правят преустройства, като избиване на носещи стени, греди, т.е. самоволно се намесват и променят конструктивни елементи.

"Това е опасно. Би могло да има сериозни последици. Един от начините за контрол е такива преустройства да бъдат забранени, ако няма становище на инженер-конструктор. Много се говори за санирането на сградния фонд. По смисъла на науката това саниране трябваше да бъде съчетано с конструктивно обследване и евентуално да се изпълни санирането", посочи още проф. Кисляков.

Според него проектирането и изпълнението се изпълнява според наредбите, но проблемен остава старият сграден фонд, който не е проектиран и изпълняван с оглед на антисеизмични изисквания.

"Турция е сеизмичен район, специално този Източно-Анадолски разлом и неговите разклонения са много опасна структура. Това се знае. Проблемите в такива случаи са много. Наличието на Национална школа там води до адекватна реакция. Ние също имахме школа в продължение на десетилетия. Все още може да бъде възстановена. Опитваме се да направим възможно изграждането на лабораторен комплекс за сеизмично инженерство", обяви гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано да не става земетресение че не ни се иска да проверявяме ще издържат ли или не.Най лошо е ако земетресението е вечер времето за реакция е малко.
65
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Строителството в Турция е много по-лошо от това в България, слага се морски пясък, вместо бетон, изключително ниско е качеството и на самите материали. Купувал съм преди неща от Турция, с много малки изключения всичко е долнопробно качество и менте - от храните и строителните материали, до дрехи, играчки и текстил, за съжаление, Беко трагедия електроуредите им, лично се убедих, дайкин откакто взеха да правят там климатиците - трагедия станаха, фужитсу и мицубиши класа над тях, вече и Грийй
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Акую е на 220 км от епицентъра
63
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новот сторителство, ама къде? В скандинавските страни, може! В БГ ... малиииии... Лелле! леле! ВЪЙ ВЪЙ ВЪЙВ! МААШААААЛА!
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София, Кресна, Стражица, Шабла, Свищов са най опасните сеизмични райони в България. Там са регистрирани същите земетресения зо последните 100 години
61
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много силно земетресение, руската база в Литакия е унищожена
60
1
 
3
 
! Отговори
Кратко и ясно преди 1 година
НЕ
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това земетресение е с еквивалент на 130 атомни бомби
58
0
 
16
 
! Отговори
Статистик преди 1 година
При нас на мода е тегленето на кредити и купуването на имоти на безумни цени . Набивайте по 2000 евро на квадрат и се надявайте да го изплатите за 30 години
57
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 2017 година сградите се строят за 9 степен по рихтер
56
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами 60 годишни панелки са издържали земетресението, а нови сгради до тях рухнаха. Или викате турското стрителство на панелки е било по-добро от нашето на панелки при бай Тошо особено тия строени след 1980-та година у нас? Айде бе!
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има блокове ново строителство, които след 10 години "демократично" строителство са полуразрушени.
54
2
 
6
 
! Отговори
Танев преди 1 година
Сградите на клечки - не, няма да издържат на голямоо земетресение. Теса по-зле от тези на тухли.
53
0
 
6
 
! Отговори
селянин преди 1 година
коко издръжат токо мойта къща е от плетени връбови клонки измазани с кал а тоалетната ми е чак у другио край на дворо
52
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Казва ви се за панелките защо падат, ама масово минуси" - Досега не съм видял една панелка да пада, па съм на 27 години ...
51
1
 
25
 
! Отговори
Леле преди 1 година
Цяла бригада брокери ни убеждават панически в коментарите колко е добро новото строителство и колко е зле това от соца. Верваме ви.
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 43 - Оки "Бога-Таши-Сан" - ти си от спешълката. А за останалите 98% от ново сторителство е ЛЕЕЕЕЕШ! Разбираш ли? Декоративен бетон за основи! От ония, дето като е 8 санта, можеш да го избиеш с рамо, амо си малко по-якичък. По 1-1.5 градуса наклно на годните етажи. Типови проекти уж, една с една не са равни, всичктие имат отклонения. Даеж не са могли правилно да ги ориентират! И ти ми казваш, че ТОВА ще държи? Ще падат, като на манекенка дрехите от история на Митьо Пищофъ
49
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казва ви се за панелките защо падат, ама масово минуси, защото българинът си е панеен бачкатор, разбил тотално панелката и не дал 1 стотинка за поддръжката й. Не само ще паднат, те са негодни за живот от поне 20 години насам ахахаахахахах. За което са си виновни обитателите им и никой друг.
48
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 1 година
Нещо да каже за на Барого сградите, струващи един камион с пари за един апартамент на колко ще издържат?
47
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно земетресение около Перник преди няколко години от 5-та степен така уплаши Влади Горанов,че отиде да живее в луксозния палат на кумеца си.Ех,да имахме всички такива кумци...