Сградите в Пловдив са проектирани за 9 по Рихтер

У нас не съществувал риск от апокалиптични картини като в Турция
14 фев 2023 14:25, Анисия Иванова
63
Сградите в Пловдив са проектирани за 9 по Рихтер
Снимка: БГНЕС

На сеизмичната карта на България териториите на различните региони са планирани от висока степен сеизмична опасност, а в Пловдив сградите се оразмеряват на земетръс от девета степен. Това каза арх. Чавдар Тенев, председател на регионалната колегия на Камарата на архитектите в България.

България не е на пътя на разлома, нанесъл тежките щети при земетресението в Турция. Все пак Пловдив се намира в близост и съответно има влияние от него.

"По отношение на оразмеряването на конструкциите на сградите, и проектантите, и надзорниците, и институциите, които въвеждат сградите в експлоатация, се отнасят изключително дисциплинирано и отговорно. За разлика от положението в Турция, у нас не съществуват такива рискове от апокалиптични картини, каквито видяхме", допълни  арх. Тенев.

Нормите, по които се оразмеряват сградите в България, са изключително строги по отношение на сеизмичната им  осигуреност, особено след земетресението в Стражица, когато сеизмичният правилник е бил променен и изискванията за сигурността - завишени, обясни още той пред БНР

Арх. Тенев определи като добър и контролът по експлоатацията на сградите.

"За новите сгради не се притеснявам, а по-скоро за тези, които са строени преди 20-те години на миналия век. Тогава навлиза като строителен материал стоманобетонът, който е основен фактор за устойчивостта на сградите. Строеното обаче дотогава подлежи на тежки влияния...и особено - незаконните строежи, които при земетресение ще изпадат първи".

Арх. Тенев бе категоричен, че е спокоен за последствията от евентуални рискове, защото особено новите сгради са добре проектирани и добре изпълнени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости, между провкт и реалност зее такава пропаст че половинaта Пловдив е заминал!
49
0
 
1
 
! Отговори
42820 преди 1 година
ДРАГОМАНСКИ СИ Е ОТ ДРАГАНА. Иначе си е много добър човек. Той ще го пее третия глас на ВАСИЛКАТА.
48
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Българските шофьори празнуват и изобщо не ги интересуват земетресенията. Ще им напиша нещо на английски. А пък след това ще им го преведа и на български. This is Miss Spasy's Day. Те ти булка Спасов ден. Няма само през лятото да си го празнуваме. И през все още зимата на 2023 г. ще го празнуваме. Драго Драгомански ще го пее третия глас. Ами, приятел ми е, както и другите. ШОФОРИТЕ. БЪЛГАРСКИТЕ. Истинските. ПРИЯТЕЛИТЕ. Ще им звездички на политиците.. Със СТОЙНЕТО.
47
3
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Не лъжете хората и не всявайте паника!!!!..Нали си спомняте снимките от 200 метровия разлом в Турция,при това само от 7.8 степен?!..Каквото има да става,ще стане!..НЕ ВСЯВАЙТЕ ПАНИКА !!!
46
2
 
2
 
! Отговори
Арх. Тенев преди 1 година
Анисия Иванова така я мъндрисах чак ушите и плющяха явно и се е сторило че 9 е ударило . няма да се плашите следващия път Анисия Иванова ще го усети като 15 по Рихтеруу ..)))) Само нема да се плашите
45
2
 
1
 
! Отговори
Арх. Тенев преди 1 година
Леко съм пиййнал ама да знаете да не се плашите...9 големи и аз лично ще държа сградите в Пловдив да не паднат . хайде наздравее банда
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисирката написала 9-та по Рихтер, на архитекта обаче му вкара думи в устата. Къде е казвал за коя скала става въпрос?
43
7
 
6
 
! Отговори
преди 1 година
nомните ли 2010-2012. Първо Турция, хиляди загинаха. Скоро след това мина през БГ. В София друсна 5.4 в полунощ. Цяла нощ седяхме в колите. По късно удари Италия, имаше стари сгради рухнали, 15 загинали. Предава се по разлома на плочата. Чакайте го в БГ, а после Италия. Скоро Рихтерчо ще оправи проблема с презастрояването. Аз сега вече съм далеч от земетресения, защото живея в Сидни Ав$тралияя, зимам 5 цифри долари месечно. А вие къде сте още? На заплатка? Не сте мръднали?
42
0
 
9
 
! Отговори
Строител рома преди 1 година
Изпуснали сте една нула, за 90-та степен по Рихтер са проектирани!
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 41 9,0 по Рихтер 2011 в Япония където има небостъргачи в Област Фукошима. Небостъргачите издържат във Фукошима, а епицентъра е бил в морето с 9,2 по Рихтер. Цунамито убива мнооого повече народ отколкото самото земетресение. Към 15 000. Ако нямаше цунами 2000 души дали щеше да има загинали...Та нашите сгради ли ще издържат 9-та степен по Рихтер бе? Що ме разсмиваш?
40
2
 
2
 
! Отговори
преди 1 година
не знам за теб, но Аз си живея тук в Сидни добре. И съм много щастлив от живота ми. И здравето ми е добре. И всички около мен са щастливи и здрави. Абе колкото по далеч от Панелистаан толкова по хубав става живота, не знам що ама факт. Не събирам капачки. Няма война по пътищата. Не чистя БГ за 1 ден и др. мал0умщини да ме облъчват. Не дишам гуми и дрехи. Не си прекарвам живота в задръствания. Никога не съм виждал винетка наживо, само по телевизията. Не ми крадът данъците, пенсията, бъдещет0
39
0
 
10
 
! Отговори
Рихтер преди 1 година
Вие драскачи и *** давате ли си сметка какво е 9 по Рихтер бе? И да лъжете, че БГ строителство може да го издържи, еле пък "модерното" Пази Боже такова нещо да се случи у нас, ще излизат доценти и експерти да обясняват "ам що тъй ся"
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 38, устояват ама на 150 км от епицентъра
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 34, и в Япония няма, всъщност в историята на Япония има само едно земетресение около 9-та степен и това е във Фукушима и пак да отбележим че епицентъра на същото е на около 130 км от острова
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен За жалост, Япония никога няма да я стигнем.А за сгради, там когато стана 9.0, имаше двама загинали. От сърдечен удар. Цунамито направи трагедията. С тях не можем да се сравняваме.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Oтново поразяваща журналистика. Рихтер няма нищо общо с оразмеряването на сгради. Направете си проучването, преди да правите статии и да хулите архитекти.
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 34 У нас може да няма многоетажна сграда която да удържи 9-та по Рихтер, но в Япония има по 100 етажа неостъргачи издържали 9,1 по Рихтер. Клати се небостъргача като клони на дърво и не пада и не пада.
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Епицентърът в Турция е бил на 42 километра дълбочина. Силата му е 7,8 по Рихтер. Познайте ако у нас имаме 9-та степен по скалата на Рихтер на 10 километра дълбочина в Пловдив? Цяла България си заминава. Не да има сгради в Пловдив!
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Арххитекта не казва по Рихтер, както са го написали в заглавието, а не казва по коя скала, ако е верем текста след заглавието.
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 9-та степен се променя релефа ,тия щели да издържат ...