Ще има укротяване на цените на имотите

Закупуването на къща се равнява на това на апартамент
Обновена: 9 фев 2023 11:15 | 9 фев 2023 11:14, Росен Стойчев
69
Ще има укротяване на цените на имотите
Снимка: БГНЕС

Голям ръст на строителството на къщи и сгради от смесен тип през 2022 г. Те са с над 32% спрямо последното тримесечие на 2021 г., а жилищата в тях нарастват с 5.3%.

Още по темата


Илиян Янкулов от агенция за недвижими имоти споделя, че ръстът няма да продължи със същите темпове. "По-скоро доходите на населението са фактор за това. Следват покачване на цените на суровините, след това на услугите, накрая на доходите на хората. Пазарът сега ще премине в застой след стремителното вдигане". Това обяви Янкулов пред Нова Нюз.

Според него за хората с повече от 2 деца се препоръчва закупуване на къща. "Строителството на къща и закупуване на парцел вече се равнява на закупуване на тристаен апартамент. Над 250 000 евро до 350 000 евро струва тристаен или четиристаен апартамент на централна локация. Калкулаторите на ипотечни кредити показват разликите във вноската при увеличение на лихвата", обясни Янкулов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Наивник 22 Срив няма как да настъпи на един от малкото активи с реална стойност, но че ще има застой, ще има.
20
3
 
11
 
! Отговори
Наивник преди 1 година
г-н Янкулов , моля погледнете какво става на световните пазари на имоти , ама не от прозореца на офиса . Никакво успокояване няма да има , ще има колосален срив и вие го знаете .
19
1
 
13
 
! Отговори
АМАН ОТ ФЕЙК преди 1 година
Не знам тия журналисти защо продължават да лъжат народа че ЦАРЯТ НЕ Е ГОЛ ?Ами уважаеми господа журналисти ,нима мислите че хората не четат новини какво става с имотните пазари в цял свят ?Нима мислите че хората са глупави и не виждат че синронно от миналата 2022 година банките в цял свят обърнаха политиката си и цената на парите расте и само расте за да смачкат инфлацията ?Те надуха този извратен балон с цените и те ще го спукат-традиция стара като света !
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изтребвали ми имоти. Че си ги носим на оня свет. Заменям имоти за паркомясто у гробищата. То по-трудно ще се намери къде да те погребат, отколкото къде да живиееш.И между другото предпочитам красив вечен паметник, околкото разкошно жилище.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега както и при предишната имотна криза ще се лъжем до последно .Четете какво става в Щатите ,вълни съкращения от всякакви големи фирми ,чак и Гугъл НАПРАВИ СЪКРАЩЕНИЕ НА СЛУЖИТЕЛИ!Защо ли ?Сигурно чакат по -добри времена ?Как мислите ?Банките тепърва почват у нас да вдигат лихви ,така че който не си е правил сметката сега ще се види ,като почне отлива дали е с бански или е плувал ГОЛ
16
3
 
15
 
! Отговори
Статистик преди 1 година
Какво укротяване , бе експерта ? Моли се спада на цените да е само 40-50 % , който разбира от икономика , може да ти го обясни . Такива като теб трябва да се обяснят на хората които набутаха с 30 годишни ипотеки . Вижте какво стана напоследък в Кипър , банките вадят по 200 имота на месец за продан , на половин цена . Как да го проумеете ? То си трябва книги да се ччетат. Поста на номер 14 е супер , знае човека
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да паднат, не да се укротят на сегашното ниво.
14
5
 
1
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
ХА ХА ХА, Къде ще се случи това? В "АЛИСА В СТРАНАТА НА ЧУДЕСАТА" или? Как да отидем до там, всички искаме евтини имоти.
13
0
 
21
 
! Отговори
лихвите лихвите преди 1 година
Ниските лихви надуха имотния пазар до ИЗВРАТЕНИ НИВА!Последните данни и от ФЕД ,американската Централна банка + Европейската ,са че ще вдигат още нивата ,заради високата и упорита инфлация ,искат мек сценарий ,меко приземяване ,но такова за съжаление историята не помни ,няма как да стане ,дори Щатите вече залагат ниво НАД 6%,ЕЦБ също комуникира за Европа още по високи лихви,риска за банките също ще се вдигне ,не купувайте в момента на тези цени
12
1
 
9
 
! Отговори
Изглед 7,4 по Рихтер преди 1 година
Какво му е лошото на къщата, никой не ти паркира на мястото, можеш да си направиш тенис корт или басейн в двора, съседите са на един изстрел разстояние или повече, а ако има малцинства в района, може да си дресираш кучетата да да хапят, вместо да лаят. Освен това, може да си заредиш мазето за три години ядрена зима.
11
1
 
10
 
! Отговори
За това преди 1 година
никакво купуване на имот :) Още по-малко с някакви измислени посредници. По-добре да си построя и да не се занимавам с нищоставащи.
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новина от вчера за имотния пазар в САЩ : Откази от сделки оставят посредници в САЩ,затрупани с непродадени жилища/това е най -богатия пазар в света/,втора новина от Швеция ,четем пак вчера : Шведската икономика се забавя заради СРИВ в имотния пазар,кроната достига най-ниската си стойност от 2009 година .Пазарът на недвижими имоти РУХВА ,заради лихвите !Англия подобни новини ,Канада ,изобщо целия свят ,всички имотни пазари обръщат посоката и то рязко назад !В България ще се лъжем и ще си вярваме
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
къща в кв.Челопечене е едно, къща в село Огоя е друго.
8
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демек,няма да падат,но и няма накъде повече да се вдигат,защото няма кой да им ги купува.
7
0
 
40
 
! Отговори
О, божке преди 1 година
Новата мантра след апартаментите - къща. И пак има хиляда фактора, които никой не коментира. Поддръжка, инфраструктура, съседи, населено място. На сто км от София има здрави, стабилни къщи за 30 хил лв. И? Какво да правя в тези села, къде да учат децата? С какви деца? Ти в каква среда да си? Колко дни може да оставиш празна къщата преди да я оберат до шушка? Колко зле е инфраструктурата наоколо? Говорят на ангро все едно къща в немската Бавария. Огледайте се, брокери и си наплискайте очите.
6
2
 
4
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
Не. Нищо не си губиш. Земята има тежести- "право на строеж", например. Ама на неграмотници няма смисъл да се приказва. Вече при панелките ви, строени на общинска собственост, става интересно- да.
5
2
 
21
 
! Отговори
ДГД ПП преди 1 година
Децата какво ги правим на 20км от София?За семейство с деца няма по-добро от нов, голям апартамент с ТЕЦ, гараж и добра локация!
4
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да можете да взимате трезви решения гледайте да четете какво става навън.Извън България ,има статия в Капитал от вчера за Швеция ,срив в имотния пазар ,СРИВ ,който даже вече им удря икономиката ,за Щатите пак вчера ,трупат налични имоти които брокерите не могат вече да продадат,заради скока на лихвите ,и в Европа и в Щатите ще вдигат още и още лихвите защото инфлацията е упорита,без криза няма да се мине ,много се забавиха ,четете какво планират Централните банки,а не какво лъжат у нас
3
0
 
23
 
! Отговори
Запазете спокойствие преди 1 година
Всичко на този свят е преходно и временно.
2
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скъсаха са днеска да укротяват цените...на приказки