Сивата икономика в България не е 33% от БВП

Обяснение от Васил Велев и Владимир Сиркаров
2 мар 2023 19:08, Росен Стойчев
8
Сивата икономика в България не е 33% от БВП
Снимка: БГНЕС

Данните на ЕП за сивата икономика в България не са окончателни и не са измерени, те показват прогноза за 2022 г., направена през януари 2022 г.".

Още по темата
Това заяви в ефира на Нова Нюз Васил Велев - председател на АИКБ. „Сивата икономика в България е над допустимите граници, затова е важно при законодателни промени да се държи сметка за нея”, допълни той.

България може да е с най-голям дял сива икономика, но няма да е 33%, категоричен е той. Методологията на екипа на ЕП, който оповестява данни не е публикувана, но това е релативно подреждане – ако самата база, от която тръгват изчисленията, не е правилна, това се отразява, поясни представителят на работодателите.

„Според нашите данни сивата икономика в България е около 22%. Не е малко, пак е сред най-високите. Ние мерим икономиката на светло от 2010 г. От тогава икономиката изсветлява, с изключение на 2014 –та . За 2022 г. още нямаме данни, ще ги оповестим през декември 2022 г. Има разнопосочни тенденции”, каза Велев. По думите му подиндексът, който мери заетостта, потъмнява.

Според Владимир Сиркаров, който също бе в студиото, 33% сива икономика изглежда нелогично много. „През последния период България постигна доста позитивни тенденции по отношение на изсветляване на икономиката.

Секторите, в които има най-много сива икономика, са на услугите, търговията, туризма, строителството. Всички те заедно взети са под 50%, обясни Велев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
4
 
! Отговори
Ху кеърс преди 1 година
Малко са трябва да е 100% и така ще уволним служителчетата където се помислиха за богове.Аз заявявам с гордост, че от години съм там и нежелая да плащам какъвто и да е данък и стрикто спазвам това!
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Васил Велев Тиквата му даваше цифри как намаляваща сивата,икономика 12 г. Фалшиви цифри естествено
3
0
 
13
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
Е от къде знаят като в сива:)
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А трябва да е 100%! Данъците ни отидоха за ваксини, оръжия, бонуси, пътеки, парапети и мн.др.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лостовете против сивата икономика са в държавата. Работете, бе!