За европейски заплати трябва да работим като в Европа

Това обяви Васил Велев
23 мар 2023 15:34, Росен Стойчев
151
За европейски заплати трябва да работим като в Европа
Снимка: БГНЕС

Реалността се разминава със статистиката. Това е мнението на Георги К. Първанов, член УС Българската конфедерация по заетостта, изразено в ефира на Нова Нюз.

„Извадката, която НСИ ползват за ръста на заплатите за четвъртото тримесечие на 2022 г., показва, че има не много голямо повишение в IT-сектора - 15%. Реалността е много висок ръст на заплатите, рекордно ниска безработица и доходи, които са стъпка под нивото на инфлацията", каза Георги К. Първанов.

Според Васил Велев, председател на АИКБ, заплатите изпреварват инфлацията с няколко процентни пункта. „Българската индустрия се представи много добре миналата година.

Още по темата
За да имаме заплати като в Европа, трябва да работим като в Европа”, каза той и показа графика, според която ръстът на заплатите в индустрията у нас е най-голям.

По думите на Първанов през миналата година много работодатели са ползвали допълнителни придобивки – ваучери за храна, за фитнес, покриване на транспортни разходи, раздаване на бонуси и комисионни, допълнително пенсионно осигуряване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
32
 
! Отговори
11 преди 1 година
Мнееее, първо заплатите да са европейски, а после ще работим като в европа. Защото сега цените ни са европейски, а заплатите кат в Занзибар. Умря Марко да се блъскаш кат в европа, па после ти фърлят жълти стинки.
5
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За европейски заплати ни трябват европейски директори и началници. Не може един работник който в БГ работи 60 часа на седмица за 1000 лева на месец, само след 2 часа полет със самолет до Германия, да изкарва по 5000 лева на месец за 37 часа работа на седмица. Или по точно не че не може, а може. Значи проблема не е в работника.
4
0
 
36
 
! Отговори
Мхмм... преди 1 година
Винаги съм се дразниш на това изказване. Как работят в Европа? Шофьора кара камиона с 300 че да направи повече курсове или мотокариста взема по 6 палета наведнъж, може би метача мете с две метли, или пък продавачката в магазина носи торбите на клиента до тях???
3
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За толкова пари толкова работа !
2
0
 
28
 
! Отговори
Qwerty преди 1 година
Или за да работим като в Европа трябват европейски заплати...
1
0
 
29
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Даааа, тука робите не бачкат