Ще издържат ли сградите у нас на силни земетресения?

Проф. Кисляков: Опасно е, хората на своя глава правят преустройства
7 фев 2023 10:28, Анисия Иванова
299
Ще издържат ли сградите у нас на силни земетресения?
Снимка: Bulgaria ON AIR

След мощното земетресение, което удари Турция и Сирия, цели жилищни блокове бяха разрушени. Има ли сгради, които могат да издържат при такъв силен трус?

"Снимките, които видяхме, са ужасни. Цели квартали са сринати. Инженерите не работим със скалата на Рихтер, ползваме други скали. Както и да е проектирана една сграда, винаги може да се случи въздействие, което да надвиши проектното натоварване. Тогава може да се стигне до разрушение", заяви проф. Димитър Кисляков от Националния център по сеизмично инженерство при УАСГ в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR той изтъкна, че строителството е отговорност и е строго регламентирано във всички етапи. "Архитектът предвижда строителна конструкция на сградата. Задачата на инженер-конструктора е да осигури стоенето на сградата. Понякога се налагат промени. Работи се със строги предписания, няма място за своеволия", обясни гостът.

По отношение на качественото изпълнение на разработения проект, също има механизми за контрол. "Нормативната уредба се развива. Тези механизми се актуализират не така интензивно, както го налага действителността. В Япония това осъвременяване е много по-интензивно", каза още проф. Кисляков.

Гостът добави, че грамотното проектиране при строителството на новите сгради може да осигури максимална защита при бедствия.

"Качествени проучвателните работи - трябва да се знае къде е сградата, върху каква основа, също и грамотно проектиране и качествено изпълнение. Панелните сгради са различна система за строителство. През 2021 г. завърши голям проект с бенефициент Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, в който беше разработен план за управление на риска при бедствия", каза проф. Кисляков.

По думите му проблемите на панелните сгради са свързани с това, че хората на своя глава правят преустройства, като избиване на носещи стени, греди, т.е. самоволно се намесват и променят конструктивни елементи.

"Това е опасно. Би могло да има сериозни последици. Един от начините за контрол е такива преустройства да бъдат забранени, ако няма становище на инженер-конструктор. Много се говори за санирането на сградния фонд. По смисъла на науката това саниране трябваше да бъде съчетано с конструктивно обследване и евентуално да се изпълни санирането", посочи още проф. Кисляков.

Според него проектирането и изпълнението се изпълнява според наредбите, но проблемен остава старият сграден фонд, който не е проектиран и изпълняван с оглед на антисеизмични изисквания.

"Турция е сеизмичен район, специално този Източно-Анадолски разлом и неговите разклонения са много опасна структура. Това се знае. Проблемите в такива случаи са много. Наличието на Национална школа там води до адекватна реакция. Ние също имахме школа в продължение на десетилетия. Все още може да бъде възстановена. Опитваме се да направим възможно изграждането на лабораторен комплекс за сеизмично инженерство", обяви гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако дрънне нещо такова, от панелките на копейковци строени по времената кога са били млади (разбирай много - много отдавна) нищо няма да остане! Добре че не сме толкова сеизмичен район, и най-голямата опасност е от Вранча, но и там първо са редки и второ не толкова мощни
165
4
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Засвирят ли на Аляска "арфата" (ХААРП) - разрушенията са неизбежни, независимо от архитектните решения...
164
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До СтатистикПоловината са купени без кредит. Официално кредитите изтеглени покриват около 53% от сделките. Така, че не ги мисли кой как ще изплаща.
163
2
 
14
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Сан да съм лош пророк, но съм гледал, как правят новото строителство и как икономисват от всичко. Бог да пази България
162
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 168 и ще ти дадат 1 гол после. То у нас застраховането е като парламента. Само на приказки и обещания съществуват
161
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не си чешем езиците!Това,че правят промени е така и да минат от общините да видят!После големи глоби,за всеки без разрешение за промени!!!Така и общината е на печалба!
160
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 169 И кои са тия земетресения веднъж на 500 години, каква степен по скалата на Рихтер са, че ми е много интересно.
159
8
 
4
 
! Отговори
Позитивен преди 1 година
Не, няма. И затова е хубаво човек да се моли на Бог от време на време. Както и да изпълнява, каквото кажат американците, за да не вземят да включат ХААРП-а.
158
4
 
14
 
! Отговори
Строителен проектант преди 1 година
Не, нашите сгради няма да издържат. Оразмеряваме ги на земетресенията с честота 1 път на 150 години. Тези земетресения, които се случват 1 път на 500 години не ги отчитаме в сметките си. Надяваме се да не се случат. Горе-долу са ни оразмерени сградите до 6 по Рихтер. Всичко нагоре ще нанесе сериозни щети. Все пак няма всичко да се срути при магнитут над 6 по Рихтер, много зависи къде ще се падне амплитудата на вълната - там ще са най-сериозните поражения.
157
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жертвите от земетресения за последните 100 години са по малко от жертвите на пътя за една година. Застраховайте жилищата си и всичко ще е наред
156
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Природата си знае, според мен природата трябва да погине и такива като теб. как ти се струва? Справедливо? Грозно изказване правиш! Не разбирам как смяташ, че си част от по-доброто население с подобни гнусни мисли!
155
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма страшно ако имате застраховка и земята е ваша
154
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кифличка, има нещо вярно в написаното от Вас. По-скоро ми направи омразата, която се чете между редовете в написаното. Жалко е, че мразите толкова много хората. Единствено говори за липса на личностната ви реализация.
153
6
 
4
 
! Отговори
Природата си знае преди 1 година
Знае си работата природата ЕДНО естествено прочистване най-дивите и луди селяндуури ще погинат и загинат у големите градове и това ще е добро за държавата.
152
4
 
11
 
! Отговори
Кифличка преди 1 година
Масово хората си правят ДИЗАЙНЕРСКИ апартаментите БУТАТ всякакви СТЕНИ и КОЛОНИ, за да им е просторно и да изглежда ЛУКС. вземат и ГИГАНТСКИ плочи които са по Моловете и си ги монтират тези гигантски плочи у дома за да е Луксозно Лъскаво с излъчване и аромат на МОЛ.
151
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 160 Евроатлантиче, при Стражица е 1986-та година. Бай Тошо пада 3 години по-късно. Тогава защо хората десетина години след идването на демокрацията са продължавали да живет във фургони? Кажи ве, евроатлантическо краварче?
150
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уу, добре, че са спря със спама ...
149
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спомням си през "светлия" комунизъм земетресението в Стражица и как хората живяха по 10-15 г. във фургони след това и как от "гордост" отказахме помощта на запада,хората гладуваха и нямаха покрив типично по комунистически.
148
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Един - Сега се подписват едни, дето вимат по рушветчета и ако стане нещо ...
147
1
 
17
 
! Отговори
Моловете у нас в БГ преди 1 година
ДОРИ чисто НОВОТО строителство КЕ ПАДНЕ и СРИНЕ включително и ВСИЧКИ МОЛОВЕ и метрото в София. Никакъв шанс за оцеляване у големите ГРАДОВЕ. При ТАКОВА бедствие САМО селяните от ПРОВИНЦИЯТА и СЕЛА ще оцелеят да изградят ново една нова селско стопанска аграрна държава.