Нямаме производство, влязохме твърде рано в ЕС

Това обяви експерт по производство
24 мар 2023 08:29, Росен Стойчев
154

"Под половин процент от българските зеленчуци бяха на пазара в началото на месец март, сега може би са около 2%. Много сме далеч от желаните 50%, което в близките 50 години няма да се случи. Главната причина да нямаме производство на зеленчуци и плодове е ненавременното влизане на България в ЕС.
Още по темата
Ние не бяхме подготвени за влизането. 16-17 години след като сме членове на ЕС, ако ни направят стрес-тест, също не сме готови за влизане в ЕС. Трябва да се погледнат поземлените отношения в България, те не са такива, каквито са в страните от ЕС", каза организационният секретар на Асоциация "Български пипер" - Георги Василев за Bulgaria ON AIR.

"Ние сме на светлинни години от нашите колеги в ЕС. Има много неща, които ни пречат да бъдем такива. Не може на нашия колега в Испания прадядо му да е произвеждал зеленчуци, а ние да произвеждаме от 10 години и да го настигнем. В България по-малко от 10% от хората, които обработват земя, са собственици на тази земя. Това ви подсказва, че земята е много по-висока, отколкото в други държави. Ние плащаме и рента", поясни организационният секретар на "Български пипер".

Василев поясни, че на запад стоките минават през т.нар. "борси": "В България няма борса за абсолютно нищо, така че ние и сега не отговаряме на изискванията на ЕС. А нашето производство се стимулира много повече, особено на зеленчуците и плодовете."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гоненето на хора е Държавна Политика не разбрахте ЛИ, плащат им от вън за да ни няма !?
32
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имахме производство ТОЧНО докато влязохме в ЕС, след което ЕС го разграби или съсипа, за да ни редуцира до робите, за които ни взе... България беше индустриална сила в региона. Имаше мега предприятия дори в малки градчета. Бяхме рекордни производители и износители. Сега не правим нищо освен да робуваме на ЕС, и да им купуваме третокласните отпадъци на завишени цени.
31
6
 
8
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Приятелю, като кажеш А кажи и Б.. Защо Испанеца три от поколения отглежда зеленчуци, а българина от 10 г(което не е вярно). Има една причина, масовото иземване на имотите на хората, и пращане то им по панаелки в най-близките градове, масово обезлюдяване на селата, поради скъсване на връзката с имотите, оставане на по-възрастното поколение по селата, това го виждах още в края на комунизма като малък. Това е причината, сега ще се върнат определени бройки ентусиазци. Да живее свобода а Европа...
30
3
 
11
 
! Отговори
аноним преди 1 година
До 89г. имахме/3-ти по износ/,но заради група крадци и група безмозъчни стигнахме до тук
29
3
 
9
 
! Отговори
Докато изнасяме хора преди 1 година
работоспособни, каквото и да внасяме - все тая.
28
8
 
5
 
! Отговори
До34 преди 1 година
Кога си имал Капково по бай Тошово време,напояване имаше ама не и капково?
27
3
 
1
 
! Отговори
Гонят Гешев преди 1 година
Осъдиха Главният Прокурор Гешев за масово подслушване на 100 милиона глоба и ? години затвор! М. Манолова
26
7
 
20
 
! Отговори
Анти-ЕСесовец преди 1 година
Това, че ЕС е много вреден за България като малка страна, която преди едно 10-15 години е излезла от СИВ и СССР го казвах още 2005-2006 г., когато бягха големите брожения и радости да ни вкарат в кошарата ЕС и да ни ранат, уж за тяхна сметка! Още тогава, казах, че за страна като нашата е изключително вредно да влезе в общност на колониални държави, чието отношение към такива като нас е като на донори на ресурси - човешки и природни, ама кой да слуша. Много умни бехте тогава!
25
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо се хващаме за сезонните зеленчуци които никога не да били приоритет е България,дайте да погледнем цените на хляба и хлебните изделия,на млякото и млечните изделия,на олио,яйца,на месо и колбаси или все неща които произвеждаме в доста големи количества включително и изнасяме,защо тогава цените вече са по високи от европейските?
24
1
 
9
 
! Отговори
морски преди 1 година
Има произвоДСтво на пране на пари във ресторантите, дето Ричо АлченГЕРБов все пище `заведенията` ...`заведенията`...`заведенията`!
23
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имахме земеделие имахме и животновъдство ама едни другари унищожиха всичко по заповед на краварите и брюксел. Върнаха животните на хората а те ги изклаха. Върнаха им земята и тя запустя. Имахме и капково напояване аз съм го монтирал с мойта бригада по бай тошово време. Какви прадедовци го гонят този сеяндурин.
22
2
 
9
 
! Отговори
проблем с героизма преди 1 година
До Georgi И той е,че българина никога сам не се е освобождавал!Него винаги чужди са му давали "свобода"!А колко е свобода е вече друг въпрос!На българина му дай да се навежда и приспособява!
21
11
 
7
 
! Отговори
Georgi преди 1 година
Няма и елиттвърде късни се освободихме от Комунистите и Съветския съюз
20
7
 
13
 
! Отговори
пука му на някой преди 1 година
И тоя е решил да става политик!Лъже,та се пилее,само дето не си дава сметка,че така до никъде няма да стигне!
19
3
 
28
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
Какво общо има неефективното производство и алчните производители и прекупвачи, с влизането в ЕС?!?!Пречи ви отворения пазар,щото не сте конкурентни?Как Гърция, Испания, Италия, Германия могат да произвеждат конкурентна стока и да дават заплати за които си струва да отидеш от България да работиш там,а тук не може!Методите на производство в БГ са още като през 18век!Дават ви субсидии за модернизация,а си купувате джипове!Все някой друг му е виновен на този народ!!!
18
6
 
7
 
! Отговори
Русия преди 1 година
Имахме бе. Саму чи не бяйми най беднити, туркуфилити суфийци ни напраехти таквиз.
17
2
 
2
 
! Отговори
1 преди 1 година
до 6 това е истината БРАВО
16
3
 
18
 
! Отговори
... преди 1 година
Две думи за нашите фермери: мързел и недалновидност.
15
4
 
4
 
! Отговори
Медведьев преди 1 година
Тоя да внимава че да не му тресне един сармат на главата само на приказки ще ми стане!
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в социализма прадядовците отглеждаха ли пипер?