Ще издържат ли сградите у нас на силни земетресения?

Проф. Кисляков: Опасно е, хората на своя глава правят преустройства
7 фев 2023 10:28, Анисия Иванова
299
Ще издържат ли сградите у нас на силни земетресения?
Снимка: Bulgaria ON AIR

След мощното земетресение, което удари Турция и Сирия, цели жилищни блокове бяха разрушени. Има ли сгради, които могат да издържат при такъв силен трус?

"Снимките, които видяхме, са ужасни. Цели квартали са сринати. Инженерите не работим със скалата на Рихтер, ползваме други скали. Както и да е проектирана една сграда, винаги може да се случи въздействие, което да надвиши проектното натоварване. Тогава може да се стигне до разрушение", заяви проф. Димитър Кисляков от Националния център по сеизмично инженерство при УАСГ в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR той изтъкна, че строителството е отговорност и е строго регламентирано във всички етапи. "Архитектът предвижда строителна конструкция на сградата. Задачата на инженер-конструктора е да осигури стоенето на сградата. Понякога се налагат промени. Работи се със строги предписания, няма място за своеволия", обясни гостът.

По отношение на качественото изпълнение на разработения проект, също има механизми за контрол. "Нормативната уредба се развива. Тези механизми се актуализират не така интензивно, както го налага действителността. В Япония това осъвременяване е много по-интензивно", каза още проф. Кисляков.

Гостът добави, че грамотното проектиране при строителството на новите сгради може да осигури максимална защита при бедствия.

"Качествени проучвателните работи - трябва да се знае къде е сградата, върху каква основа, също и грамотно проектиране и качествено изпълнение. Панелните сгради са различна система за строителство. През 2021 г. завърши голям проект с бенефициент Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, в който беше разработен план за управление на риска при бедствия", каза проф. Кисляков.

По думите му проблемите на панелните сгради са свързани с това, че хората на своя глава правят преустройства, като избиване на носещи стени, греди, т.е. самоволно се намесват и променят конструктивни елементи.

"Това е опасно. Би могло да има сериозни последици. Един от начините за контрол е такива преустройства да бъдат забранени, ако няма становище на инженер-конструктор. Много се говори за санирането на сградния фонд. По смисъла на науката това саниране трябваше да бъде съчетано с конструктивно обследване и евентуално да се изпълни санирането", посочи още проф. Кисляков.

Според него проектирането и изпълнението се изпълнява според наредбите, но проблемен остава старият сграден фонд, който не е проектиран и изпълняван с оглед на антисеизмични изисквания.

"Турция е сеизмичен район, специално този Източно-Анадолски разлом и неговите разклонения са много опасна структура. Това се знае. Проблемите в такива случаи са много. Наличието на Национална школа там води до адекватна реакция. Ние също имахме школа в продължение на десетилетия. Все още може да бъде възстановена. Опитваме се да направим възможно изграждането на лабораторен комплекс за сеизмично инженерство", обяви гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви 30 години за панелките сънуваш?! Всички панелки са си наред, а тяхното строителство започна от 1958 година в България и преди повече от 110 години в САЩ. Не знам дали застроени панелки след 1989 година, т.е. в периода на твоите 30 години (1993-2023).
185
6
 
2
 
! Отговори
bg politics преди 1 година
Най-добре да наричаме това, което Менгеле иска да прави на английските и еврейските сгради "земетресение", той не е лош герой, не изобщо, българистанците винаги са си били най-добре с него, тъй като като го набутат на вина на германците, те ще изядат калаят отново като през ВСВ? А в момента бедните бг ***, много печелят от принц Уилям, тъй като забелязали, че тоя като се появи, и изведнъж им обръщат внимание като на революционерки, каквито те естествено не са
184
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При такова земетресение в България, новите сгради може и да рухнат.
183
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 190 Панелките ръждасват след 30 г. и се пукат.
182
6
 
1
 
! Отговори
bg politics преди 1 година
Тъй като най-иновативната идея на българските лекари е да предадат сифилис на американци, които дори са нереморсивни, тоест руснак дори и да хване сифилис, може относително да се въздържи да яде хора, но пък американец не, тъй като американците са лишени от тези "ненужни европейски задръжки", така дейността на либийските сестри най-накрая своя мега апогей с помощта на фена им пилот Чавесдар
181
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-общо казано при земетресение ще издържат сградите строени до 1989 година, а за строените след 1989 година не е ясно дали ще издържат.
180
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България ако стане такова земетресение ще се върнем в каменната ера!
179
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лозенец е така фрашкнао че ще падат една върху други колибите и не може ги изровят после.
178
5
 
1
 
! Отговори
bg politics преди 1 година
Всъщност Германия е мнооого щастлива от denigration-а, на англичаните с царицата оскубана камила, с извинение, с изключение на това, че имат малко Heat Waves и Shulz за канцлер, като странно съвпадение с Коронарния вирус, който е нещо като комплимент за Плевенлиев и сина му ... в отвъдното, можеше и артериален вирус да го кръстят, но Коронарен е дори още по-добре
177
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-издръжливи при земетресение са панелките, особено строените между 1979 и 1989 години.
176
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факултето Перник и Люлин и Младос ще рухне сичко.
175
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След земетресението през 1977 година във Вранча, вдигнаха противоземетръсните норми и строените през 80-те години сгради са най-сигурните в България. След 1989 година строителството е калпаво, с некачествени материали и без реален контрол.
174
7
 
3
 
! Отговори
Az, Geo преди 1 година
Това че българистанците ги дразни нормалността на земята, не означаве, че земята и нейните граждани трябва да ни мразят, какво като *** направи една Камила Царица? и че сводника отец Игнатий не е намерил някоя която да разведе принц Чарлз, тъй като е искал пари веднага?
173
5
 
0
 
! Отговори
Az, Geo преди 1 година
Трябва да осигурим дори повече пари за корпорациите на принц Уилям, и подкрепа за Камилата-царица, всички араби са възхитени от авангардното решение, което българите подтикнаха, но целият свят подкрепи с "корона вируса"
172
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Панелките ще издържат, но за другите не е ясно. Това е факт. Някои обичат да оплюват панелките, но панелките са едни от най-сигурните при земетресение.
171
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София е върху блатата на шопите и слабо земетресение ще срути сичко.
170
7
 
1
 
! Отговори
Az, Geo преди 1 година
Ако може всичко да бъде опростено на българите, и продажбата на български земи, и обидите им към англичаните които им ги защитават, и това че арестуваха Цар Освободител и сложиха там Интерконтинентал --> интер-континентал, дори не английски хотел, а интер-континентал, и всяка друга свинщина която правят в момента, вкл известните и в Германия Heat waves. that they probably hate
169
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една от най-лошата стихия. След онова в Перник не можех да използвам градски транспорт цяла година заради ужас от вибрациите по пода на превозните средства. Не знам как онези хора живеят в Япония и Турция на такава друсаща земя.
168
2
 
0
 
! Отговори
Амплитудата преди 1 година
На вълната пада все на едно е също място.
167
6
 
1
 
! Отговори
bg politics преди 1 година
Не е вярно, че новият дворец на Уилям в центъра на София бута сгради, а други се крепят, твърдейки, че там живее Менгеле, който щял да измъчва евреите, за да може доц. Рашков да е богат, и царското семейство на Чарз Камилоьов да са щастливи също!!