Сградите в Пловдив са проектирани за 9 по Рихтер

У нас не съществувал риск от апокалиптични картини като в Турция
14 фев 2023 14:25, Анисия Иванова
63
Сградите в Пловдив са проектирани за 9 по Рихтер
Снимка: БГНЕС

На сеизмичната карта на България териториите на различните региони са планирани от висока степен сеизмична опасност, а в Пловдив сградите се оразмеряват на земетръс от девета степен. Това каза арх. Чавдар Тенев, председател на регионалната колегия на Камарата на архитектите в България.

България не е на пътя на разлома, нанесъл тежките щети при земетресението в Турция. Все пак Пловдив се намира в близост и съответно има влияние от него.

"По отношение на оразмеряването на конструкциите на сградите, и проектантите, и надзорниците, и институциите, които въвеждат сградите в експлоатация, се отнасят изключително дисциплинирано и отговорно. За разлика от положението в Турция, у нас не съществуват такива рискове от апокалиптични картини, каквито видяхме", допълни  арх. Тенев.

Нормите, по които се оразмеряват сградите в България, са изключително строги по отношение на сеизмичната им  осигуреност, особено след земетресението в Стражица, когато сеизмичният правилник е бил променен и изискванията за сигурността - завишени, обясни още той пред БНР

Арх. Тенев определи като добър и контролът по експлоатацията на сградите.

"За новите сгради не се притеснявам, а по-скоро за тези, които са строени преди 20-те години на миналия век. Тогава навлиза като строителен материал стоманобетонът, който е основен фактор за устойчивостта на сградите. Строеното обаче дотогава подлежи на тежки влияния...и особено - незаконните строежи, които при земетресение ще изпадат първи".

Арх. Тенев бе категоричен, че е спокоен за последствията от евентуални рискове, защото особено новите сгради са добре проектирани и добре изпълнени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам, но по някои статии за качеството на строителството у нас май ни остава само да се надяваме, че шефа горе още е българин.
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проектиране и изпълнение са съвсем различни неща.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече можем да си отдъхнем
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За София не знам, но по морето ако друсне, ще изравни със земята маса нови сгради. Мои познати от фирма за климатични инсталации ми обясняваха как били шокирани при пробиване на стени за климатичната система на нова сграда. Бетона буквално се рони като бисквита... Строено е с морски пясък и икномисвано от цимент и желязо, въобще под всякаква критика. Да ни пази господ, да не идва при нас такова бедствие, щото ще сме в пъти по-зле от Турция.
6
1
 
16
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Айде , бе?!
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проектирани са старото строителство, дори и те са в опасност, ако им се направи проверка за махана на носещи стени и колони, проверяващите ще бъдат шокирани. За новото няма смисъл да се коментира.
4
2
 
23
 
! Отговори
Рихтер преди 1 година
Земетресения от 9-та степен по рихтер са катастрофални, при тях се променя и релефа.Реки променят коритата си, издагат и се снишават планини. При такива условия как да се задържи една сграда ? Мерните единици са много важни. Не 9-та степен по Рихтер, а IX степен по МШК-64 :)
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички сгради са проектирани както трябва и в съответствие с изискванията,но после става играта,с изграждането. А надзора обикновено люпи семи.
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Япония е пример ,другите пасти да ядът
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали ?