Експерт: Едва 7% от имотите у нас са застраховани

Да се обръща внимание на покритите рискове, каза Веселин Ангелов
Обновена: 11 апр 2023 13:11 | 11 апр 2023 13:11, Анисия Иванова
31

Сериозен ръст на жилищните застраховки у нас. Според брокерите интересът към тях се наблюдава обикновено след природни бедствия.

"Голяма част от това е свързано с нарастващия брой ипотечни кредити на пазара. Имаме бум на отпуснатите ипотечни кредити. Другото е, че хората започнаха да се обръщат към този тип застраховки, защото доста зачестиха природните бедствия в България и около нас", коментира в "България сутрин" Веселин Ангелов от Асоциацията на българските застрахователи.

Той се надява да продължи тази тенденция, тъй като с времето отшумява интересът и хората забравят за тези продукти.

"Има доста продукти на пазара, може да се закупи годишна застраховка от около 30 до 200 лева. Направихме анкета от Асоциацията на българските застрахователи. Интересно е, че голяма част от хората са готови да отделят по 150 лева от годишния си бюджет. Не се наблюдава драстично нарастване в цените на този тип застраховки", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Ангелов обясни двата основни вида имотни застраховки. Първи риск покрива голяма част от щетите в диапазон от 2 до 3 хил. лева. При по-сериозно покритие като пожар може възстановяването да отнеме време и сума от около 20 хил. лв. надали ще бъде достатъчна, даде пример той.

"Трябва да внимаваме, защото винаги се ориентираме към по-евтиното. Трябва да обръщаме внимание на покритите рискове - основно трябва да се покриват пожари и природни бедствия, наводненията задължително трябва да са покрити. Трябва да внимаваме дали е покрито домашното ни имущество по полицата, или искаме само да застраховаме недвижимия имот", подчерта Ангелов.

След наводненията в Карловско е установено, че е имало 7 застраховани къщи и 700 застраховани автомобила.

"Къде е по-голям финансовият риск - да остана без кола или без дом? Виждаме много пътни инциденти и това ни стряска, а земетресение или наводнение настъпва веднъж на няколко години. Тази народопсихология трябва да се промени", категоричен е Ангелов.

Оказва се, че едва 7% от имотите у нас са застраховани. За пример гостът даде Унгария, където почти всички апартаменти са застраховани.

По-малко от 5% от всички събития не са изплатени по една или друга причина, а всеки трети човек мисли, че застрахователят не плаща. До 14 дни е общият срок, до който трябва да се получи обезщетение. Важно е да четем внимателно общите условия.

"При застраховките по-високата цена със сигурност означава по-добро покритие. Профилът отговаря на най-често срещания човек с ипотечен кредит - 35-45-годишни хора. Целта е да се намали до 25-годишна възраст. Наблюдава се, че пропускаме всички документи и разчитаме на препоръката", посочи още Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
28 Искрено се надявам коментарът да е написан от робот. Ако не - жалка работа, освен емпатия (минималко количество е достатъчно) друго не мога да ти пожелая.
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами пожелавам им еднохубаво земетресение
26
0
 
1
 
! Отговори
L. преди 1 година
7% промишлени имоти предимно? Кажете до каква степен обезщетяват застрахователите при събитие и - ето ви отговора защо никой не иска. Застрахователите при нас са се показали като мошеници и този образ трудно ще се изтрие.
25
0
 
3
 
! Отговори
ОФчу преди 1 година
При мащабни разрушения като земетресението в Турция, въобще не се надявайте на застраховка... ако оцелеете. При такива екстремални ситуации Застрахователните компании просто обявяват фалит!!!!
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРЕДИ МНОГО ГОДИНИ СИ СЧУПИХ КАТО УЧЕНИК РЪКАТА. НЯКОЛКО МЕСЕЦА ПРЕДИ ТОВА СЛУЧАЙНО В УЧИЛИЩЕТО НИ НАПРАВИХА ЗАСТРАОВКИ - ПЛАТИХМЕ ПО ~2ЛВ. КОГАТО МИ Я ГИПСИРАХА И ОЗДРАВЯ, ВЪОБЩЕ СИ НЯМАХ НА ИДЕЯ, ЧЕ НЯКОЙ ЩЕ МИ ПЛАТИ ЗАСТРАХОВКА. НО,ИЗДИРИХА МЕ САМИ И ЗА 2% ЗАГУБА НА ТРУДОСПОСОБНОСТ МИ ПЛАТИХА 90ЛВ. НО, ТЕ БЯХА "ОМРАЗНИ СЕ*ЛЯН.ДУ*РИ КОМУНИСТИ", А НЕ СЪВРЕМЕННИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ МОШЕН.НИЦИ !!...
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРЕДИ МНОГО ГОДИНИ СИ СЧУПИХ КАТО УЧЕНИК РЪКАТА. НЯКОЛКО МЕСЕЦА ПРЕДИ ТОВА СЛУЧАЙНО В УЧИЛИЩЕТО НИ НАПРАВИХА ЗАСТРАОВКИ - ПЛАТИХМЕ ПО ~2ЛВ. КОГАТО МИ Я ГИПСИРАХА И ОЗДРАВЯ, ВЪОБЩЕ СИ НЯМАХ НА ИДЕЯ, ЧЕ НЯКОЙ ЩЕ МИ ПЛАТИ ЗАСТРАХОВКА. НО,ИЗДИРИХА МЕ САМИ И ЗА 2% ЗАГУБА НА ТРУДОСПОСОБНОСТ МИ ПЛАТИХА 90ЛВ. НО, ТЕ БЯХА "ОМРАЗНИ *** КОМУНИСТИ", А НЕ СЪВРЕМЕННИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ МОШЕН.НИЦИ !!...
22
5
 
