Нямаме производство, влязохме твърде рано в ЕС

Това обяви експерт по производство
24 мар 2023 08:29, Росен Стойчев
154

"Под половин процент от българските зеленчуци бяха на пазара в началото на месец март, сега може би са около 2%. Много сме далеч от желаните 50%, което в близките 50 години няма да се случи. Главната причина да нямаме производство на зеленчуци и плодове е ненавременното влизане на България в ЕС.
Още по темата
Ние не бяхме подготвени за влизането. 16-17 години след като сме членове на ЕС, ако ни направят стрес-тест, също не сме готови за влизане в ЕС. Трябва да се погледнат поземлените отношения в България, те не са такива, каквито са в страните от ЕС", каза организационният секретар на Асоциация "Български пипер" - Георги Василев за Bulgaria ON AIR.

"Ние сме на светлинни години от нашите колеги в ЕС. Има много неща, които ни пречат да бъдем такива. Не може на нашия колега в Испания прадядо му да е произвеждал зеленчуци, а ние да произвеждаме от 10 години и да го настигнем. В България по-малко от 10% от хората, които обработват земя, са собственици на тази земя. Това ви подсказва, че земята е много по-висока, отколкото в други държави. Ние плащаме и рента", поясни организационният секретар на "Български пипер".

Василев поясни, че на запад стоките минават през т.нар. "борси": "В България няма борса за абсолютно нищо, така че ние и сега не отговаряме на изискванията на ЕС. А нашето производство се стимулира много повече, особено на зеленчуците и плодовете."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички плюещи, Вие какво направихте за да се промени нещо към по-добро?
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евалата, 16 години по-късно се сетихме че сме влезнали в ЕС без да имаме производство. Велики сме!!!
91
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От къде изкопахте това червено влечуго, та му и дадохте трибуна да говори глупости и да лъже хората?
90
4
 
4
 
! Отговори
Друг преди 1 година
Пълни глупости говори този!Вярно е само, че ние не сме за ЕС!На нас манталитета ни пречи и спазването на каквито и да било правила и норми!
89
1
 
2
 
! Отговори
проВесор преди 1 година
Експерт до експерта и в резултат не произвеждаме нищо..
88
2
 
7
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
Браво на покойния идеолог на реформата проф. Ж. Желев и неговия съратник Р. Христов за успешната реформа в земеделието - създаде се прогресивна латифундия по латиноамерикански образец.
87
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А банани кога ще произвеждат ? Нали за тва скачахме ? Ся ши ви стане европейско да видити хубу ли е :))) Европейци :))) Идва големия евроатлантически че.п със сметката .
86
3
 
8
 
! Отговори
Плазмодий преди 1 година
Ето една типична оядена тиква,която иска само да го а евросубсидии,да си клати нещо и да граби,без да плаща за труд. Само 50 г. след 1878 г.,без евросубсидии,нашите производители на домати са водещи в Европа. А този ***....
85
0
 
15
 
! Отговори
До Алекс преди 1 година
Алекс,Няма кой да я произведе тая продукция,*** разграбиха всичко всичко и прогониха милиони от България,отпадъци като Велев и сие червени гаулайтери направиха така,че за 30 години страната и народа ни да са на прага на изчезването!
84
1
 
16
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Не посочва нито една конкретна причина,която му пречи освен,че в България чушки се произвеждат от 10 год.Само че у нас пипер се гледа от векове.Данъци-най-ниски;заплати-най-ниски;горива и ток-най-ниски.Е,какво тогава ти пречи да произведеш конкурентна продукция?
83
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не са верни неща -- т. нар. демократи в различни разцветки унищожават всякакво българско производство защото за това им плащат от запада. Това става вече 34 години.За какво ще похвалят и подкупят някакъв бълг. политик на запад -- за унищожаване по различни скрити и явни начини бълг. производство за да няма конкуренция на вноса от запада. Западните политици работят за разширяване на пазарите си.
82
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе, кви са тияяя тъпппаци дето ги пишете за експерти....
81
2
 
11
 
! Отговори
ПСИХОЛОГ преди 1 година
Този човек е за Психиатър .В България се произвеждат зеленчуци от 10 Години ???
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В сервизите на vw са големи мърди, мошеници и печалбари....
79
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кое стана по-добре за 16 години ЕС ?
78
10
 
17
 
! Отговори
сашо преди 1 година
Грешка,всичко си имахме,ама за това ни взеха в ЕС/НАТО,за да не остане нищо наше
77
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Общо взето 45 години комунизъм унищожиха българското селско стопанство, откъснаха българина от земята, разбиха всички традиции и познания натрупани с поколенията. Но неща постепенно ще се подобряват, има и доста добри примери.Няма как ЕС да е проблема в земеделието, при положение че от там идват значителни субсидии. Да конкуренцията е голяма, но това е нещо положително, така на пазара остават само тези които предлагат качествен продукт и/или работят ефективно.
76
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям проблем е незнанието на бг земеделския производител как да прави бизнес. Но най-големия проблем е липсата на действащи борси и разчитането на някакви прекупвачи, да изкупуват продукцията. И точно тук е ролята на такива сдружения като Български пипер, които да организират и обучат земеделските производители.
75
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоа мое да ми говори за пръжоли, а не за зеленчуци! и с тоа акъл и простотия, веврно - не сме за ес, рая безподобна!
74
2
 
7
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Сичко ний втора трета употреба ! Колите ,жените ....?