Доброволци, грижещи се за бежанци, получиха глоба от 12 000 лева

Те са назначени на трудов договор, админитрацията открила пропуски
42
Доброволци, грижещи се за бежанци, получиха глоба от 12 000 лева
Снимка: Dnes.bg, архив

Доброволци от Варна, помагащи на украински бежанци в неравностойно положение, получиха 12 хил. лв. глоба. Санкцията е наложена от Инспекцията по труда за административни нарушения при назначаването на 6-ма украинци, които да се грижат за хора с тежки увреждания. Доброволците са назначили на трудов договор бежанците, но не са спазили законовия срок, за да уведомят Инспекцията по труда.

В база „Железничар” месеци наред  са настанени украински бежанци, които са с тежки увреждания. За тях са се грижили  шестима медицински специалисти от Украйна, които са били назначени на трудов договор. Работодателите им обаче са санкционирани за административни нарушения.

„От началото на войната се опитваме да свършим това, което би трябвало да направи държавата. А именно да осигури медицинска грижа на хора със специфични потребности и тежки заболявания. Затова назначихме шестима украински  медицински специалисти, логопед и психолог, които да работят с хората, настанени в базата”, разказа Ваня Добрева,председател на Асоциация "Хипофиза", пред Нова телевизия.

По думите ѝ тези хора са с трудови договори, които са регистрирани в Агенцията по труда. „Имаме и финансиране от Агенцията. Единственото, което не сме направили в срок е, че не сме подали уведомление по член 10, алинея 1 от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Това заявление дублира информацията, която вече сме  подали към НАП”, подчерта Добрева.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: инспекциябежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
10
 
! Отговори
Упс преди 1 година
След като Не са уведомили Инспекцията по труда - това означава, че са дали възможност на украинците да ВЗЕМАТ ОЩЕ пари по линията за помощи за тях. Както и да живеят БЕЗПЛАТНО ПО ХОТЕЛИТЕ, А ДЪРЖАВАТА НИ ИМ ПЛАЩА.
38
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво пише в Конституциата:" Здравеопазването в Бг е БЕЗПЛАТНО'' !
37
0
 
7
 
! Отговори
О преди 1 година
Бюрокрацията в България няма край.За да си продам вилата в общината подадох 6/шест/еднакви комплекта документи,на 6/шест/поредни гишета,като една и съща служителка се местеше да ги приема.Съответно платих 6 такси.
36
10
 
4
 
! Отговори
виж ги ти преди 1 година
прищяло им се да експлоатират горките хорица,избягали от войната,само с глоба ли ще се разминат,за затвора са
35
6
 
12
 
! Отговори
Вън преди 1 година
окраинците!
34
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НПО тата в БГ са близки до властта, на шуретата шуронайките са все председатели на НПО и им дават пари по ЕС програми и бюджета пари СРАМ СРАМ СРАМ и все да лаятнагло и да съдят държавата . Кой ги проверява , как харчат събраните пари?
33
10
 
6
 
! Отговори
Anonymous преди 1 година
@ПървоНе са назначили само украинци, назначили са тези украинци защото няма езикова бариера със сънародниците си. Българите, които работят там, също като украинците са си назначени на трудов договор и съответно не са в нарушение. И с украинците няма нарушение, но във Варна друг командва и ще трябва да се стигне до София за да бъде оневинен работодателя.
32
7
 
27
 
! Отговори
Първо преди 1 година
Законите важат за всички. Второ- назначили са само украинци което си е дискриминация по етнически принцип.
31
2
 
14
 
! Отговори
крушка с опашка преди 1 година
Неправителствената Асоциация Хипофиза осъди Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за отказ на информация колко украински бежанци имат личен лекар. Искането е подадено в средата на юли, уточнява председателят на асоциацията Ваня Добрева.Това същото лице Добрева има и счетоводна къща.на същия адрес ...пълна дезинформация
30
4
 
4
 
! Отговори
Надарения преди 1 година
Видях я тази Вики Джъстис - кривогледа, кривокрака... прилича на Енжи Касабие от по-младите и години. А едно време какви жени имаше!
29
4
 
17
 
! Отговори
Йонко преди 1 година
След още 10 години управление на ГЕРБ и ДПС, НДК в София няма да се вижда защото ще е заринато в смет и отпадъци. Бойко тогава ще се обяви за БГ султан: Султан Бойко Велики Първи (Тиквунски).
28
10
 
33
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
Украйна пари има за бомби,танкове,самолети и най модерни ракети пък не си плаща за укрите дето са тука на почивка!Може ли тъй!?
27
4
 
11
 
! Отговори
do 24 преди 1 година
Къф "морал" кво "добро" законите за всички ! Ако дойда да ти прибера децата защото така е морално и ще извърша добро за тях като ги махна от вредното ти влияние ще е добро но е противозаконнннно !
26
2
 
4
 
! Отговори
до 24 преди 1 година
Ъ-бе ! С "Ъ" се пише !
25
2
 
16
 
! Отговори
Джо преди 1 година
България стана като Венецуела - частния бизнес удушен и даваш рушвети да те назначат на държавна работа. Там е малко мизерно заплащането но можеш да дремеш до пенсия. А междувременно държавата фалира защото не произвежда нищо.
24
4
 
18
 
! Отговори
do 20 преди 1 година
кой знай кви циркове са играли ! Ако беше просто така както те го казват щяха да ги предупредят и толкоз. Ще се окаже накрая, че някой си е направил частна болнциа и си е назначил доктори без право за болница камоли да назначава доктори без никаква квалификация спрямо европейските изисквания !
23
8
 
28
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
Съчувствам на бежанците в затруднено положение но да бяха си стояли в Западна украйна където населвнието изобщо не знае че има война и не им пука..и там да се оправят а не да ни висят на гърба!Стотици милиарди долари и евро хвърлиха в таз Украйна!Малко са ги глобили,трябваше да ги изгонят оттука!
22
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 16 - Но доброто! Моралат?
21
7
 
25
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Стига с тези Украински "БЕЖАНЦИ". Статут на бежанец в България могат да имат само и единствено Сърбите, Гърците, Турците, Македонците и Румънците. Това са граничещите с нас държави. Освен това е абсурдно младите мъже да де довлекат тук да паразитират под този слоган. Това са престъпници, наречени "НЕЛЕГАЛНИ ИМИГРАНТИ" и вие медиите го знаете. Иначе жалко за хорицата. Има една мъдрост: Направи добро, да изядеш "*****".
20
2
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Инспекцията по труда просто трябва да я закрият. Няма такива ***.