2
 
! Отговори
Чиновник преди 1 година
Абе, к'во пак сте се размучали цялото стадо тука. Кат' не щете да се застраховате, не се застраховайте! Никой не ви кара насила.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАСТРАХОВКА - НА КОГО МУ ТРЯБВА БАНАНОВА К*О*Р*А НА АСФАЛТА ДА СЕ ПОДЛЪЗНЕ НА НЕЯ ?!!...
20
2
 
8
 
! Отговори
ИЗТРИЙ ПАК преди 1 година
БРАВО,БРАВО ХУБАВА РЕКЛАМА ДА НАПЪЛНЯТ ГУШКИТЕ ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ!... А Я ПОКАЖЕТЕ ЕДНА ЗАСТРАХОВАТЕЛНА ПОЛИЦА, ЧЕ ДА СЕ ПОСМЕЕМ С ЛАИШКИТЕ ИМ ЗАБЛУДИ!...
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Застраховката е като банковия сектор ако на един се случи пари ще има но ако 1000човека искат застраховката да се изплати фалит щото парите вече сме ги изхарчили
18
3
 
11
 
! Отговори
парен-ка-ша ду-ха преди 1 година
преди 20-на+ години се застаховах и настъпи щета - големи разправий и мотане беше. О тогава забравих за застрахователи
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Знаем ви - Точно. 2003-а прекарах 14 седмици в болница, след текжка пневмония и усложнения. От обещаните 20 лева на ДЕН (кто беше МНОГО ДОБРЕ за 2003-а, минималната беше 120 кинта), ми пробутаха 80 лева, само за първите семдици, и 40 за медикаменти. Трябваше, да тегля кредит, да си платя лекарствтата. Щото видиш ли - студент съм бил. Имал съм "нередовна работа", а бях сервитьор в еидн хотел още от ГИМНАЗИЯТА, а освен това, защото сесията ми изтекла, и без това съм щял да си почивам. ЕЙ ЗА ТВА
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо ли? А да - обещанеито е - нещо се случва, шпращаме пари. Да, ама не ... умуват 2 месеца и ти казвт "ще ти дадем 1/3 от уобещатан сума, защото това и онова". Ак го вземеш - КРАЙ! Това е. Ако си търсиш "правата" - охаа - 6-7 месеца врътки, адвокати, схеми, далавери - АБе ДАЙТЕ, каквото сет ОБЕЩАЛИ! Изгоряла ти къщата. Ама тя изгоряла, ама на 90%. Ааа виж - покривите били по-евтини.
15
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
14 е прав. Никой нищо не застрахова, защото това са пари, хвърлени на вятъра. Като стане време да се плаща намират сто причини да се измъкнат от отговорност.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1Познавам много хора с огромни доходи, пълни развалини, така че не определяй грамотността според парите. Ето например ти.., хулиш съгражданите си, такива били, онакива били, а ти, бедно застрахователче. Поне служебна кола дадоха ли ти
13
1
 
22
 
! Отговори
Знаем ви преди 1 година
2012 - пернишкото. Имах напукани стени и застраховано жилище, в което тъкмо се бях нанесъл. Изпратиха ми една баба да оцени щетите, която започна да обяснява как това били стари пукнатини. Е, оттогава не застраховам нищо. В нашата държава застрахователите са мошеници и мутри.
12
1
 
19
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Застрахователите преди бяха мутри, сега са обикновени измамници. Щом 7% от жилищата са застраховани, значи 7% от жилищата в България в момента се изплащат с кредити (в този случай застраховката е задължителна).
11
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мога и да си помисля жилище да не ми е застраховано. Всичко се случва. Имам общо 8 жилища и до едно винаги са били застраховани. Я съсед ще те наводни, я- някой обир. Всичко до стотинка са ми плащали, че даже и в пъти повече. Например- протече покривът. Сума неща наводни. Всичко ми го платиха като за ново, както и ремонта на покрива (който оправих за 100лв.). Говоря за къща, в блок покривът е обща част и биха платили само вътре щетите. А номер 1 е много прав за Карлово и застраховките.
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Застраховайте се доброволно, иначе ние ще ви обърнем внимание
9
4
 
6
 
! Отговори
явно преди 1 година
само 7% не вярват че господ е българин,даже много ми се струват,останалите са убедени и то си е така,че косъм не може да им падне от главата,за какво излишни пари за застраховки