Строители отказват да продават имоти на зелено

Стабилност при цените на домовете
11 мар 2023 16:55, Росен Стойчев
105
Строители отказват да продават имоти на зелено
Снимка: БГНЕС

Цените на имотите се стабилизират след рекордните нива от миналата година. Жилищата, които престояват на пазара повече от месец, дори поевтиняват с между 5 и 10%, твърдят експерти.

"Нова тенденция на пазара на жилищни имоти е отказът на строители да продават "на зелено", за да вземат по-висока цена впоследствие.

Още по темата
Това съвпада и с поведението на част от купувачите, които заради многото случаи на предоговаряне на условията по вече сключени предварителни договори през миналата година изпитват несигурност към имотите в начален етап на строителство", казва Димитър Христов - мениджър недвижими имоти.

"Това, което видяхме миналата година, вследствие на тази инфлация, голяма част от купувачите се преориентираха и решиха да закупуват имоти, които са с довършителни работи и обзаведени. Това, от една страна, вдигна средната цена на квадратен метър, но за тях дава едно спокойствие да си спестят този стрес от това колко ще им струва крайната цена на жилищата", допълни той, цитиран от БНР.

През миналата година в София са реализирани 34 000 сделки. Най-търсени са тухлените жилища, на средни цени от около 2000 евро на кв.м.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май клиентите спряха да купуват, много почнаха да ги изнудват, подписваш договора на зелено и се почва после индексация, скачания на материали дрън дрън та пляс. Познат построи в Германия къща, колкото му пишеше в договора това плати, със скачането на материалите беше за сметка на строителя. В България защо не е така?
83
2
 
3
 
! Отговори
Ганчо съм пак преди 1 година
Ашколсун. Много ИТ-та, много големи заплати ама калпава работа. От Бай ти _Г_аня_ нема кой да взема по-голяма заплата. Такива ИТ-та с по 10к заплати ги хапвам на закуска и не си правете труда да ми отговаряте, щото много добре ви знам аз манталитета на селянчета пренесли се в Софето. Бай ти Г_а_н_я_отдавна е прескочил Шенген и работи само в евро и гущери. А такива ИТ просячета само могат да ми развалят реномето дето съм го градил с години по света.
82
1
 
3
 
! Отговори
Ганчо съм бе стига с преди 1 година
*** съм бе стига си ме трил. *** трие коментарите и манипулира мненията. Срамота!!!
81
0
 
5
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 година
Дори и някой строител да има кеш за даден проект той ще изтегли заем. Така действа бизнеса а не като схващанията на *** че всичко се купува или прави в кеш. Най богатите хора играят с заеми. А само бедните си дават последният лев за да купят нещо кеш.Тук говоря за бизнес а не за покупка на имот хахахах
80
0
 
5
 
! Отговори
?!?!?! преди 1 година
Ха ха ха, тази написана статия и анализ по нея е пълен абсурд и не отговаря на истината ... Дайте ми примери кои строители имат целия кеш за строителството на цял блок, за да не се нуждаят от пари за построяването му - отговор никой!!! Нали ако не продадат някой апартамент на зелено трябва да теглят кредит от банка ... ?!?!? Но пък таргета за написване на статията е изпълнен на 100%, ха ха жа
79
5
 
5
 
! Отговори
Лично мнение преди 1 година
Предлагам в България да се въведе подоходен данък като в западния свят например. Всички ИТ с големите заплати и предприемачите във всички браншове да ги облагат с 47% данък доход. Населението с ниски доходи до 20 к годишно да не се облага. Формулата е доста успешна в някои развити държави. Имат си пътища, здравеопазване, грижи за стари хора, пенсии, инфраструктура и т.н. Нали искаме държава по западен модел?
78
0
 
8
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 година
Безплатните пари които вече свършиха са ви превърнали мозъците в каша
77
0
 
4
 
! Отговори
До 82 преди 1 година
Скоро и вие няма да имате работа. В САЩ отдавна започнаха съкращенията в ит сектора които включват служители в чужбина.
76
6
 
