Фокус-мокус и дюните зад "Каваците" вече са земеделска земя

80 на сто от тях вече не са дюни според новата карта
30 мар 2023 16:27, Стела Стоянова
80
Фокус-мокус и дюните зад "Каваците" вече са земеделска земя
Снимка БГНЕС

Дюните зад плаж Каваците вече са земеделска земя. Вчера комисия към Агенцията по кадастър е приела картата на дюните зад Каваците. Според нея 80% от територията е земеделска земя, съобщи във фейсбук Тома Белев, който за кратко бе и зам.-министър на околната среда.

Картирането на дюните зад Каваците е поръчано в началото на 2022 г. на БАН. Извършено е от специалисти по растителни съобщества и геоморфолог, които определят дюните като дюни.

Служебният министър на околната среда Росица Карамфилова обаче назначава ново картиране и избира петима експерти, сред които няма нито един фитоценолог, но пък има компютърен специалист. След тяхното "картиране" през октомври се извършват промени, твърди Белев. Вчера картата на дюните е приета и земеделската земя на снимката може вече спокойно да бъде застроена. Ето така за 15 години 2/3 от дюните у нас станаха орни земи частна собственост и са застроени или готови за застрояване, коментира той.

От екоминистерството излязоха с позиция по казуса, като увериха, че техният представител е бил единственият с особено мнение и несъгласие. Оттам твърдят, че има съществено разминаване в определянето на границите на пясъчните дюни при неколкократните заснемания, свързани с процедурата по изработване на проекта на посочената специализирана карта.

Според тях законът за устройство на черноморското крайбрежие също е неясен в дефиницията за пясъчни дюни и позволява различни интерпретации и разнопосочни резултати.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: Кавацитедюни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има и още един фокус. След година, две, ще са хотели.
45
0
 
8
 
! Отговори
w преди 1 година
Вижте в ютюб 10 най-добри плажа в Беверли хилс. На нито един няма поставени предварително чадъри.
44
6
 
6
 
! Отговори
Марин преди 1 година
След превратът на мафията преди две години, резултатът е на лице. Честито на най-умният народ. Каквото си надробиш, това ще сърбаш
43
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев иска да си построи хотели явно. Е затова никой не трябва да се задържа продължително на власт, защото с времето стават все по-алчни и все не им стига.
42
5
 
25
 
! Отговори
баба Пена преди 1 година
След 20г цялото черноморие ще е една добре неподдържана тоалетна защото от тия хотели дето ги строят никой не строи пречиствателни станции. Идват кУрортистите и се изтаковат направо в моренцето. Браво на министърката, браво и на ГЕРБ защото тя е техен кадър.
41
3
 
20
 
! Отговори
До Анонимен 25 преди 1 година
Ако беше демокрация, морето щеше да е като в Гърция или Турция или Испания и всяка друга демократична страна...затова стига пробутвали комунистически пропаганди като "нали сакахте димукрация". Вашият чорап управлява авторитарно и демокрация няма заради вас. И въобще, вие не давате път на реалната демокрация, за да не ви издуха тя от играта.
40
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Български народе да не си помислиш че Румен Радев е виновен?нее той е политика с най висок рейтинг. Той е новият морал той е промяната.хайл!
39
3
 
14
 
! Отговори
баба Пена преди 1 година
Фокус мокус препаратус и страната ти в топ 3 на най хамавите държави в целия свят.
38
0
 
28
 
! Отговори
мак преди 1 година
фокус мокус, от земеделска ще станат хотелска.
37
0
 
17
 
! Отговори
Резидент разединител преди 1 година
Да направиха чалготеката миналата година сега ще направят и мега хотелите и айде замина хубавия плаж.
36
2
 
8
 
! Отговори
Пътя на Копринката преди 1 година
Копринков: Важна е работническо-селската интелигенция! Ний от село Труд, знаем как да превърщаме сичку квото стърчи 1 метър над земята в плоска орница, в пасбище, а по-съвременному в тенис кортове, дето Бойко да цъка "мачлета" с Муни;))) Как го правим? Ами, пускаме го, по Пътя на Копринката!;)))
35
0
 
5
 
! Отговори
колю Фичето преди 1 година
До Анонимен:"Че само в Дубай ли ще строят?Айде де!Значи там може.А и какви дюни имат,ехеее.Като баири.Никой не се е оплакъл.
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ненакрали се, ненаяли се...
33
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
докато няма работещ съд, работеща прокуратура, докато не се направи съдебна реформа, така ще е, само ще ни съобщават за престъпления, а престъпника на яхта
32
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен23_какво общо имат ПП с дългогодишното крадене, присвояване от "наши хора", уреждане на терени по КПП-тата, корупция, схеми и обръчи от фирми?... може би имаш предвид герп и дъпъсъ
31
0
 
4
 
! Отговори
Питекантропус преди 1 година
До Анонимен""Така беше.През неолита нямаше никакви дюни.
30
0
 
21
 
! Отговори
МИНИСТЕРКАТА преди 1 година
РОСИЦА КАРАМФИЛОВА ( която знае че повече няма да е министър ) В ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ СИ Е ОСИГУРИЛА СВЕТЛО КОМУНИСТИЧЕСКО БЪДЕЩЕ ЗА НЕЯ И ЦЯЛОТО И СЕМЕЙСТВО
29
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Застроете всичко, даже и във водата вътре си построете хотели и кафенета. Почиващите ще си почиват в стаите и в бетона, няма проблем. Вие сте с парите, вие сте най-умните, налейте бетон и ютонг навсякъде.....
28
1
 
25
 
! Отговори
МАФИЯТА ПАК ПОБЕДИ преди 1 година
ЩОМ ШАРЯТ С ПАЧКИ, ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО
27
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Големите зулуми винаги си правят последните дни от управлението, така и сега уж тих Гълъб обаче голям фокусник е Радев и неговия бял Гълъб изчезва за фокус-мокус.