Варненската болница "Св. Анна" е докарана почти до фалит

Сградите са стари, а хората напускат
34
Варненската болница "Св. Анна" е докарана почти до фалит
Снимка: БГНЕС

Варненската болница "Св. Анна" е докарана почти до фалит, заяви пред БНР д-р Ивайло Митковски, ортопед и общински съветник от "Демократична България" във Варна.

„Проблемът е от началото на прехода и е от голяма важност за региона, защото болницата поема цялата спешност. От години всички нейни ръководства се опитват да я направят със статут "Варненски Пирогов". Болницата е акционерно дружество, като в нея дял има държавата, Община Варна, както и няколко общини от областта“, каза д-р Митковски. Според него това пречи и досега нито едно евро от европейски проекти не е влязло за обновяване на болницата.

Сградите са стари, а хората напускат.

"Св. Анна" е стратегическа за здравеопазването. Докарана е почти до фалит. Не функционира отделението по съдова хирургия. Всички сестри, с изключение на 1 или 2 от отделението по неврохирургия са си подали молбите за напускане, така че е пред затваряне и неврохирургията. Детското отделение е преместено в 1-2 стаи в детска хирургия. Болницата я съдят фирми за дължими суми. Положението е трагично. Трябва да се преобразува и като дружество, и като форма на управление. По този начин болницата загива", обясни д-р Митковски в интервю за предаването "Преди всички".

За тези проблеми той алармира всички здравни министри от всички правителства, но до момента ефект няма.

Д-р Ивайло Митковски показа фиша си за заплата, като за половин работен ден получава 638 лв. Докторът подчерта, че работи на 4-5 места, за да издържа семейството си.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Спас преди 1 година
Някои шефове на болници си раздават бонуси по 100 000 лева на месец, а през това време болницата фалира. А сестрите бачкат за 800 лева да кажем. Пълен крах и на здравеопазването след образованието.
25
0
 
1
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Борисов и Пеевски окрадиха и парите за здраве. Скоро всичко ще фалира: болници, училища, градски транспорт, театри... Ако сте на държавна или общинска работа, по-добре си намерете друга работа защото скоро може да ви уволнят.
24
0
 
0
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Който не разбира да не пише нищо за техниката .Аз като рентгенов лаборант това е най-обикновена рентгенова техника и за какъв космически коръб говориме! ДЕПУТАТИТЕ РАБОТИХА ЕДИН ДЕН ПРЕЗ НОЩТА И ОРЕВАХА РАБОТНИЯ ДЕН?
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В днешно време лекарите си мислят че са господ и трябва да взимат много пари за да благоволят да работят.
22
3
 
9
 
! Отговори
снимката говори преди 1 година
за обратното,вижте само каква техника,какво чудо,прилича на космически кораб,за богоизбраните българи
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те половината болници са така, а директорите им с луксозни возила и нечувани заплати... как става не знам.
20
1
 
17
 
! Отговори
аз преди 1 година
За половин работен ден е половин щат. За месец 638 лв, не за ден. За цял щат 1240 лв. Като продавачка в Лидъл.
19
0
 
18
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 1 година
Здравеопазването не е производство. Продукта се изкопува на фиксирана цена от НЗОК. Последната се държи като кюстендилските мутри в сезона на черешите.
18
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Промяната на Редеффф в действие
17
3
 
6
 
! Отговори
Бивш преди 1 година
Да ви издам ли тайна от кухнята? Работих там до 2021 срещу.... 4000лв възнаграждение. След 13 години учене и специализация... Ами няма как да стане. Частните клиники ми предлагат почти тройно повече.
16
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
как живеете нормално касапи?? имате ли морален компас??
15
1
 
3
 
! Отговори
6 преди 1 година
Ох, милия, сигурно много те е яд.
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки се сеща кои могат да бъдат. Олигарсите диктуват живота във Варна. Народа слуша. Варна е част от корупцията.
13
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болницата е акционерно дружество . . . . И тук спрях да чета нататък! Здравето и образова-нието са социални елементи в едно общество и не се измерват с пари! И това е проблема! Акционерно дружество се прави за да се увеличи сумата на печалбата, което е в естествен противовес със социалните очаквания което на всеки с първични знания по икономика е ясно, но само на тези в болницата не! 159,5 лв е тарифната ставка на лекаря за половин ден! Че той взима повече от колегите си на запад или даннти са ф
12
0
 
16
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 1 година
ВСИЧКО Е ЗАРАДИ МЕСТОПОЛОЖЕНИЕТО НА БОЛНИЦАТА .ОТДАВНА ИСКАТ ДА Я МАХНАТ ОТ ТАМ И ДА СЕ ПОСТРОИ ПОРЕДНИ МОЛ ИЛИ НЯКВА ДРУГА ПРОСТОТИЯ.ТОВА ЩЕ Е СЪДБАТА И НА БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА ВЪВ ВАРНА,СЪЩО В ЦЕНТЪРА НА ГРАДА.ПОЗНАЙТЕ КОЙ Е ХАРЕСАЛ МЕСТАТА........
11
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е нали си надуха сметките покрай кромида и се облажиха главорезите в бяло
10
4
 
19
 
! Отговори
Пешев преди 1 година
Борисов и Пеевски са откраднали и парите за здраве! Не се чудете че всичко е разруха и провал. Но края на тяхното царстване вече се вижда.
9
4
 
10
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Типичната държавна политика. Съсипва здравеопазването, но скубе хората за здравни вноски. Кой обаче ползва безплатните привилегии на здравното осигуряване - ***** красавци и красавици, които бият и убиват докторите. И след 1000 години няма да се оправят нещата.
8
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бягайте надалеч от ей такива"специалисти"които работят на пет места и доходите пак не им стигат!
7
1
 
17
 
! Отговори
иначе в сф преди 1 година
150 лв за преглед в ажибадем добре е ааааа