2
 
! Отговори
До 69 преди 1 година
Явно живееш в голяма заблуда или кофти компания. При нас junior, без опит, излязъл от ТУЕС почва на 3000. Мид левъл са 5-6500 някъде. Senior е до 9К и не малко хора са на такива заплати. Приятели от VmWare, ScwartzIT и други също са на заплати от 7.5-9.5К. Бих те посъветвал да се огледашни да потърсиш друго място за работа. Само малките БГ фирми продължават да дават ниски заплати и разчитат на текущите хора и завършили академии да вършат някаква работа
75
3
 
17
 
! Отговори
Меломан преди 1 година
То пък едно строителство. В България една сграда не съм видял хубаво направена. Просто нашите строителни фирми нямат нужния опит. Дизайна много куца, материалите калпави, изпълнението - също. Но иначе стрителните фирми много обичат да вкарват термина хай-енд
74
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За седмица 2 големи банки фалираха в САЩ. Вдигането на лихвите удря икономиката,в България тренда го забавиха 6 месеца но вече няма накъде повече.В цял свят цените на жилищата падат в Швеция дори се върнаха на нивата от преди 2 години.Само у нас ще ни лъжат и ще ни щавят.Теглете една на пазара и всичко да отива в канала.
73
3
 
23
 
! Отговори
Observer преди 1 година
Скоро ще се молят да им взимат на зелено. Помнете ми думата. Май ще се повтори рецесията от 2008,ама народа е с къса памет и не си спомня какво се случи преди 14г. Тоя филм сме го гледали вече.
72
0
 
6
 
! Отговори
Чудя се преди 1 година
С тези компютри, бранша е сравнително млад, не съм виждал още пенсионери от там. Имам чувството, че ще се махат яко хора около 50 годишни и ще ги заменят с младички за в бъдеще.
71
0
 
16
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Един приятел търси имот да вземе, че му изпадна малко наследство. Където е правил запитвания направо му счупиха телефона продавачи-предприемачи и му нахалстват, на зелено да му продават. Нещо става май с пазара, за което никой нищо не ни казва, пази се в тайна като Чернобил.
70
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Майсторите на мистрията - хай лайфа на родината - Купувай народе апартаменти по половин милион в нивите около Софията
69
0
 
22
 
! Отговори
На зелено преди 1 година
Имотите, кой ги измисли да се обявяват в евро и да изглеждат психологически по-евтини. Я умножете по две, 200 К евро апартамент си е 400 К лева, и кво малко ли е? Я си обърнете заплатките в евро сега. Който работи за 2000 лв и сравнява с имот 200 К евро, нека да завъртим така- заплата 1000 евро спрямо имот 400 К лева. Сега как се чувства човек?
68
0
 
7
 
! Отговори
Doom преди 1 година
До Христо Ице, явно говориш за годишна заплата. Хайде недей да разсмиваш хората, че ще вземе някой да ти повярва. Ако подпираш парапета на шефа може и да получаваш такава заплата. Много малко са програмистите, които получават такава сума и работят по 18 часа.
67
0
 
8
 
! Отговори
Бос преди 1 година
Най сигурния бизнес е да си собственик на градска тоалетна в центъра. Там суровините не свършват.
66
0
 
12
 
! Отговори
Мутра преди 1 година
Няма да продават ли? Ще продават. Ще продават.
65
1
 
26
 
! Отговори
Брокер с халюцинации преди 1 година
Продавам панелка за 500 К евро в краен квартал в Софето.Подсигорено парко място в нивата у калта, панорамна гледка-обширно поле, кончета си пасат тревичка, леко наподобява швейцарски пейзаж.Цената е твърда, бонус- газово котлонче, бразовар и чушкопек на балкона. Единствения негатив, е че комшиите гледат кокошки на балкона и малко крякат, но това да му е кусура. Купувайте, че след няколко месеца ще е 100% отгоре цената.